Bonnesens Försvar

2022-03-21
https://www.dagensjuridik.se/naringsliv/bank-och-finans/bonnesens-forsvar-ug-vilseledde-swedbank-och-joakim-bornold/?fbclid=IwAR1o3chXYEtTTrc-7cPFBcXrfngy0LSHpYPx3a6pQiXkGYSnMFzVgOE-JVo

Nu ska sminket tvättas...
Ur artikeln :
En rad vittnen kommer att kallas till den tidigare Swedbank vd:n Birgitte Bonnesens försvar. Bland dessa finns Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, som ska styrka att han blev vilseledd av Uppdrag Granskning i samband med att han deltog i de uppmärksammade programmen.
I början av året åtalades Swedbanks före detta vd Birgitte Bonnesen för i första hand grovt svindleri, i andra hand grov marknadsmanipulation.
Enligt åtalet har Birgitte Bonnesen vid upprepade tillfällen under 2018 och 2019 spridit vilseledande uppgifter med innebörden att banken inte hade eller haft problem med Anti Money Laundering-processen i bankens verksamhet i Estland.
Bonnesen åtalas dessutom för obehörigt röjande av insiderinformation. Birgitte Bonnesen ska, enligt åklagaren, avsiktligt röjt insiderinformation om innehållet ur ett kommande avsnitt av tv-programmet Uppdrag Granskning. Det misstänkta brottet skedde vid ett möte den 18 februari 2019 där representanter för de största aktieägarna i banken deltog.
Bestrider brott på flera grunder
I ett svaromål som lämnades in under fredagen skriver försvaret att Birgitte Bonnesen bestrider brott på objektiva och subjektiva grunder.
När det gäller åtalspunkten som rör grovt svindleri upprepar dock försvaret att åtalet på denna punkt kraftigt avviker från det utkast till gärningsbeskrivning som delgavs Bonnesen under förundersökningen. Denna ändring har lett till att försvaret behöver ännu mer tid på sig att gå igenom de handlingar som återfinns i förundersökningen.
När det gäller åtalspunkten som rör obehörigt röjande av insiderinformation bestrids åtalet ”i första hand på den grund att det inte ens går att fastställa vad Birgitte Bonnesen den 18 februari 2019 sade om det avsnitt av Uppdrag Granskning, som sändes den 20 februari 2019. I andra hand bestrids åtalet på den grunden att det som Birgitte Bonnesen bevisligen sade inte utgjorde insiderinformation”.
Försvaret: Utgjorde inte insiderinformation
Vidare skriver försvaret att åtalet bestrids på det subjektiva planet på den grund att Birgitte Bonnesen saknat uppsåt eftersom hon bedömt att uppgiften inte utgjorde insiderinformation.
I sista hand görs gällande att gärningen i vart fall är att bedöma som ringa och därigenom straffri.
Som skriftlig bevisning presenterar försvaret en lång rad med interna samt externa mejl som tillsammans ska styrka att det inte går att fastställa vad Birgitte Bonnesen den 18 februari 2019 sade om det kommande TV-programmet i Uppdrag Granskning, att det som Birgitte Bonnesen sade inte utgjorde insiderinformation, att Birgitte Bonnesen saknat uppsåt samt att gärningen i vart fall är att bedöma som ringa och därmed straffri.
Hävdar att mejl vilseledde
Bland raden av mejl som försvaret hänvisar till finns ett mejl från den tidigare kommunikationschefen Gabriel Francke Rodau till Birgitte Bonnesen med bland annat följande text:
Programmet som sänds onsdag nästa vecka kommer ta sin utgångspunkt i historien om Danske Bank och sedan beröra de svenska bankernas kommentarer och eventuella relation till frågan. [-] Vi har tackat nej till intervju med hänvisning till att vi inte har något nytt att tillägga så länge vi inte har ny info. [-] Vi håller också dialog med de andra bankerna (SEB och Nordea) för att se om de får mer information. Än så länge har de inte blivit kontaktade av SVT.
Försvaret menar att detta mejl ska styrka att Bonnesen fått information om att programmet skulle omfatta samtliga svenska banker och deras relation till frågan om penningtvätt i ljuset av historien om Danske Bank och att Bonnesen inte kände till programmets innehåll i förväg.
Hänvisar till minnesanteckningar
Enligt försvaret ska mejlen även styrka att banken fick uppfattningen av UG att programmet inte skulle innehålla något nytt som banken inte tidigare redan hade bemött och att UG förespeglade banken att det skulle handla om ”flera svenska storbanker”.
Försvaret pekar även på minnesanteckningar från deltagarna från aktieägarmötet som bland annat ska styrka att det som Birgitte Bonnesen sade inte utgjorde insiderinformation och att hon saknat uppsåt samt att gärningen i vart fall är att bedöma som ringa och därmed straffri.
Försvaret åberopar även för 16 vittnesförhör bland annat med Gabriel Francke Rodau, Ramsay Brufer (ägaransvarig Alecta och ledamot i Swedbanks valberedning), Ossian Ekdahl (chef för ägaransvar på Första AP-fonden) och Joakim Bornold (sparekonom på Söderberg & Partners).
Journalisten ska höras
Joakim Bornold ska höras om sina kontakter med UG och den intervju som gjordes med honom inför programmen och om sina kontakter med Swedbank på kvällen den 19 februari 2019.
Förhöret görs för att styrka ”att UG vilseledde Bornold och Swedbank om programmens innehåll och gav sken av att programmen skulle handla om hur samtliga svenska storbanker hanterade penningtvättsfrågan i ljuset av diskussionen om Danske Bank”.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram