"Roscosmos kommer att sluta arbeta med gemensamma rymdprojekt med Europa och USA och istället söka samarbete med Kina, meddelade chefen för den ryska rymdorganisationen Dmitry Rogozin på lördagen.
Rogozin berättade för Tass nyhetsbyrå på lördagen att han hade gett sitt team en order att inleda förhandlingar med Peking om samordning och ömsesidigt tekniskt stöd för alla rymduppdrag, inklusive "Venera-D"-projektet, det första ryska uppdraget till Venus sedan sovjettiden.
Under sanktionsvillkoren är USA:s deltagande i projektet omöjligt", sa Rogozin.
Tidigare på lördagen tillkännagav Rogozin också att samarbetet med europeiska partner uppskjutits från rymdhamnen Kourou i Franska Guyana.
I en tweet sa Rogozin att Roscosmos avbryter samarbetet i ljuset av nya sanktioner och "återkallar sin tekniska personal, inklusive lanseringsteamet."
European Space Agency (ESA) har använt de rysktillverkade Soyuz-raketerna för att skicka några av sina satelliter i omloppsbana. Kourous närhet till ekvatorn gör det till en idealisk plats för rymduppskjutningar.
NASA sa dock på fredagen att trots nya sanktioner och exportkontroller som införts mot Moskva skulle de fortsätta att arbeta med Roscosmos om driften av den internationella rymdstationen (ISS).