Ja det är ju till att hålla sig till vad som har uttryckts av husse, för nu skall exponeringen accelereras...
BTW hur går det med A-aktierna i Volvo och styrelseplatserna för Investor...

https://www.di.se/nyheter/svanberg-om-ryska-hotet-ett-riktigt-tokigt-drag/?fbclid=IwAR2QMHh4IGTT48kYMQh-8BjmJy_rezFbe6zfOEtuWx-1mt8-okf3eh3WLEE
" ”Det är alldeles förskräckligt, det är ingen som hade föreställt sig att vi skulle kunna sitta med en krigssituation.”
Orden kommer från Carl-Henric Svanberg, industrimannen som är lika chockad som alla andra över det som nu sker i Ukraina.
Som ordförande för European Round Table of Industrialist, ERT, en sammanslutning av de 60 största bolagen i Europa, har han ett antal intensiva veckor bakom sig.
På onsdagen hade han ett möte med näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, EU-minister Hans Dahlgren och handelsminister Anna Hallberg.
Med på mötet var även Astra Zenecas ordförande Leif Johansson och Jacob Wallenberg, ordförande för Investor, som också sitter med i ERT.
Och budskapet till politikerna, både i Sverige och EU, är tydligt.
”Vi har gjort klart att vi följer alla sanktioner, vi kommer inte att argumentera om sanktionerna och säga att gör så här och gör inte så här. Utan vi följer rakt av bara”, säger Carl-Henric Svanberg.
De direkta effekterna på de europeiska storbolagen är än så länge begränsade.
”Tittar man på de här 60 största företagen så har de flesta en procent, två procent eller tre procent av sin verksamhet i Ryssland, så det är i sammanhanget en mindre verksamhet”, säger Carl-Henric Svanberg.
Det kommer att dröja länge, tror han, innan relationerna kan normaliseras.
”Det blir sår att läka och förtroenden som ska återuppbyggas, så det kommer att ta tid”, säger Carl-Henric Svanberg.
Fler svenska bolag, däribland AB Volvo som Carl-Henric Svanberg är ordförande för, har valt att pausa sin verksamhet i Ryssland. Svaret från den ryska sidan är att hota med att ta över och förstatliga verksamheterna.
Hur ser du på det här hotet?
”Det är ett krigstillstånd och vi kan inte bedöma hotet. Vi vet inte om det är ett reellt hot, om det kommer att verkställas”, säger Carl-Henric Svanberg och fortsätter:
”Jag tror personligen att verkställa hot, i meningen verkställa konfiskering av utrustning och annat, det tror jag är ett riktigt tokigt drag från den sidan. För kriget kommer att ta slut vid något tillfälle och minnet är långt. Företag som råkar ut för det, det är väldigt liten sannolikhet att de återetablerar sig.”
Karl-Petter Thorwaldsson är nöjd med mötet med företagsledarna och han har haft täta kontakter med näringslivet den senaste tiden.
”Vår analys är att vi trots allt klarar den akuta situationen väl i Sverige”, säger han.
Samtidigt, bedömer han, är skadorna som Ryssland och Vladimir Putin orsakat bestående.
”Även om de drar sig ur Ukraina, så gör bara det här hotet om att de ska konfiskera företag att företag aktar sig under lång tid för att investera sina resurser i Ryssland”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Enligt Anna Hallberg är det viktigt att EU-länderna håller ihop, även om påfrestningarna kan bli stora.
”Det vi upplevde våren 2020 var att medlemsstater inom EU införde handelsstopp för vissa essentiella produkter, och vi hör lite tendenser till det igen. Vi måste hålla den inre marknaden öppen nu”, säger hon.
Hon vill också se en ökad handel med omvärlden.
”Det är nu vi ska knyta ännu starkare band med partner som vi verkligen litar på. Australien, Nya Zeeland, Korea, Japan och så vidare. Ännu mer handel med den typen av länder som gör oss mer motståndskraftiga”, säger Anna Hallberg.
Samtidigt som det finns en stor oro kopplad till Rysslands agerande, beskriver Carl-Henric Svanberg hur det också finns en stor beslutsamhet.
”Det som har hänt, som man känner, är ju att alla kommer samman. Både företagsledare, politiker och alla anställda. Nu knyter man leden och så tar man tag i frågor som är viktiga”, säger han.
Högt upp på dagordningen står digitaliseringen, bolagens framtida kompetensförsörjning och, inte minst, energiomställningen.
”Många har väl konstaterat att det inte är helt lyckat att vi sitter kopplade energimässigt i Europa rakt mot Ryssland. Nu blir det en stark tempoökning i den gröna omställningen”, säger Carl-Henric Svanberg.
Nu har det gått tre veckor sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina. Förödelsen i landet är stor och miljontals människor befinner sig på flykt.
Samtidigt har den geopolitiska kartan ritats om.
”Om man tittar över hundra år, finns det tidpunkter när världen tar en ny riktning. Det här kriget kan vara över på tre dagar, det kan ta tre månader, någon gång kommer det att bli ett slut. Det är inte osannolikt att det på något sätt kommer att förändra sättet vi ser på världen”, säger Carl-Henric Svanberg.
Karl-Petter Thorwaldsson tar fasta på hur de svenska och europeiska banden stärkts västerut.
”Ta bara det fördjupade samarbetet mellan EU och USA och Storbritannien, det som har hänt på några veckor”, säger han och fortsätter:
”Det är något jag tror att när kriget en gång slutar, då har vi lärt oss att den transatlantiska kopplingen är oerhört viktig för balansen i världen.”