Bedrövad Bill Browder I DI

2022-03-18
Nämen ett så speciellt beskrivande signalvärde gällande varför det var Bill Browder som gjorde anmälningarna mot Swedbank, den såg vi aldrig komma 😉
Nu är det alltså tillräckligt dumt för att till och med en svensk skall klara av att se det uppenbara framför näsan, resa sig upp och sluta bete sig som en strykrädd hund.

https://www.di.se/nyheter/bill-browder-vast-har-blod-pa-sina-hander/?fbclid=IwAR2QMHh4IGTT48kYMQh-8BjmJy_rezFbe6zfOEtuWx-1mt8-okf3eh3WLEE

" Bill Browder är bedrövad över att västvärlden inte tidigare reagerat med kraft mot Ryssland.
”Men sanktionerna överträffar allt jag hade kunnat förvänta mig från ­Europa för tre veckor sedan. Det faktum att vi har fryst tillgångarna från den ryska centralbanken och att vi nu förföljer oligarker saknar motstycke. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det här, inte ens i mina vildaste drömmar”, säger Bill Browder, som samtidigt vill se ännu hårdare tag.
”Jag är förtvivlad över att Storbritannien, Europa och andra länder genom åren inte agerat för att visa Putin att de menar allvar. Jag har under en tioårsperiod bett regeringar att vara tuffa mot Ryssland men jag har gått in i en vägg eftersom man inte har velat strypa flödet av ryska pengar eller inte velat provocera Putin på något sätt”, säger amerikanen Bill Browder som sedan 2009 är bosatt i London.
”Hade vi under den senaste tioårsperioden varit tuffare hade Putin ­kanske gjort en annan riskbedömning och avstått från att invadera Ukraina som han gör nu. Många regeringar, också den svenska, har nu det ukrainska folkets blod på sina händer för att de har haft ett mjukt förhållningssätt mot ­Putin”, fortsätter han.
Browder nämner serien av provokationer från rysk sida som har ägt rum utan några större konsekvenser: förgiftningen av Aleksandr Litvinenko 2006, invasionen av Georgien 2008, annekteringen av Krim 2014, nedskjutningen av Malaysia Airlines-planet 2014, förgiftningen av Sergej Skripal och dottern Julia Skripal 2018.
”Om vi hade visat Putin att väst har en ryggrad, hade han antagligen gjort annorlunda i Ukraina”, säger Bill Browder.
Tror du att Putin är handfallen över västs enade svar denna gång?
”Såklart, vi har aldrig tidigare gett ­honom ett hårt svar. Han har ju till exempel inte gjort något för att skydda centralbankens tillgångar. Samtidigt är alla förvånade. Man hade aldrig kunnat förutspå att hela väst skulle vända sig mot honom på det här sättet”, säger Bill Browder.
Hur förklarar du att väst till slut svarade med förhållandevis stor kraft?
”Den främsta anledningen är att ­attacken potentiellt hotar vår egen nationella säkerhet. Tidigare har Putin haft en fot i den ­civiliserade världen och en i den krimi­nella. Nu har han bägge fötterna i den krimi­nella världen. Genom att göra så utsätter han oss alla för risken för krig. Om Putin lyckas slutar inte det här kriget med Ukraina”, säger Bill Browder.
Om det är någon som genom åren har ­efterfrågat sanktioner mot mäktiga och kriminella ryssar är det just Bill Browder. Hans kamp har gått så långt att han 2012, med hjälp av den republikanske senatorn John McCain (1936–2018), lyckades få till stånd den amerikanska lagstiftningen ”the Magnitsky Act”. Den nekar förövare som kränkt mänskliga rättigheter, inte bara i Magnitskijfallet, inresetillstånd i USA. De får även sina tillgångar frysta. Liknande ­lagar finns i en rad andra länder i väst.
Bakgrunden till hans kamp, som Dagens industri tidigare uppmärksammat, är personlig. Bill Browder var under en period den största utländska fondförvaltaren i Ryssland. Han startade sin ryska verksamhet Hermitage Capital 1996 tillsammans med den mytomspunna affärsmannen ­Edmond Safra. Till en början var presidenten Vladimir Putin, som vid millennie­skiftet efterträtt Boris Jeltsin, välvilligt inställd till Browder. Och Bill Browder var även han positivt inställd till Putin.
”Putin gjorde en pitch till världen att han var en teknokrat. Han skulle ta Ryssland in i 2000-talet. Man trodde att han var en ­liberal demokrat. Men Putin har utvecklats från att vara en osäker statschef till att bli en auktoritär ledare och nu en diktator. Det skiftet har skett i takt med att han har fått mer makt och pengar”, säger Bill Browder, som själv aldrig träffat Putin personligen.
En del spekulerar i att Putin har blivit galen. Vad tror du?
”Makt korrumperar och absolut makt korrumperar helt. Han är inte galen. Men han har tappat alla hämningar. Främst ­eftersom han är rädd att bli störtad på ­samma sätt som till exempel Belarus president Aleksandr Lukasjenko nästan blev”, ­säger Bill Browder.
Browders situation i Ryssland vändes ­efter att den ryske presidenten gav sig på oljebolaget Yukos ägare Michail Chodorkovskij 2003. Chodorkovskij, som var landets rikaste man, hamnade i fängelse och Yukos förstatligades. Övriga oligarker som var oroliga att gå samma öde till mötes som Chodorkovskij närmade sig Putin. Och Browder som hade satt i system att avslöja korruption i bolagen som Hermitage ägde, blev ett allt mer störande inslag i det ryska affärslivet.
”Roman Abramovitj gjordes till guvernör av Tjuktjien och 2005 gav statliga Gazprom Roman Abramovitj 13 miljarder dollar för hans andel i oljebolaget Sibneft. När jag såg Putin behandla en oligark riktigt dåligt och en riktigt väl blev det tydligt för mig att hans avsikt inte var att göra Ryssland till ett bra ställe. Hans avsikt var att göra sig av med oligarker som var kritiska mot honom”, säger Bill Browder.
Amerikanen Bill Browder blev själv portad från Ryssland i november 2005, och han ­började i snabb takt sälja av de ryska innehaven, i bland annat Gazprom, Sberbank, Lukoil och Surgutneftegas. Men 2008 blev hans ryske advokat Sergej Magnitskij, en 36-årige tvåbarnsfar, förd till fängelse ­efter att ha avslöjat ett gigantiskt skattebedrä­geri mot den ryska staten. Pengar som Browder hade betalat i samband med sina försälj­ningar hade gått till tungt kriminella personer. Sergej Magnitskij torterades och dog i ryskt fängelse 2009. Sedan dess har Browder ägnat sitt liv åt att försöka ge Magnitskij upprättelse. Han har bland annat spårat pengar från skattebedrägeriet till cypriotiska banker, och även till Danske Bank, Nordea och Swedbank. Browder var en av huvudpersonerna i avslöjandet om penningtvätt i Danske Bank 2018. Och nu berättar han att han är i kontakt med rege­ringar i en rad länder kring sanktionsåtgärder.
”Jag är i regelbunden kontakt med rege­ringarna i USA, Storbritannien och Kanada”, säger Bill Browder.
På vilket sätt?
”Jag har blivit kontaktad av ministrar och seniora politiker i alla tre länder. De ber om råd och input kring vad de gör och vad som bör göras annorlunda”, säger han, utan att vilja avslöja namnen på sina motparter.
Har du pratat med svenska regerings­företrädare?
”Nej. Svenska regeringar har genom åren nästan varit fientliga mot mina förslag att ställa Ryssland till svars för sina krimi­nella handlingar. Sverige ville inte ens garan­tera mig fri passage 2013 när Ryssland var ­efter mig”, säger han.
Den tidigare affärsmannen önskar nu ännu fler sanktioner och ett snabbare införande i syfte att försvaga Putin och Ryssland. EU:s utökade sanktioner som blev offentliga den 9 mars är enligt Browder otillräckliga. EU- kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelade då att ytterligare 160 personer var svartlistade, varav 146 var leda­möter av det ryska federationsrådet. 14 personer beskrivs som nära den ryska fede­rationens regering.
