Internationella domstolen (ICJ) inleder ett förfarande för att höra Myanmars preliminära invändningar mot ett folkmordsfall som väckts mot landet efter ett brutalt tillslag från militären 2017 mot den mestadels muslimska rohingya.
Rättegången, som inleds på måndag, har blivit extra brådskande och komplicerad av kuppen som ägde rum i Myanmar för lite mer än ett år sedan.
I december 2019 reste den dåvarande civila ledaren Aung San Suu Kyi till Haag för att leda Myanmars försvar, men hon avsattes från kontoret i februari förra året av Myanmars militär, som sa att deras företrädare skulle argumentera för de preliminära invändningarna i domstol.
National Unity Government (NUG), som inkluderar valda lagstiftare som togs bort av militären, meddelade förra veckan att de drog tillbaka invändningarna och ville att ICJ skulle gå vidare till fallets meriter.
Det har sagt att FN-ambassadör Kyaw Moe Tun, som utsågs av Aung San Suu Kyis regering och kvarstår i ämbetet, är "den enda personen som är behörig att samarbeta med domstolen på uppdrag av Myanmar". FN:s generalförsamlings behörighetskommitté i december sa att Kyaw Moe Tun kan sitta kvar på sin post tills den bestämmer vem som ska representera Myanmar.
En briefing från Human Rights Watch och Global Justice Center sa att militärens deltagande i ICJ-utfrågningarna inte skulle ha "ingen betydelse för dess erkännande i FN" och noterade att enligt ICJ:s regler "har [staterna inga permanenta representanter ackrediterade till domstolen" . De kommunicerar normalt med justitiesekreteraren genom sin utrikesminister eller sin ambassadör som är ackrediterad i Nederländerna”.
Rohingya och rättighetsgrupper säger att trots frågan om representation har ärendet blivit extra brådskande på grund av tillslaget mot antikupprörelsen sedan 1 februari 2021. Assistance Association for Political Prisoners (AAPP), som har följt utvecklingen, säger mer än 1 560 människor har dödats sedan generalerna tog makten, och det våldet har även ökat i etniska minoritetsområden.
"När Myanmars militär fortsätter att begå grymheter mot anti-kuppdemonstranter och etniska minoriteter, bör det uppmärksammas att det kommer att få konsekvenser för dessa handlingar - dåtid, nutid och framtid", säger Akila Radhakrishnan, ordförande för Global Justice Center . "ICJ:s förfaranden lägger grunden för ansvarsskyldighet i Myanmar – inte bara för rohingya, utan för alla andra som har lidit i militärens händer."
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.