Hemliga dokument kastar nytt ljus över Ericssons irakiska muthärva, rapporterar bland annat The Guardian. Av dem framgår att bolaget sannolikt varit inblandat i utbetalning av mutor till terrorgruppen Islamiska staten för att kunna genomföra transporter i Irak.
Dokumenten kommer från Ericssons internutredning av saken och har läckts till organisationen International Consortium of Investigative Journalists – som delat dem vidare med bland annat BBC, Washington Post och The Guardian.
Ericsson medgav nyligen att allvarliga brott mot regler och affärsetik upptäckts i internutredningen. The Guardian skriver att Ericsson då fått nys om läckan.

https://www.theguardian.com/business/2022/feb/27/revealed-leaked-files-ericsson-allegedly-helped-bribe-islamic-state?fbclid=IwAR2ywFKNPzA95IfL9vuPOvbRdPswrmcpIbhs1jkzQVse4399fJnIDk3EMmo
"Konfidentiella dokument har avslöjat hur telekomjätten Ericsson påstås ha hjälpt till att betala mutor till terrorgruppen Islamiska staten för att fortsätta sälja sina tjänster efter att militanta personer tagit kontroll över stora delar av Irak.
Läckan av interna utredningar på Ericsson, som också visade att företaget hade utsatt sina entreprenörer för risker och låtit dem kidnappas av militanta grupper, är potentiellt skadlig för det multinationella företaget.
Förutom resultaten om de påstådda betalningarna till IS avslöjade undersökningarna anklagelser om att företaget var inblandat i korruption i minst 10 länder på fyra kontinenter.
Det tyder på ett mönster av missförhållanden från Ericssons sida som är mycket bredare än vad telekomjätten offentligt erkände 2019, då man ingick en uppgörelse på 1 miljard dollar (750 miljoner pund) med det amerikanska justitiedepartementet (DoJ).
Ericsson, med huvudkontor i Stockholm, har 100 000 anställda och säljer telekomutrustning i 180 länder. Det spelar en ledande roll i utvecklingen av nästa generations 5G mobiltelefonteknik i Storbritannien.
För två veckor sedan sjönk Ericssons aktiekurs med 14 procent när man, med larm om att medieorganisationer hade läckt ut de interna rapporterna, släppte ett offentligt uttalande där man erkände "allvarliga brott mot efterlevnadsreglerna" i Irak mellan 2011 och 2019.
Sedan dess har telekomföretaget kämpat för ett fullständigt avslöjande av rapporterna, som läckte ut till International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) som sedan delade dem med mediepartners, inklusive BBC, Washington Post och The Guardian.
De läckta dokumenten, som är på 101 sidor, producerades under 2019 och 2020. De registrerar resultaten av interna utredningar beställda av Ericsson om påstådd korruption från företaget runt om i världen.
Utredarna drog slutsatsen att det multinationella företaget sannolikt skulle ha varit involverat i att kanalisera mutor till IS för att tillåta att dess produkter transporterades över delar av Irak som hölls av terroristerna.
Betalningarna gjordes genom en slushfond som drevs av entreprenörer som arbetar för det svenska multinationella företaget, enligt utredarna.
En förstörd byggnad i utkanten av Baghuz i östra Syrien
Isis "kalifat" uppgång och fall
Läs mer
Ericsson gör ett uttalande
Efter frågor från journalister om de läckta dokumenten tidigare denna månad verkar Ericsson ha försökt komma före en PR-kris genom att publicera uttalandet på sin hemsida som delvis medger utredarnas resultat.
I uttalandet Ericsson sade att utredningsgruppen hade "identifierat betalningar till mellanhänder och användning av alternativa transportvägar i samband med kringgående av irakiska tullar, vid en tidpunkt då terroristorganisationer, inklusive Islamiska staten, kontrollerade vissa transportvägar.
"Utredarna kunde inte fastställa de slutliga mottagarna av dessa betalningar. Betalningssystem och kontanttransaktioner som potentiellt skapade risken för penningtvätt identifierades också."
I uttalandet medgavs också att Ericssons anställda hade begått omfattande tjänstefel i Irak och begått "allvarliga" brott mot dess regler, inklusive felaktiga betalningar och utebliven betalning av skatt, mellan 2011 och 2019.
Ericsson sade sig ha publicerat uttalandet eftersom det var "engagerat i öppenhet". Telekomjätten avböjde dock att svara på flera frågor från Guardian, ICIJ och andra medier, bland annat om potentiella missförhållanden i flera länder som inte nämndes i uppgörelsen med justitiedepartementet 2019.
Ericsson erkände sig skyldigt till att ha betalat tiotals miljoner dollar i korrupta betalningar genom slaskfonder mellan 2000 och 2016 i uppgörelsen. Antagningen gällde bara fem länder: Djibouti, Kina, Vietnam, Indonesien och Kuwait.
Men de läckta dokumenten listar bevis på påstådd korruption och missförhållanden i ytterligare 10 länder under det senaste decenniet.
De beskriver misstänkta betalningar på totalt minst 37 miljoner dollar i Irak, tillsammans med en rad påstådda oegentligheter som uppblåsta fakturor och betalande tjänstemän för att åka på semester till Spanien och Sverige.
I Libanon ska företaget ha använt en slushfond för att ge gåvor, underhållning och gästfrihet till regeringsmedlemmar mellan 2010 och 2019. Slushfondens totala storlek verkar ha varit så stor som 800 000 dollar. Mutor ska också ha betalats i Bahrain och Angola.
Ericsson anklagades i dokumenten för att vara inblandat i korruption under tilldelningen av ett kontrakt i Sydafrika och agera bedrägligt under förvärvet av ett företag i USA. Andra påstådda oegentligheter identifierades av utredarna i Brasilien, Azerbajdzjan, Libyen och Marocko.
Ericsson och justitiedepartementet avböjde att kommentera på frågan om bevis för potentiella oegentligheter i de ytterligare tio länderna hade avslöjats för amerikanska åklagare innan de kom överens om villkoren i 2019 års uppgörelse. Justitiedepartementet har rätt att väcka ett nytt åtal om man anser att Ericsson inte har avslöjat alla anklagelser om oegentligheter.
"En okontrollerad slushfond"
Efter att ha tagit över Mosul 2014 kontrollerade IS cirka 40 procent av Irak och finansierade administrationen av territoriet genom en blandning av skatter, försäljning av olja och plundring tills det drevs ut 2017.
Enligt utredarna fick Ericsson, som har varit verksamt i Irak i flera år och sålt utrustning för 1,9 miljarder dollar mellan 2011 och 2018, erbjudanden från företag som var beredda att transportera sin infrastruktur genom Irak.
Det multinationella företaget valde en entreprenör som kostade mer pengar än andra företag, men lovade garanterade, snabbare leveranser. Detta premiumprisalternativ blev känt som "speed way service" i motsats till "det lagliga sättet", står det i dokumenten.
Enligt utredarna har "den högre kostnaden sannolikt använts för mutor och betalningar till lokala [militanta] längs transportvägar". Felaktiga betalningar gjordes också till tulltjänstemän för att kringgå gränsskatter.
Utredarna hittade 18 fakturor som Ericsson hade betalat till en av leverantörerna för att transportera utrustning, såsom mobiltelefonmaster, på lastbilar genom Irak. Betalningarna var tre gånger högre än den normala kostnaden för att hyra dessa lastbilar, och för en försändelse var det 20 gånger den vanliga kostnaden.
Efter att ha planerat rutterna på en karta över Irak, och noterade att infrastrukturen levererades till områden som innehas av IS och andra miliser, drog utredarna slutsatsen att Ericsson kan ha ägnat sig åt "mutor eller olagliga betalningar" för att utföra sin transportverksamhet.
"Även om det inte finns någon fast intervjubekräftelse av mutor, underlättande betalning eller potentiell olaglig finansiering av terrorism, finns det bevis för e-postmeddelanden som indikerar olaglig förbikoppling av tullen och passerar genom IS-kontrollerade områden i samband med transport i Irak", stod det i rapporten.
Utredarna, som förhörde Ericssons anställda och medarbetare, tillade: "Det fanns många intervjuer som sa att det var viktigare att göra affärer och leverera till kunder, än att se till att transporterna genomfördes enligt lagar och förordningar."
De sa att det inte fanns några bevis för att Ericssons anställda var direkt inblandade i några betalningar till IS.
Den totala storleken på vad utredarna kallar "en okontrollerad slushfond" mellan 2016 och 2018 som sannolikt skulle ha använts för att finansiera transportvägarna finns inte i dokumenten. Men de påpekar att en individ kunde förskingra 308 000 dollar från fonden.
I sitt uttalande säger Ericsson att flera anställda lämnade företaget till följd av utredningen och att "flera andra disciplinära och andra korrigerande åtgärder vidtogs". Rådet tillade att det slutade arbeta med ett antal företag och såg till att dess anställda i Irak genomgick förbättrad utbildning.
De läckta dokumenten visar också hur Ericsson äventyrade sina entreprenörer i Irak i jakten på vinst, eftersom chefer strävade efter att fortsätta företagets kommersiella verksamhet även efter att IS tog kontroll över Mosul.
Enligt utredarna visade e-postmeddelanden att "denna envishet resulterade i kidnappning av [entreprenörer] medan de utförde fältarbete för Ericsson". Utredarna tillade att Ericsson även efter kidnappningen försökte fortsätta göra affärer i området.
En av entreprenörerna som kidnappades berättade för Amir Musawy, en reporter som arbetade för den tyska TV-stationen NDR, att han hade känt press från Ericsson och hans företag att fortsätta arbeta.
"Det var press på oss", säger han. " Antingen fortsätter du att arbeta eller så dras kontraktet tillbaka. Ericsson satte press på mitt företag och mitt företag satte press på oss som team."
Ingenjören, som inte kan identifieras för sin egen säkerhet, sa att han hölls i husarrest av IS i en månad, under vilken tid Ericssons personal stängde av sina telefoner och inte svarade på hans rop på hjälp. Han släpptes till slut."