”Den senaste listan innehåller bara ett fåtal oligarker. Nyckeln är att sanktionera pengar nära Putin. EU har fortfarande mer jobb att göra när det kommer till att sanktionera de nyckelpersoner som håller ­Putins pengar”, säger Browder och påpekar att varken oligarken Roman Abramovitj eller Oleg Deripaska finns på EU:s sanktionslista den 9 mars.
Både metallmagnaten Deripaska och fotbollsklubben Chelseas ägare Abramovitj är samtidigt sanktionerade av Storbritannien, vilket fört med sig att försäljningen av fotbollsklubben är stoppad.
”Putin är att betraktas som världen rikaste man. Han äger sina pengar genom ­ryska oligarker han litar på. Så när man inför sanktioner mot oligarkerna slår man man Vladimir Putins pengar”, säger Browder.
”Vi befinner oss i en situation där Putin behöver pengarna för att finansiera sitt krig och andra saker han gör. Nu är alltså tidpunkten då vi måste säkerställa att han inte har tillgång till dessa pengar.”
Men bedömer du att han vill använda sina personliga pengar för att finansiera Rysslands krig?
”Han behöver alla pengar han kan få. Vi behöver skära av alla källor till finansiering för att stoppa honom från att fortsätta ­detta krig.”
Bill Browder uppmanar också samtliga företag från väst att sluta göra affärer med Ryssland. Handeln med rysk olja och gas bör också helt upphöra, enligt den tidigare affärsmannen.
Vad säger du till de företag som vill stanna i Ryssland? Ett argument är ju att den ryska befolkningen inte har orsakat kriget. De är oskyldiga men drabbas av sanktionerna.
”Det hade varit ett argument om vi hade sanktionerat alla oligarker tidigare. Men nu har vi inget val. Vi måste stoppa Putin och sätta all möjlig press på honom, även om det påverkar vanliga ryssar.”
Hur tror du att den här konflikten slutar?
”Det mest sannolika är att det här blir en frusen konflikt som pågår länge. Oavsett vad som händer kommer Ryssland och ­Putin framöver vara isolerad ekonomiskt och politiskt från den civiliserade världen.”
Hur blir Rysslands relation till Kina?
”Kina blir en nödens långivare. Kina kommer dra nytta av situationen.”
Hur sannolikt är det att Putin blir störtad eller till och med dödad på grund av den ekonomiska kris Ryssland kastas in i?
”Jag ser det som osannolikt.”
Hur kommer det pågående kriget att påverka oss utanför Ukraina, så länge vi inte dras in militärt?
”På en massa olika sätt. Oljepriserna är redan väldigt höga. Matpriserna går upp. Vi kommer se inflation när vi redan har problem med inflation. Och sedan har du ju en av de största flyktingkriserna sedan andra världskriget.”
Du har länge pekats ut som en av Putins främsta fiender. Nu är väl hela västvärlden Putins fiende. Hur påverkar det dig?
”Jag är fortfarande mer av en fiende. ­Efter Ukrainas president Volodymyr ­Zelenskyj och fängslade politikern ­Aleksej ­Navalnyj är jag fiende nummer tre. Jag gör det jag behöver göra och försöker så gott jag kan att hålla mig vid liv.”
BILL BROWDER
Ålder: 57 år.
Bor: London, Storbritannien.
Bakgrund: Studier vid Stanford. Grundade fondbolaget Hermitage Capital 1996 i Moskva. Blev 2005 utslängd från Ryssland. Hans advokat Sergej Magnitskij torterades och avled 2009 i ryskt ­fängelse. Sedan dess har Bill Browder försökt ge Magnitskj upprättelse genom att ­bekämpa korruption i Ryssland. Han arbetar i dag heltid som politiskt aktivist.
Böcker. Titeln Mitt krig mot Putin (Albert Bonniers Förlag) utkom 2015. Nu är han aktuell med boken Tsaren (Fri Tanke), augusti 2022. Även den handlar om penga­tvätt och Vladimir Putin.
Karin Grundberg Wolodarski "

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram