En vanlig dag i Indien...

https://www.st.nu/2022-03-11/kommunen-byggde-spritfabrik--blev-19-miljoner-dyrare-an-planerat-osannolikt?fbclid=IwAR08MDvavP99OkGxPBgfQchDJhMTpWsZWd2vkz_d1jv-MH8mms8OoDy15sg
"Kommunala Skifu byggde en spritfabrik i Matfors som skulle kosta 18 miljoner.
Slutnotan blev dubbelt så dyr – och landade på närmare 37 miljoner.
Vad kostnadsökningen berodde på och vad alla miljoner har använts till, är oklart.
Fabriken byggdes av Skifu och hyrdes sedan ut för sprittillverkning.
Ett genomgående mönster i flera av de byggprojekt som Skifus förre vd har varit inblandad i, är att kostnaderna har rusat i väg. Projektens ursprungliga budgetar har inte kunnat hållas och två av byggena har till slut blivit mer än dubbelt så dyra som tänkt.
ST har granskat ett av projekten; Skifus bygge 2016-2017 av en spritfabrik i Matfors. Fabriken ägs av Skifu och hyrs ut åt läkemedelsföretaget Unimedic och sprittillverkaren O.P Anderson Distillery. I fabriken tillverkas bland annat svenska snapsklassiker som Skåne Akvavit, Hallands Fläder och O.P. Anderson.
I spritfabriken tillverkas olika svenska snapsklassiker.
2016 lade Skifu ut bygget av fabriken på anbud och tre företag konkurrerade om att få jobbet. Två olika företag erbjöd sig att bygga fabriken åt Skifu för 20 respektive 18 miljoner, men uppdraget gick till ett tredje företag som lade det lägsta budet på 16,4 miljoner.
Det företaget är det samma som återkommer gång på gång i olika projekt som Skifus förre vd har hållit i, och där kostnaderna har skenat iväg. Företagets ägare kallas i kommunens internutredning för "entreprenören" och misstänks liksom vd:n för mutbrott.
De båda männen nekar dock till de anklagelserna:
"Han har i sin tidigare roll som vd inte begärt eller tagit emot några mutor", skriver den förre vd:ns advokat Rolf Klintfors i ett mejl till ST.
Den tidigare vd:n och "entreprenören" har även haft flera privata affärer ihop vid sidan av uppdragen för Skifu, i strid mot Sundsvalls kommuns regler. De har bland annat byggt och sålt en fjällanläggning tillsammans i Härjedalen.
Den förre vd:n och entreprenören har byggt fjällstugor i ett gemensamt projekt i Härjedalen. Bilden är från en kommunal handling.
Duon samarbetade nu alltså även under bygget av spritfabriken i Matfors. Entreprenörens bolag anlitade mängder av företag som utförde själva bygget, och Skifus vd godkände alla fakturor.
Den totala kostnaden för hela projektet skulle enligt beräkningarna bli 18 miljoner kronor. Kostnaden räknades ut av en välrenommerad byggfirma som också utförde en del av arbetet.
Men när bygget väl var igång rusade kostnaderna snabbt iväg. ST har gått igenom över 300 fakturor i projektet som alla har godkänts av Skifus förre vd. Fakturorna visar att kostnaderna ganska snart översteg de 18 miljonerna – med råge.
Kostnaderna för bland annat maskiner och verktyg rusade iväg under byggtiden.
Under projektets gång fick Skifu nämligen betala för allt fler så kallade äta-fakturor, kostnader för åtgärder som måste göras utöver de ursprungliga planerna.
Sådana merkostnader kan till exempel tillkomma om någon under arbetets gång kommer på att man ska lägga in ett dyrt klinkergolv istället för ett billigare trägolv. I projektet i Matfors fanns mängder av äta-fakturor för fördyringar, totalt på närmare 19 miljoner kronor.
Men exakt vad man har betalat för är oklart. "Entreprenören" som skickade merparten av äta-fakturorna till Skifu säger att det helt enkelt blev mer jobb än väntat.
– Det blev ändringar, men exakt vilka måste du fråga Skifu om. Det är ju inte mitt bekymmer och det är inte heller min sak att redovisa det, säger han till ST.
Armering av betong är en stor extrakostnad i projektet, enligt fakturorna.
Men på Skifu är man i dag osäker på vad alla fördyrningar berodde på eftersom det var den förre vd:n som skötte affären.
– Enligt den dokumentation vi har tagit del av blev projektet dyrare på grund av en mer omfattande ombyggnation än planerat. En ny vattenledning anslöts till fastigheten, en ny vändplan för transporter anlades samt att man förberedde för ytterligare en tillbyggnad, säger Lena Eriksson, administratör på Skifu.
På grund av de fördyringarna informerade Skifus förre vd sin styrelse att projektet spräckt den beräknade budgeten och att det istället beräknades kosta 27 miljoner kronor. Det var under arbetets slutskede, den 24 januari 2017.
Men det stoppade inte där och när projektet var färdigt, knappt tre månader senare, visade det sig att det hade kostat totalt 36,8 miljoner för Skifu – och skattebetalarna.
Projektet drabbades av mer omfattande ombyggnationer än planerat och högre kostnader än beräknat.
Varför kostnaderna drog iväg så mycket är oklart och det framgår inte heller i den dokumentation av bygget som Skifu har och som ST har tagit del av.
Den förre vd:n förklarar för ST att det tillkom ännu mer arbeten och materialkostnader som inte var med i planeringen från början, utan att närmare precisera vilka:
"Det gjordes en tidig budget i projektet. Stora förändringar gjordes i projektet tillsammans med hyresgästen", skriver vd:ns advokat Rolf Klintfors i ett mejl till ST och påpekar att merkostnaden i första hand drabbade hyresgästen, i form av högre hyra för fastigheten.
ST har varit i kontakt med hyresgästen, företaget Unimedic, men där förklarar de anställda att inte heller de känner till vilka eventuella fördyringar som skedde under byggprojektet.
"Jag är dessvärre inte insatt i bygget. Vår platschef har förhört sig om det finns någon på Unimedic som har kännedom om det men ingen av de som var involverade är dock kvar i bolaget", skriver Unimedics vd Anna Linton i ett mejl till ST.
Flera företag var engagerade i bygget som underentreprenörer.
Uppgifterna om oväntat höga kostnader vid bygget motsägs av en person som ST har talat med och som hade en viktig roll under hela projektet. Enligt honom förekom inga stora fördyringar.
– Det kan alltid bli saker som blir dyrare än tänkt. Men i det här bygget handlade det kanske om några hundra tusen kronor, och absolut inte om många miljoner, säger han.
– Det låter väldigt osannolikt att kostnaderna skulle kunna dra iväg så där på det projektet, säger en annan person med god kännedom om byggbranschen i Sundsvall.
På fabriken tillverkas, och avsmakas, svenska snapsar.
När fabriken var färdigbyggd godkände Skifus styrelse kostnaderna, trots att man alltså i dag inte kan förklara varför bygget blev så mycket dyrare.
Efter att fabriken invigts 2017 fortsatte den tidigare vd:n och "entreprenören" sitt samarbete med andra privata projekt, bland annat bygget av flera fjällstugor i Härjedalen.
I april 2020 fick vd:n lämna Skifu på grund av misstankarna om oegentligheter. Men även efter det har de båda männen haft privata affärer ihop. Den tidigare vd:n har övertagit ett fastighetsbolag med 2,2 miljoner kronor i tillgångar av entreprenören.