Turkiet & Ryssland

2022-03-28

Att prata med Moskva är nödvändigt för att lösa krisen i Ukraina, säger presidentens talesman
Turkiet varnar för att "bränna broar" med Ryssland
Den turkiske presidentens talesman Ibrahim Kalin varnade för att isolera Moskva och sa att Ryssland "måste höras på ett eller annat sätt." Tjänstemannen gjorde kommentarerna på söndagen, under öppningssessionen för Doha Forum.
"Om alla bränner broar med Ryssland, vem ska då prata med dem i slutet av dagen?" frågade Kalin.
Samtidigt uppmanade han internationella ledare att stödja Ukraina "med alla möjliga medel" så att landet kan "försvara" sig mot den pågående ryska offensiven som inleddes i slutet av februari. Den ryska ståndpunkten måste ändå beaktas, betonade han.
"Det ryska fallet måste prövas, på ett eller annat sätt," sa Kalin.
NATO-medlemmen Turkiet har strävat efter att inta en neutral hållning i den pågående konflikten och påstås försöka agera som medlare mellan Moskva och Kiev. Till skillnad från andra medlemmar av det USA-ledda blocket har Ankara vägrat att införa ekonomiska sanktioner mot Ryssland och har hållit sina diplomatiska kanaler öppna med båda sidor.
Man har också uttryckligen vägrat att leverera sina rysktillverkade S-400 luftvärnsmissilsystem för att stödja den ukrainska militären. Medan den potentiella överföringen – uppenbarligen i utbyte mot att Washington levererade F-35 stridsflygplan och amerikansktillverkade luftvärnssystem – har rapporterats flitigt av västerländska medier, har turkiska topptjänstemän sagt att det inte var på bordet.
"Det här är en klar affär för oss. De är vår egendom och tjänar vårt försvar, så det är över”, sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tidigare i veckan.
Ankara har stängt Turkiska havets sund, som förbinder Svarta havet med Medelhavet och Egeiska havet, med hänvisning till bestämmelserna i 1936 års Montreuxkonvention. Enligt avtalet kan den stänga sundet för militära fartyg från vilken nation som helst i ett krigstillstånd, såväl som när den upplever sig vara under överhängande attack. Varken Ryssland eller Ukraina har dock formellt förklarat krig.
Ryssarna inledde sin offensiv mot Ukraina den 24 februari, efter en sjuårig strid om Ukrainas misslyckande med att genomföra villkoren i Minsk-avtalen, och Rysslands slutliga erkännande av Donbass-republikerna Donetsk och Lugansk. Tysk- och franskförmedlade protokoll hade utformats för att reglera statusen för dessa regioner i den ukrainska staten.
Ryssland har nu krävt att Ukraina officiellt förklarar sig vara ett neutralt land som aldrig kommer att gå med i Nato. Kiev insisterar på att den ryska offensiven var helt oprovocerad och har förnekat påståenden att den planerade att återta de två republikerna med våld.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram