Pentagon & Ukrainska Labb

2022-03-16
Oooops...

Läckta dokument ger ny information om Pentagon-programmet i biolaboratorier i Ukraina. Enligt interna dokument fick Pentagons entreprenörer full tillgång till alla ukrainska biolaboratorier medan oberoende experter nekades ens ett besök. De nya avslöjandena utmanar den amerikanska regeringens uttalande att Pentagon just finansierat biolaboratorier i Ukraina men inte hade något med dem att göra.
Förra veckan bekräftade USA:s utrikesminister Victoria Nuland att "Ukraina har biologiska forskningsanläggningar" och USA är oroliga för att "det forskningsmaterialet" kan hamna i ryska händer. Vilket "forskningsmaterial" studerades i dessa biolaboratorier och varför är amerikanska tjänstemän så oroliga att de kan hamna i ryska händer?
Pentagon-aktiviteterna i ukrainska biolaboratorier finansierades av Defense Threat Reduction Agency (DTRA). DTRA tilldelade 80 miljoner dollar för biologisk forskning i Ukraina den 30 juli 2020, enligt information som erhållits från det amerikanska federala kontraktsregistret. Det amerikanska företaget Black & Veatch Special Projects Corp. fick i uppdrag att genomföra programmet.
Defense Threat Reduction Agency (DTRA) tilldelade Black & Veatch Special Projects Corp. ett kontrakt på 80 miljoner dollar under programmet för biologisk hotreducering (BTRP) i Ukraina 2020.
Pentagon-entreprenörer får full tillgång till ukrainska biolabb
De ukrainska biolabbet var tillgängliga för Pentagon-entreprenörer men inte för oberoende experter, enligt interna dokument publicerade på Reddit av en påstådd före detta anställd vid det ukrainska hälsoministeriet. Det amerikanska företaget Black & Veatch Special Projects Corp. fick full tillgång att fritt verka i alla biolaboratorier i Ukraina som var engagerade i biologisk forskningsverksamhet under DTRA-programmet, enligt ett brev daterat den 2 juli 2019 från den ukrainska hälsoministern till DTRA i Ukraina.
Ett brev daterat den 2 juli 2019 från den ukrainska hälsoministern Ylana Suprun till DTRA i Ukraina ger Black & Veatch Special Projects Corp. full tillgång till alla biolaboratorier i Ukraina som är involverade i USA:s militära biologiska forskningsprogram. Ylana Suprun är amerikansk medborgare och tilldelades ukrainskt medborgarskap av förre presidenten Petro Porosjenko 2015.
Ukraina avvisade förslaget om offentlig kontroll över de Pentagon-finansierade biolabbet
Medan Pentagon-entreprenörer fick full tillgång till alla biolaboratorier som var involverade i DTRA-programmet, nekades oberoende experter sådan tillgång under förevändningen att dessa biolaboratorier arbetade med särskilt farliga patogener. Enligt ett läckt brev nekade Ukrainas hälsoministerium experter från den vetenskapliga tidskriften "Problems of innovation and investment development" tillgång till de Pentagon-finansierade biolaboratorierna. Ministeriet avvisade förslaget från den vetenskapliga tidskriften och tillät inte en oberoende offentlig kontrollgrupp av experter att övervaka dessa biolaboratorier.
"Ukrainas hälsoministerium anser att det är olämpligt att skapa en arbetsgrupp för offentlig kontroll och det är inte möjligt att tillåta medlemmar i gruppen att komma in i lokalerna för laboratorier för särskilt farliga infektioner i Ukrainas hälsoministerium", enligt ett brev daterat den 21 oktober 2016 från den ukrainska viceministern för europeisk integration Oksana Sivak till den vetenskapliga tidskriften "Problems of innovation and investment development".
En annan DTRA-entreprenör som verkade i Ukraina var CH2M Hill. Det amerikanska företaget tilldelades ett kontrakt på 22,8 miljoner dollar (2020-2023) för återuppbyggnad och utrustning av två nya biolaboratorier: State Scientific Research Institute of Laboratory Diagnostics and Veterinary-Sanitary Expertise (Kyiv ILD) och Ukrainas statliga tjänst för livsmedelssäkerhet och Consumer Protection Regional Diagnostic Laboratory (Odesa RDL). Enligt läckta dokument fick CH2MHill i uppdrag att genomföra ett program på 11,6 miljoner dollar "Att motverka särskilt farliga patogenhot i Ukraina".
Tysk-ukrainskt projekt om fågelinfluensan
Tysk och ukrainsk forskare utförde biologisk forskning på särskilt farliga patogener hos fåglar (2019-2020). Projektet genomfördes av Institutet för experimentell och klinisk veterinärmedicin (Kharkov) och Friedrich Lerfler-institutet (Greifswatd, Tyskland). Enligt projektets beskrivning var huvudmålet med detta projekt att genomföra sekvensering av ortomyxovirus (orsakande agens av fågelinfluensa) genom, samt att upptäcka nya virus hos fåglar.
Enligt det ryska försvarsministeriet finansierade DTRA ett liknande projekt i Ukraina UP-4 2020. Projektets mål var att undersöka potentialen hos särskilt farliga patogener att överföras via flyttfåglar, inklusive den högpatogena H5N1-influensan, vars dödlighet för människor kan nå 50%, liksom Newcastlesjukan. Användningen av flyttfåglar för eventuell leverans av patogener var tidigare ett stort forskningsprogram mellan Smithsonian Institute och det amerikanska försvarsdepartementet.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram