Lite mer folkbildning ifrån tiden då Birka dominerade i norr:
"Varjag" är namnet på vikingatida skandinaver, framförallt ruser eller svear, hos de slaviska stammarna. Dessa hade handelsvägar redan då ner till Bysans (Östrom) från Birka.
Enligt "Nestorkrönikan" var Rurik (sv Rörik) en varjag av rusernas stam som grundade Kievriket och var stamfader till den fursteätt som styrde Ryssland fram till 1598.
Hans barnbarnsbarn Vladimir I flydde landet efter sin fars död till Sverige för att få förstärkning av varjager. När han återvände dödade han sin bror Jaropolk som var regent. Vladimir gifte sig senare med Anna av Bysans samt döpte sig och etablerade därmed den grekisk-ortodoxa kyrkan i Kiev.
I Konstantinopel så hade kejsaren nordmän (väringagardet) som livvakter så det rådde ingen brist på kopplingar till Sverige även här. Under Vladimirs son Jaroslav så uppstod tiden som räknas som Kievs guldålder. Jaroslav lyckades få makten med hjälp av Olof Skötkonung, Sveriges första kristna kung, och var dessutom Jaroslavs blivande svärfar.
Jaroslav hade en dotter som hette Elisabet av Kiev. Hon var även drottning av Norge och gift med Harald Hårdråge (sköna namn, eller hur?) Denne Harald tjänstgjorde hos kejsaren Mikael i Konstantinopel innan han återvände till Norden och blev några år senare kung i Norge. År 1066 så seglade han till England med 300 skepp för att plundra men det slutade med att han stupade efter att han träffats i halsen av en pil. Detta nederlag markerade slutet för vikingatiden.
Haralds son Olav Haraldsson Kyrre skapade stor välfärd och etablerade staden Bergen i Norge. Hans halvbror Sigurd blev senare den första europeiska kung som ledde ett korståg för att stödja det nyinrättade kungariket Jerusalem. På vägen hem till Sverige så lämnade han krigsbytet i Konstantinopel, som alltså skyddades av väringagardet ifrån Sveariket
Tänka sig att dessa nordbor tycks finnas med i bilden hela tiden