Ett Land är ett Land är ett Land... eller ?
Ett Land eller en stat.. eller en stat i en Land.. och ett Lands inre angelägenheter på det

" -Kina hyllar i alla andra sammanhang det nationella självbestämmandet och principen att ingen ska lägga sig i ett lands inre angelägenheter. "
Kina har en nyckelroll i Ukrainakriget. På flera sätt.
Peking kan rädda Putin undan sanktionerna genom att hjälpa Ryssland.
Men stormakten är också ett av få länder som kan pressa den ryske presidenten att avsluta kriget.
Idag kom det skarpaste uttalandet hittills från den kinesiske ledaren.
Det är ingen slump att Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes Emmanuel Macron i dag haft ett gemensamt telefonsamtal med Kinas ledare Xi Jinping.
Europa ser Kina som ett av få länder som kan förmå Ryssland och Vladimir Putin att gå med på ett eld upphör och sätta sig vid förhandlingsbordet.
EU-kommissionens talesman Peter Stano sade i går att EU vill se Kina i en medlande roll för att få slut på kriget i Ukraina.
Även Ukraina har upprepade gånger vänt sig till Kina för att de ska spela en mer aktiv roll i försöken att pressa Putin.
Och efter dagens möte med de europeiska ledarna kom så det tydligaste uttalandet hittills från Xi Jinping om kriget. Presidenten sa till Reuters att han kräver "maximal återhållsamhet" i Ukraina.
Han sa också att "det smärtar Kina att se hur krigets lågor åter tar fyr i Europa".
En klar passning till Ryssland.
Kina har hittills försökt gå en balansgång där man inte fullt ut tagit ställning. När FN:s generalförsamling nyligen antog en resolution som i hårda ordalag fördömde Rysslands aggression valde Kina att inte rösta emot resolutionen utan istället lägga ner sin röst.
Ett tecken på att Kina inte står till hundra procent bakom Ryssland men inte heller vill ta ställning direkt mot Putin.
Kina har exempelvis sagt att man inte tänker följa de hårda sanktioner som EU och USA infört. Och man har hittills vägrat använda ordet invasion om det ryska angreppet.
Det kan tolkas som att Kina är berett att hjälpa Ryssland att runda västs sanktioner men behöver inte nödvändigtvis innebära det.
Några veckor innan Rysslands invasion såg det ut som Kina valt sida. President Putin välkomnades av Kinas Xi Jinping under OS-invigningen. De två verkade rörande överens och gav stöd till varandra i viktiga frågor.
Xi Jinping stödde Ryssland i åsikten att den europeiska säkerhetsrodningen behöver förändras och att Natos expansion österut måste upphöra.
Putin å sin sida gav stöd till Kinas linje att landet Taiwan är en del av Kina.
Många har sett det som att Kina därmed utan att säga det rent ut gav klartecken till Rysslands invasion av Ukraina. Men när kriget väl bröt ut var Kina snabba med att kräva förhandlingar för att få slut på kriget.
För Kina är Putins invasion ett problem. Kina hyllar i alla andra sammanhang det nationella självbestämmandet och principen att ingen ska lägga sig i ett lands inre angelägenheter.
Dessutom har Kina under lång tid haft mycket goda relationer med Ukraina.
Samtidigt ser Kina den nära relationen med Ryssland som mycket viktig för framtiden.
Kostsamt agera sanktionsbrytare
– Oavsett hur oroligt det internationella landskapet ser ut kommer vi att utveckla partnerskapet mellan Kina och Ryssland, säger Kina utrikesminister Wang Yi. Vänskapen mellan våra två länder är klädd i järn.
Kina ser den nära relationen med Ryssland som ett strategiskt partnerskap för att motverka USA:s inflytande och stärka de auktoritära regimerna på demokratiernas bekostnad. Kina anser att USA går i bräschen för ett försök från väst att stoppa Kinas väg mot att bli en supermakt.
Men trots dessa starka vänskapsband finns det en risk för Kina om man förknippas för mycket med det ryska kriget. Kina vill inte hamna i samma totala isolering som Ryssland gjort.
Kina har de senaste åren utsatts för sanktioner för att man strypt demokratin i Hongkong och hållit en miljon uighurer i arbetsläger i Xinjiangprovinsen. Men man har ändå lyckats hålla ett vinter-OS utan bojkotter annat än från ett antal västledare. Just nu pågår paralympics.
Kina vill vara en respekterad nation med en ledande roll i det internationella umgänget, men det utan att ge upp kravet på total makt för kommunistpartiet på hemmaplan.
Ekonomiskt är dessutom relationen med USA och EU-länderna långt viktigare än den med Ryssland. Därför kan det vara både svårt och kostsamt för Kina att i någon större utsträckning försöka mildra sanktionerna för Ryssland.
Förhoppningsvis har världens kraftfulla svar på den ryska invasionen också minskat Kinas aptit på att i närtid försöka ta över Taiwan med våld.
I bästa fall kan Kina tillsammans med Tyskland och Frankrike, som traditionellt haft goda relationer med Putin, nu göra ett försök att agera medlare.
Men det kan ta tid. Just nu verkar Putin trots vissa motgångar kompromisslös i sina försök att lägga under sig Ukraina.