Motåtgärder Från Ryska Centralbanken

2022-02-28

Hur att plundra den Djupa Staten 😉

 
"Ryska centralbanken försvarar sig mot sanktionerna.
Den ryska räntan chockhöjs till 20 procent för att försvara rubeln och motverka inflation.
Det är bara en av en rad krisåtgärder som den ryska centralbanken sätter in för att motverka effekterna av de ekonomiska sanktionerna mot landet, efter invasionen i Ukraina.
Ett av syftena är att motverka den ”bank run” som redan startat, där folk rusar till banken för att ta ut sina besparingar.
Räntan mer än fördubblas från 9,5 till 20 procent meddelar den ryska centralbanken, som också beordrar företag att sälja av 80 procent av sin utländska valuta, skriver Reuters.
Centralbanken meddelade även på söndagskvällen en rad andra åtgärder för att försöka hantera effekterna av västsanktionerna – som bland annat skurit av flera ryska banker från det internationella banksystemet Swift, något som i princip omöjliggör alla internationella affärer.
Sanktionerna har slagit hårt mot rubeln, som tappade nästan 30 procent mot dollarn på måndagen, till en ny lägstanotering. Med åtgärderna ska Ryssland försvara rubeln och försöka kontrollera inflationen.
Centralbanken ska bland annat återuppta köpen av guld på den inhemska marknaden, utöka antalet värdepapper som går att använda som säkerhet för lån, och man har också beordrat mäklare att inte genomföra utländska aktörers försäljning av ryska värdepapper.
Detta kommer att försvåra de försäljningar av aktier i ryska företag som bland annat Norge och Australien flaggat för.
Under måndagen kommer dessutom en så kallad repoauktion med ryska värdepapper att hållas, för att locka kapital.
Den ryska centralbanken förklarade också att kunder till de sanktionerade bankerna inte kommer att kunna ta ut pengar med sina kort utomlands, och att de inte heller kommer att fungera med Google Pay eller Apple Pay. Korten fungerar dock inom landet, och centralbanken försäkrade att man har tillgång till pengar, i ett försök att lugna befolkningen.
Oljejätten BP:s försäljning av sin andel på 25 miljarder dollar i den statliga ryska oljebolaget Rosneft ses också som en ”andra front” i det ekonomiska kriget mot Ryssland.
På söndagen köade folk till bankomaterna i Moskva för att ta ut pengar, eftersom de oroade sig för att det skulle bli ont om kontanter eller svårt att få betalt.
– En ”bank run” har redan startat i Ryssland i helgen... och inflationen kommer omedelbart att skjuta i höjden, och det ryska banksystemet kommer troligen att få problem, säger marknadsanalytikern Jeffery Halley till Reuters.
Kreml kommenterade vid lunchtid sanktionerna med att ”den ekonomiska verkligheten hade förändrats” och att sanktionerna var ”allvarliga, problematiska”. Samtidigt menade talespersonen Dmitrij Peskov att ”Ryssland har potentialen att kompensera för skadorna” och att centralbankens åtgärder får effekt.
Putin själv uppges inte bry sig om de personliga sanktionerna mot honom, och Pesky avfärdade uppgifterna om att Putin skulle ha oredovisade tillgångar som ”absurda”.
På sikt kommer också sanktionerna mot den ryska ekonomin att smitta av sig globalt, genom att exportflödena till omvärlden – varav 80 procent sker i amerikanska dollar – stryps. Detta kommer att leda till inflation även i de länder som gör affärer med Ryssland, enligt marknadsbedömare. "

https://www.dn.se/ekonomi/ryska-centralbanken-slar-tillbaka-mot-sanktionerna/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=&utm_campaign=&fbclid=IwAR0lh8Cly9lgAN2QFQciQzyAs_ZK4DJOGnNOnQwgQ3_g-mVoxMlEKuxTqU0

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram