Om vi då lägger detta till vad vi redan vet om gällande förutsättningar för den kommande utvecklingen så kan man nära nog se bilden av mötet mellan Öst och Väst på Guldbron 

https://www.svd.se/sapochefen-ryska-diplomater-ett-hot?fbclid=IwAR2tnqD_P4xUYMGFjhvagasDNHxurtvSH7hWZIcabInUi-K3SbfM4AhtylY
”Detta är inte primärt en proteståtgärd – det är en skyddsåtgärd. Dessa personer kommer ju med all säkerhet att ha som en uppgift att identifiera, störa eller aktivt ingripa mot individer som tydligt ställer upp till Ukrainas försvar i våra olika länder”, skriver Carl Bildt på sin blogg.
Ryska diplomater utgör ett hot mot Sverige. Det anser Säpo som hävdar att var tredje diplomat egentligen är spion. Carl Bildt kräver att de utvisas efter invasionen av Ukraina, men regeringen är tyst. ”Det är ett politiskt beslut”, säger Säpochefen Charlotte von Essen.
Totalt befinner sig drygt 30 ryska diplomater i Sverige, enligt utrikesdepartementet. Och ”var tredje rysk diplomat jobbar under diplomatisk täckmantel och arbetar egentligen åt någon av Rysslands underrättelsetjänster”, sa Säpo till SR-podden Gräns i somras.
Samma uppskattning gör Säpo i dag, efter Rysslands invasion av Ukraina.
– Rent generellt har vi inte gjort några förändrade bedömningar där, säger Säpos chef Charlotte von Essen till SvD.
Vilket hot utgör de här diplomaterna för Sverige?
– Vi har påtalat under lång tid att hotet från främmande makt är bredare och mer komplext än innan. Ett verktyg som man använder sig av är underrättelseinhämtning genom att till exempel försöka värva agenter. Så det här är ett hot, precis som vi har påtalat tidigare.
De ryska diplomaterna måste ut ur landet. Det tycker Sveriges före detta statsminister Carl Bildt efter invasionen av Ukraina.
”Diplomatin är just nu död, och det är viktigt att vi inser detta”, skriver han i ett blogginlägg som publicerades förra veckan.
Bildt konstaterar där att alla EU-länder bör utvisa ”samtliga de som man identifierat som delar av de ryska säkerhets – och underrättelsetjänsterna på de ryska ambassaderna”.
Och nyligen blev det känt att USA utvisar tolv ryska diplomater efter anklagelser om spionage.
”Detta är inte primärt en proteståtgärd – det är en skyddsåtgärd. Dessa personer kommer ju med all säkerhet att ha som en uppgift att identifiera, störa eller aktivt ingripa mot individer som tydligt ställer upp till Ukrainas försvar i våra olika länder”, skriver Carl Bildt på sin blogg.
Den tidigare moderata försvarsministern Mikael Odenberg vill gå ännu längre. I ett inlägg på Facebook skriver han att Sverige bör utvisa alla ryska medborgare ”oavsett om de är oskyldiga studenter, hyggliga turister eller korrumperade oligarker”.
Carl Bildt.
Carl Bildt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Tillsammans med cyberangrepp och påverkansoperationer är diplomater som jobbar för underrättelsetjänster ett problem som har funnits under flera år och som är ”pågående aktiviteter”, berättar Charlotte von Essen.
– Främmande makt kan använda sig av olika typer av diplomatisk personal för att inhämta information som är viktig för att främmande makt ska nå sina mål men också för att det handlar om säkerhetskänslig information för Sverige som kan användas på olika sätt, säger hon.
Är den här problematiken mer allvarlig nu?
– Exakt hur vi bedömer olika typer av aktiviteter i förhållande till det läge vi befinner oss i nu, det kan inte jag gå in på. Jag uttalar mig om säkerhetsläget generellt, säger Charlotte von Essen.
Säpos chef Charlotte von Essen vill inte uttala sig om det vore bra att utvisa ryska diplomater från Sverige.
– Det är inte en fråga för Säkerhetspolisen att bedöma. Det är ett politiskt beslut.
Inte heller justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S), som har Säpo under sitt departement, vill svara på den frågan.
– Det här är frågor som vi inte kan vara öppna med. Jag tänker inte uttala mig i någon riktning när det gäller detta förrän vi har besked.
– Jag har en hel del kunskap om detta, men det är inte sådan kunskap som jag delar med mig av. Allt sånt här håller vi tätt intill oss själva, säger Morgan Johansson.
Tidigare i veckan beslutade riksdagen om att Sverige, likt andra länder, bland annat ska skicka pengar och vapen till ukrainska trupper i försvar mot Ryssland. Svaret från Kreml var att sådana länder "kommer att hållas ansvariga".
Statsminister Magdalena Andersson sa på tisdagen att de samlade åtgärderna förändrat säkerhetsläget för Sverige, men Säpo har inte förändrat sin bedömning med anledning av till exempel vapenfrågan.
– I nuläget har vi inga konkreta indikationer på att Sveriges inre säkerhet har försämrats med bakgrund av händelseutvecklingen i omvärlden, säger Charlotte von Essen.
SvD har sökt ryska ambassaden i Sverige för en kommentar.