Ericsson får allt mer pisk för den Irak-affär som exploderade för två veckor, denna gång från USA:s justitiedepartement. Bolaget har tappat en tredjedel av börsvärdet på två veckor, frågan är hur länge ägarna sitter stilla, skriver DN:s Hans Strandberg.
Vad är det som händer?
Telekombranschens största globala event, Mobile World Congress, pågår för fullt i Barcelona. Det är en uppvisnings- och säljfest för bland annat marknadsjätten Ericsson, som dock denna gång ställer ut med ett tilltufsat varumärke.
På onsdagen kom nästa motgång i den Irakaffär av mutor, dubbla lojaliteter, mellanhänder och möjligen betalningar till terroristsekten IS som har raderat en tredjedel av börsvärdet på två veckor. Det amerikanska justitiedepartementet (DOJ) anser att Ericsson brustit i den information som krävs i det avtal med myndigheten som gäller mutaffärer i bland annat Djibouti.
Då, i december 2019, krävdes Ericsson på 10 miljarder i böter och fick en slags villkorlig dom som skulle upphävas om man på tre år skärpte till sin affärskultur. Detta kontrolleras av en etisk överrock, den tyske toppjuristen Andreas Pohlmann.
Han skulle ha varit klar i år, men nu säger DOJ att man borde fått mer information om även bolagets Irakgranskning innan man träffade avtalet 2019 och fortlöpande därefter. Det låter nästan uppgivet när Ericsson i onsdagens pressmeddelande skriver ”Det är för tidigt att i detta skede förutsäga vad detta kommer att leda till”.