Utredningen är en del av regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet och omfattar ett stort antal frågor kopplade till de hemliga tvångsmedlen.
Utredningstiden ligger fast för större delen av det ursprungliga uppdraget som ska redovisas i ett delbetänkande senast den 14 april 2022. Utredningen ska i övrigt slutredovisas senast den 14 oktober 2022.
Regeringen har beslutat om flera nya uppdrag till den pågående utredning som ser över delar av lagstiftningen om hemliga tvångsmedel.
Det handlar bland annat om hemlig övervakning av elektronisk kommunikation för att lokalisera personer som håller sig undan fängelse och andra påföljder.
Sedan oktober 2020 har en utredare i uppdrag att se över delar av lagstiftningen om hemliga tvångsmedel, i syfte att utöka möjligheterna att använda hemliga tvångsmedel för att bekämpa allvarlig brottslighet.
– Användningen av hemliga tvångsmedel är central i bekämpandet av de kriminella miljöerna. På begäran av Polismyndigheten utökar vi nu utredningens uppdrag, så att den även ska överväga lagändringar som förbättrar möjligheterna att eftersöka personer som håller sig undan verkställighet av påföljder, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.
Nya uppdrag
Utöver de ursprungliga direktiven som tidigare har presenterats får utredningen nu även i uppdrag att särskilt bedöma om det finns ett behov av att ändra reglerna om underrättelse till enskild om användning av hemliga tvångsmedel.
Utredningen ska även ta ställning till om och i så fall i vilka situationer hemlig övervakning av elektronisk kommunikation bör få användas för att lokalisera personer som är häktade i sin frånvaro efter att en förundersökning har avslutats eller som har uteblivit eller avvikit från verkställighet av påföljder.
Utredningen ska även lämna förslag till författningsändringar som bedöms nödvändiga