"Det amerikanska justitiedepartementet, DOJ, anser att den information som Ericsson lämnade till DOJ kring bolagets internutredning i Irak innan den uppgörelse som telekombolaget och DOJ nådde i december 2019 inte var tillräcklig. Vidare anser DOJ att bolaget brutit mot sina skyldigheter enligt uppgörelsen. Det framgår av ett pressmeddelande.
Det var i december 2019 som Ericsson meddelade att bolaget nått en uppgörelse med DOJ där bolaget gick med på att betala 10,6 miljarder kronor för korruptionshärvan som bland annat inkluderar mutbrott i Djibouti, vilket Di tidigare rapporterat om.
Uppgörelsen är en så kallad defered prosecution agreement, DPA, som innebär att DOJ skjuter upp åtal samt att anklagelserna kommer avvisas när avtalet löper ut om Ericsson uppfyller villkoren i avtalet.
”Den första mars 2022 informerade DOJ Ericsson om att den information bolaget före ingåendet av DPA lämnat kring sin internutredning beträffande händelser i Irak under perioden 2011 till 2019 inte varit tillräcklig”, skriver Ericsson i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen.
”Vidare har DOJ kommit fram till att bolaget brutit mot sina skyldigheter enligt DPA genom att inte påföljande lämna information relaterad till utredningen efter ingående av DPA”, skriver bolaget vidare.
Ericsson uppger vidare att bolaget för dialog med DOJ angående fakta och omständigheter hänförliga till avgörandet att Ericsson brutit mot avtalet.
”Det är för tidigt att i detta skede att förutsäga vad detta kommer att leda till”, skriver Ericsson.
I slutet av oktober 2021 meddelade Ericsson att bolaget erhållit korrespondens från DOJ där myndigheten meddelade att man ansåg att bolaget brutit mot sina skyldigheter enligt DPA genom att inte tillhandahålla vissa dokument och faktauppgifter.
I början av februari meddelade Ericsson att bolaget fått från frågor från media om regelefterlevnadsfrågor kopplade till Irak. Drygt en vecka senare gick bolaget ut med nya uppgifter kring Irak där bolaget medgav att man misstänker sig själva för att ha mutat terroristorganisationen IS i Irak för att få tillgång till transportvägar.
”Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna”, sa Ericssons vd Börje Ekholm till Dagens industri.
På söndagen släpptes nya uppgifter kring telekomjättens förehavanden i Irak från flera nyhetsjättar som ser ut att fått ta del av samma interna rapporter, däribland Washington Post, The Guardian och SVT:s Uppdrag Granskning.
En person som arbetsledde delar av projektet berättar för Uppdrag granskning och journalistnätverket ICIJ att han pressades att söka upp IS för att få terrororganisationens tillstånd att fortsätta verka i regionen. Han ska då ha kidnappats, och IS krävde lösen på cirka 20 miljoner kronor. Mannen släpptes efter en månad och säger att han själv inte vet varför.
I en internutredning som Uppdrag granskning tagit del av vittnar Ericssons projektledare om att Asiacell ordnade en överenskommelse för att få gisslan fri, och för att Ericsson skulle få fortsätta sitt arbete i Mosul. Detta ska ha ägt rum under 2014 då Ericsson med hjälp av underleverantörer byggde 3G-nät för teleoperatören Asiacell i den delen av Irak som togs över av IS.
Ericsson uppger i onsdagens pressmeddelande att bolaget anser att den situation som beskrivs i media täcks av bolagets internutredning från 2019.
”Utredningen kunde inte visa att någon Ericssonanställd var direkt involverad i finansiering av terroristorganisationer. Utifrån nuvarande bedömning av rapporteringen i media ser vi inte anledning att ändra denna slutsats. Vi upprepar vårt åtagande att undersöka och vidta nödvändiga åtgärder för att adressera eventuell ny information och utreda vidare vid behov”, skriver Ericsson.
Ericsson uppger vidare att bolaget har en så kallad monitor för regelefterlevnad och att DPA:t med DOJ fortfarande gäller."