
Det är alltså DoJ 4-ever nu öppet.
.................................................................................................................................
" Ericssons ERIC B -4,15% utrensning har väckt starka känslor hos vissa av de påverkade.
”Den nya ledningen ställdes inför situationen med amerikanska myndigheter, och jag tycker att de överreagerar och beter sig som gangstrar i kostym, utan nåd”, säger en av Di:s källor.
En annan beskriver hur Ericssons representanter bland annat krävde att hen lämnade över sin privata telefon vid ett av mötena i den process som ändade i avslutad anställning. Hen vägrade dock.
”Det här gjorde dem upprörda, och de sade att det skulle hållas emot mig, och att jag skulle betraktas som icke samarbetsvillig.”
Samtliga Di:s fyra källor vittnar om långa förhör under mycket hård press.
”Jag hade ingen juridisk representant, och ingen från personalfunktionen var där ens för att övervaka processen. Ett par gånger påmindes jag om att en nära anhörig också arbetar på Ericsson, vilket tydligt visar att hens jobb också var i fara”, berättar en källa.
En annan källa beskriver hur Ericssons representanter ställde hen inför ultimatum:
”Jag fick välja på att antingen omedelbart skriva under en redan färdig avskedsansökan, eller bli avskedad där Ericsson påstod att de skulle gå ut med ett offentligt tillkännagivande av omständigheter kring termineringen.”
Ericssons representant uppmanade källan att skriva under, för att ”undvika skada för anseendet”, och källan gav med sig.
En annan gjorde inte det, och sades upp omedelbart. Något publikt tillkännagivande blev det emellertid inte.
En av Di:s källor berättar hur hen lyckades få en annan anställning, men att representanter för Ericsson kontaktat den nya arbetsgivaren, och uttryckt ”oro för skada på relationen mellan de två bolagen”.
Samtliga fyra uppgiftslämnare hävdar att Ericsson inte gjorde rätt för sig i och med de avslutade anställningarna.
Det handlar om utebliven lön, uteblivna avgångsvederlag, utebliven innestående kontantbonus och utebliven utdelning från bolagets aktiesparprogram.
Di har ställt flera frågor till bolaget utifrån uppgifterna.
En är om Ericsson har följt lokal arbetsrättslig lagstiftning i samtliga fall då medarbetare har sagts upp i spåren av utredningarna.
”För Ericsson är det av största vikt att följa lagstiftning i de länder där vi är verksamma, inklusive arbetsrätt”, skriver presstjänsten i ett mejl där den i övrigt avböjer att kommentera.
Den treåriga period av extern övervakning som Ericsson gick med på i samband med uppgörelsen löper ut i december 2022.
I oktober 2021 meddelade Ericsson att DoJ slagit fast att Ericsson brutit mot sina skyldigheter i avtalet genom att inte tillhandahålla vissa dokument och fakta.
I senaste kvartalsrapporten skrev Börje Ekholm att bolaget inte kan ”förutse utfallet”.