USA:s planer för Sydostasien sätter det på väg för konfrontation med Peking, sa Kinas utrikesminister Wang Yi till sin amerikanska motsvarighet Antony Blinken i ett telefonsamtal på tisdagen.
Han syftade på Washingtons nyligen uppdaterade Indo-Pacific-strategi.
Dokumentet identifierade Kina som en allvarlig " utmaning" för USA:s utrikespolitik i regionen och anklagade Peking för "tvång och aggression" som "spänner över hela världen, men det är mest akut i Indo-Stillahavsområdet."
Wang sa till Blinken att dokumentet skickade fel signal om att "inneslutningen av Kina" var en högsta prioritet för Washington.
De två supermakterna både tävlar och samarbetar inom olika områden och kan inte tillåta konkurrens att definiera deras relation, sade ministern och varnade att om åsikterna från amerikanska tjänstemän som strävar efter en eskalering av Kinas rivalitet skulle råda, skulle det resultera i en "fullskalig konfrontation .”
Som med alla andra länder söker Peking en relation med USA baserat på principerna om ömsesidig respekt, fredlig samexistens och win-win-samarbete, betonade Wang. Den kinesiska regeringen är särskilt bekymrad över USA:s alltmer konfronterande inställning till Taiwan, sade ministern.
Den amerikanska strategin lovade att stödja "Taiwans självförsvarsförmåga, för att säkerställa en miljö där Taiwans framtid bestäms fredligt i enlighet med Taiwans folks önskemål och bästa intressen."
Den säger att detta är förenligt med One China-policyn, som erkänner regeringen i Peking som den enda representanten för det kinesiska folket.
Peking meddelade på måndagen att de kommer att införa sanktioner mot amerikanska försvarsentreprenörer, inklusive Raytheon Technologies och Lockheed Martin, som tillverkar vapen som ska säljas till Taiwan med Washingtons godkännande.
Det kom som reaktion på en väntande vapenaffär på 100 miljoner dollar, som avslöjades tidigare denna månad.