Symbolik Utan Frågor I DN

2022-02-22

https://www.dn.se/varlden/martin-gelin-symboliskt-att-trump-lanserar-sin-pravda-samtidigt-som-putin-planerar-krig/?fbclid=IwAR2k0cBkYKGndZ6AGR4p0fjJcP1PPls_X38gqqPC_Z4OzblTmCMho56r-q0

Efter att Donald Trump stängts av från de stora sociala plattformarna, som Facebook och Twitter, lanserade han i måndags sin egen sociala app.

Det är inte bara namnet Truth som för tankarna till sovjetiska Pravda.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Samma dag som Vladimir Putin planerade att skicka ryska trupper in i östra Ukraina lanserade Donald Trump en social plattform, vars namn är identiskt med den gamla sovjetiska kommunisttidningen Pravda.

Trumps nya app heter Truth – sanning.

Det är ett anmärkningsvärt namn på en kommunikationsplattform för en ex-president som, enligt Washington Posts sammanställning, ljög mer än 10 000 gånger under de fyra åren i Vita huset.

Lanseringen av Truth präglades av allvarliga tekniska problem. Under sju timmar ska tiotusentals användare inte ha kunnat registrera nya konton.

Gränssnittet på Truth Social är närmast identiskt med Twitter, men ironiskt nog tvingades många av användarna vända sig just till sina gamla Twitter-konton i försök att hitta rådgivning om de tekniska problemen för att få Truth Social att fungera.

Mot slutet av måndagen hade Truth ändå seglat upp på förstaplatsen på Apples App Store-lista över nya produkter i kategorin sociala nätverk.

I presentationstexten för appen står det att Truth ska vara en ”plattform som är befriad från politisk diskriminering”. De lovar att välkomna politiska debattörer från alla ideologier, men än så länge verkar de flesta namnkunniga amerikaner som registrerat konton vara nationalister och högerextrema.

Den Trump-kritiska republikanen Adam Kinzinger tror att appen kommer att misslyckas just för att den främst lär attrahera politiskt likasinnade på högerkanten:

”Sociala medier lever på konflikter. Den ironiskt namngivna Truth Social kommer att vara tråkig och misslyckas eftersom den enbart kommer fyllas av Trumps drönare”.

Trump har utvecklat appen tillsammans med bland andra Devin Nunes, en annan nationalistisk republikan, som är talesperson för plattformen. Under det tekniska strulet på måndagen gav Nunes besked att alla problem förväntas vara lösta i slutet av mars.

Det är osannolikt att de stora sociala plattformarna plötsligt kommer att ersättas av en ny uppstickare, men däremot kan teknikjättarnas inflytande reduceras om fler användare flyttar till andra, mer nischade plattformar

Bakgrunden till Trumps satsning är att han stängts av flera av de största sociala plattformarna, som Youtube, Facebook och Twitter, efter stormningen av kongressen den 6 januari.

I takt med att de stora plattformarna stängt av allt fler kontroversiella högerextremister har de vuxit fram en ny kategori av sociala appar som försöker attrahera just de mest extrema rösterna.

Det är osannolikt att de stora sociala plattformarna plötsligt kommer att ersättas av en ny uppstickare, men däremot kan teknikjättarnas inflytande reduceras om fler användare flyttar till andra, mer nischade plattformar. De senaste åren har det exempelvis vuxit särskilda sociala appar för sportintresserade, för småbarnsföräldrar, eller yogautövare.

Men just de politiskt nischade apparna har däremot haft svårt att etablera sig.

Utan etablerade medier, demokrater och vänsterliberala debattörer att provocera och spjärna emot är det tveksamt att en app som Truth Social kan väcka särskilt mycket engagemang.

Däremot lär den fungera utmärkt för att sprida högerpopulistisk propaganda från Trump-vänliga nyhetsmedier, till de som redan är övertygade.

Det är inte bara namnet som påminner om sovjetiska Pravda.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram