Sanktionerat I Sundsvall?

2022-02-24

Nu kommer det dramatik i en tills nu helt makalös omfattning 🙂

https://www.di.se/nyheter/oro-for-sanktioner-pa-ryskagda-smaltverket-i-sundsvall/?fbclid=IwAR1eY1OtPSvf-vuUzOzUKT6r19MjtIvbNbR4V4URORwT6Fs8LzVVeCf7lOQ

" I Sundsvall i Västernorrlands län finns Sveriges enda producent av primäraluminium. Smältverket Kubal står för hälften av Sveriges behov av aluminium och är också den industri som använder mest i el i landet.
Sedan 2007 ägs Kubal av den ryska jättekoncernen Rusal. Under 2018 ställde det ryska ägandet till med stora problem för aluminiumtillverkaren i Sundsvall. I april det året slog den amerikanska underrättelsetjänsten fast att Ryssland hade påverkat valet 2016, då Donald Trump valdes till president.
Som en följd av den ryska inblandningen valde USA:s finansdepartement att rikta sanktioner med sju ryska oligarker och deras bolag.
Bland de utpekade fanns Rusals ägare Oleg Deripaska, som uppges stå Rysslands president Vladimir Putin nära. För Kubal var sanktionerna nära att sluta med nedläggning. Banker och underleverantörer var rädda för att straffas av amerikanska myndigheter om de gjorde affärer med bolaget. Det svåraste läget infann sig när elbörsen Nordpool inte ville sälja el till anläggningen.
”Det var bara någon dag bort så hade vi tappat strömmen och det hade varit tvärstopp”, berättar Stefan Hultman, klubbordförande för IF Metall på Kubal.
Den gången avvärjdes sanktionshotet i två omgångar. Först genom att Sverige fick dispens efter att dåvarande finansminister Magdalena Andersson överlämnat ett brev till sin amerikanska finansministerkollega Steven Mnuchin. Några månader senare minskade Oleg Deripaska sitt ägande i Rusal. Förändringarna gjorde att bolaget försvann från sanktionslistan.
Nu följer de anställda på fabriken i Sundsvall krisen i Ukraina med stort intresse.
”Vi är oroliga. Man följer utvecklingen och det är lite fundersamt. Vi funderar på vad som händer och har bevakning på det, och om det kan drabba oss”, säger Stefan Hultman.
En lärdom från sanktionshotet 2018 är vikten av att agera snabbt. Därför har IF Metall redan kontakter med regeringen i frågan.
”Vi jobbar mot regeringen och hör vad de kan göra för oss. Förbundskontoret har kontakt med olika departement som kan blir berörda ifall det skulle komma något. Det gäller att vara snabb då”, säger Stefan Hultman.
Om Vladimir Putin väljer att gå in i fler delar av Ukraina är omfattande sanktioner att vänta, det har talats om ”alla sanktioners moder”. Vilka sanktioner som USA och EU kan tänkas rikta mot Ryssland och ryska intressen om konflikten eskalerar är oklart.
”Det är väldigt svårt att bedöma för oss. Förut var det vissa personer och deras ägarandelar som ställde till det för oss. Nu talas det om mer allmänna sanktioner, men vi vet inget. Det är ovisst”, säger Stefan Hultman.
Di har varit i kontakt med företagsledningen på Kubal i Sundsvall. De vill inte kommentera risken för sanktioner. "

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram