En rysk domstol har på måndagen förbjudit Meta, moderbolaget till Facebook och Instagram, för påstådd "extremistisk verksamhet", vilket gör dess verksamhet i Ryssland olaglig.
Beslutet som fattats av Moskvas Tverskoi tingsrätt utesluter dock meddelandetjänsten WhatsApp, som Meta också äger, enligt nyhetsbyrån Interfax.
"Rätten har beviljat den stämningsansökan som inlämnats av den första vice riksåklagaren i Ryssland mot holdingbolaget Meta Platforms Inc. som begärde ett förbud mot verksamhet på Rysslands territorium", skrev domare Olga Solopova på måndagen och tillade att Metas Facebook och Instagram är ”förbjuden på grund av extremistisk verksamhet. Domstolsbeslutet ska verkställas omedelbart.”
Men domstolens "beslut gäller inte verksamheten för Metas budbärare WhatsApp på grund av dess frånvaro av funktioner för spridning av offentlig information", sa en domare.
Metas advokat Victoria Shakina hade tidigare sagt till domstolen att företaget inte bedrev extremistisk verksamhet och var emot russofobi, rapporterade Interfax..
Ryska tillsynsmyndigheter blockerade tidigare denna månad Facebook, Twitter och flera andra webbplatser för sociala medier och påstod att ryska medier hade diskriminerats sedan oktober 2020.
Facebook hade begränsat åtkomsten till ryska butiker inklusive Russia Today (RT), Sputnik News, Lenta, Gazeta, RIA Novosti , och TV-kanalen Zvezda, enligt ryska Roskomnadzor.
Förra veckan krävde Roskomnadzor också att Google skulle sluta sprida vad de beskrev som hot mot ryssar på YouTube.
Människorättsadvokaten Pavel Chikov föreslog att individer som offentligt visar Facebook-, Instagram- eller Meta-symboler på webbplatser, företagsingångar eller visitkort kan utsättas för straffåtgärder.
"Instagram- och Facebook-logotyper kommer inte heller att tillåtas användas efter att Meta [inkluderades] i registret över extremistiska organisationer", skrev han och tillade att köp av reklam på Facebook eller Instagram kan ses enligt rysk lag som att finansiera extremister.
Sarkis Darbinyan, managing partner på DRC-advokatbyrån, gjorde ett liknande uttalande till Interfax och noterade att "förvärv av detta företags aktier förmodligen kommer att kvalificeras som finansiering av extremistisk aktivitet."
"Lagen har ingen retroaktiv kraft, den kan inte tillämpas på alla affärer. Därför kommer det inte att gälla för dem som köpte dessa aktier innan domstolen utfärdade sitt beslut”, tillade Darbinyan
Meta svarade inte på förfrågningar om kommentarer efter att domstolen utfärdat sitt beslut. Det är oklart om företaget kommer att överklaga beslutet.