DEBATT. Att Kanadas vänsterliberala premiärminister Justin Trudeau utlyste och förlängde ett nationellt undantagstillstånd, och nu vill använda anti-terrorlagar för att frysa bankkonton för dem som donerat pengar till lastbilsprotesterna mot honom, är ett oroväckande övertramp riktat mot de åsikter som han själv ogillar.
Tystnaden från dem som vanligtvis är snabba med att larma om auktoritära tendenser och hot mot demokratin har samtidigt varit ett ovanligt tydligt exempel på de dubbla måttstockarna i debatten.
Undantagstillstånd mot lastbilsprotester
Det var i måndags förra veckan som regeringen Trudeau utlyste ett nationellt undantagstillstånd som svar på de så kallade lastbilsprotesterna, som började som protester mot obligatoriska vaccinpass för lastbilschaufförer, men växte till mer allmänna protester mot Justin Trudeau och hans minoritetsregering. Nu i början av veckan godkände och förlängde det kanadensiska parlamentet undantagstillståndet, innan Justin Trudeau på onsdagskvällen meddelade att det avslutas.
Händelserna i Kanada är ett ovanligt tydligt exempel på hur vänstern fortsätter dra fördelar av de dubbla måttstockarna i debatten.
En hel del kan sägas om lastbilsprotesterna, som började i Kanada och som vi under de senaste veckorna har sett mindre varianter av även på olika håll i Europa. Att långtgående nedstängningar och krav på vaccinpass under covid-pandemin – men också frågor som skyhöga drivmedelspriser – har skapat ett utbrett missnöje är uppenbart.
Likaså att, de inte sällan spretiga, protesternas blockader av broar och vägar har skadat Kanadas ekonomi och försvårat mångas vardag. Varje regering har förstås en skyldighet att upprätthålla lag och ordning, oaktat vad det protesteras för eller emot.
Har slängt bensin på elden
Men polisen i Kanada hade redan inom ramen för sina normala befogenheter all möjlighet att upprätthålla lag och ordning, även kopplat till demonstrationer som urartar. Det blev tydligt inte minst när den mest uppmärksammade blockaden från proteströrelsen, på Ambassador bridge mellan USA och Kanada, stoppades innan något undantagstillstånd hade utlysts. Något behov av undantagslagar hade Trudeau, som fungerat som premiärminister sedan hösten 2015, inte heller sett tidigare, vare sig under covid-pandemins mest allvarliga faser, eller när statyer revs ned sommaren 2021. Det var första gången i Kanadas historia som lagen aktiverades.

Klart står att Justin Trudeau, som konsekvent vägrat att möta de protesterande, genom sin hantering av situationen och införandet av det nio dagar långa undantagstillståndet har spätt på den polarisering som han själv säger sig vilja motverka.
Nazistsmetade judisk parlamentsledamot
Inte minst genom att under den senaste veckan anklaga personer som den judiska parlamentsledamoten Melissa Lantsman för att ”stå med nazister”, liksom utfästa att frysa bankkonton för dem som donerat pengar till de protesterande. Man behöver inte ha den minsta sympati för de protesterande för att inse att det här är uttalanden och åtgärder som gått långt över gränsen för det befogade, med potentiellt allvarliga konsekvenser för demokratin och tilliten i Kanada som följd.
Tänk om en högerregering agerat så här
Det är på många sätt häpnadsväckande att Justin Trudeaus agerande och uttalanden i samband med lastbilsprotesterna inte har föranlett fler kritiska frågor. Det räcker med att i ett tankeexperiment ersätta den vänsterliberala regeringen Trudeau med en valfri högerregering för att inse att dylika hot mot demonstranter hade föranlett både snabbt insatta debatter och spaltmeter om hoten mot den liberala demokratin och rättsstaten.
Den senaste tidens händelser i Kanada är därmed ett ovanligt tydligt exempel på hur vänstern fortsätter dra fördelar av de dubbla måttstockarna i debatten.
Av Sara Skyttedal (KD)
Europaparlamentariker