Det är mycket debatt i dag om att bränslepriserna är för höga. Men stämmer det?
Nej, definitivt inte. John Hassler som är nationalekonom har räknat på saken. Först och främst, ja, det stämmer att sedan 1980 har det genomsnittliga priset på diesel och bensin ökat med 528 procent och det är mer än dubbelt så mycket som allt annat i samhället. Men samtidigt har bränsle aldrig stått för en så liten del av svenskars konsumtion som 2021. Inte sedan mätningarna startade 1980.
I dag lägger svenskar endast 2,4 procent av sin inkomst på bränsle i genomsnitt. År 1985 var det det dubbla – 5 procent! Hur kan det då komma sig? Vi kör lika mycket bil idag i genomsnitt som 1985, så däri ligger inte skillnaden. Det beror istället på att bilarna har blivit snålare och att reallönerna har ökat snabbare än vad bränslepriserna har gått upp.
Mitt i en klimatkris svider det alltså mycket mindre i plånboken att tanka fossila bränslen än vad det gjorde för 37 år sedan. Hur är det möjligt? Är det rimligt? Absolut inte.
Skulle vi öka priset på bensin och diesel till cirka 40kronor litern så hade vi alltså varit tillbaka på samma nivå som 1985. Inte heller detta räcker, utsläppsminskningarna måste ligga på 8 procent varje år fram till 2030 om vi ska ha en chans att klara 1,5 graders-målet. Men utsläppen ökar globalt år för år, de minskar inte alls och därför är det extra viktigt att vi i Sverige gör så mycket vi bara kan både nationellt och internationellt.
Dessutom är det så att fossila bränslen i världen subventioneras med 3 000-6 000 miljarder kronor årligen, samtidigt som det förnybara får långt mindre än hälften. Bränslepriserna är alltså konstgjort låga. Därför anser jag att priset bör ligga på 100 kronor litern.
Självklart finns det en rättviseaspekt att fundera på. Det finns många som är beroende av bilen och självklart bör dessa stöttas från politiken ekonomiskt. Men absolut inte genom att sänka priset på bränsle. Det sänder helt fel signal när vi nu måste göra den största, snabbaste och viktigaste omställningen mänskligheten har varit med om. Sänk hellre priset på grön teknik och gröna transporter. Vi måste elektrifiera hela Sverige, ja, faktiskt hela världen.
Det kommer inte att bli friktionsfritt, men vi har inget val. Det måste göras. Om vi klarar av att ställa om har vi ett bättre och mer hållbart samhälle för alla.
Om inte, står hela vår civilisation på spel.
Johannes Brorsson