”I stort sett alla våra nyckelpersoner – slaktarna och styckarna – är skickliga yrkesmän från Östeuropa”, säger Lars-Henrik Säfström, slaktare från Uppsala till Dagens Nyheter.
Ur artikeln :
Arbetskraft från Östeuropa
I takt med att fler konsumenter efterfrågar spännande styckdelar på kötthyllorna, ökar bristen på kompetenta slaktare.
Luckor som tidigare kunnat lösas med arbetskraft från Östeuropa blir nu ett alarmerande problem för svenska köttproducenter, som använt sig av personal från Polen, Tjeckien, Baltikum, Rumänien och Ukraina i tiotals år.
Detta eftersom få svenskar idag vill utbilda sig till slaktare eller styckare. Något som spiller över på undervisningsmaterialet som idag känns förlegat, enligt branschorganisationen Kött och Charkföretagen.
I en bransch som idag sysselsätter närmare 10 000 personer betyder det att svenska slaktare återkommande behöver vända sig till utlandet för att få arbetskraft.
Som ett resultat av det står nu flera av Sveriges köttproducenter utan personal, medan kriget mellan Ryssland och Ukraina eskalerar.
Höga omkostnader
Som en av flera småskaliga slaktare i branschen finns det helt enkelt inte några marginaler att ta av, vilket han säger sig ha försökt göra politiker uppmärksamma på vid flera tillfällen – utan resultat.