
Vi påminner oss från 2019 den 6 December - dvs en månad efter att Department of Justice fick full insyn i Ericssons verksamheter. (Direktöversatt)
Ericsson går med på att betala över 1 miljard dollar för att lösa FCPA-ärendet.
Ericssons dotterbolag erkänner sig skyldig till FCPA-överträdelser.
Telefonaktiebolaget LM Ericsson (Ericsson eller företaget), ett multinationellt telekommunikationsföretag med huvudkontor i Stockholm, Sverige, har gått med på att betala sammanlagda straffavgifter på mer än 1 miljard dollar för att lösa regeringens utredning om brott mot lagen om utländsk korrupt praxis (FCPA) till följd av företagets plan för att göra och felaktigt registrera tiotals miljoner dollar i felaktiga betalningar runt om i världen. Detta inkluderar en straffrättslig påföljd på över $520 miljoner och cirka $540 miljoner som ska betalas till U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) i ett relaterat ärende. Ett dotterbolag till Ericsson erkände sig idag skyldigt för sin roll i programmet.
Ericsson ingick ett avtal om uppskjuten åtal med avdelningen i samband med en kriminell information som lämnats in idag i södra distriktet i New York där företaget anklagas för konspirationer för att bryta mot bestämmelserna mot mutor, böcker och register samt interna kontroller i FCPA. Ericssons dotterbolag, Ericsson Egypt Ltd, erkände sig idag i New Yorks södra distrikt skyldig till en brottslig information som anklagas för konspiration för att bryta mot bestämmelserna mot mutor i FCPA. Fallet tilldelas den amerikanska distriktsdomaren Alison J. Nathan i södra distriktet i New York. I enlighet med sin överenskommelse med avdelningen har Ericsson förbundit sig att betala en total straffavgift på 520 650 432 USD inom 10 arbetsdagar efter domförhandlingen, och har gått med på att utdöma en oberoende övervakare av efterlevnaden.
"Ericssons korrupta beteende involverade chefer på hög nivå och sträckte sig över 17 år och minst fem länder, allt i ett missriktat försök att öka vinsten", säger assisterande justitiekansler Brian A. Benczkowski vid justitiedepartementets brottsavdelning. "Sådana missförhållanden krävde ett starkt svar från brottsbekämpande myndigheter, och genom en ihärdig ansträngning med våra partners i södra distriktet i New York, SEC och IRS, håller dagens agerande inte bara Ericsson ansvarigt för dessa system, utan bör avskräcka andra företag från att ägna sig åt liknande brottsligt beteende."
"I dag har den svenska telekomjätten Ericsson erkänt en år lång kampanj av korruption i fem länder för att stärka sitt grepp om telekommunikationsaffärer", säger USA:s advokat Geoffrey S. Berman från Southern District of New York. "Genom slaskfonder, mutor, gåvor och transplantation bedrev Ericsson telekomaffärer med den vägledande principen att 'pengar talar'. Dagens skyldiga och överlämnande av över en miljard dollar i sammanlagda straff borde tydligt kommunicera till alla företagsaktörer som gör affärer detta sätt kommer inte att tolereras."
"Att implementera starka efterlevnadssystem och interna kontroller är grundläggande principer som internationella företag måste följa för att undvika illegal verksamhet", säger Don Fort, chef för IRS Criminal Investigation. "Ericssons brister på dessa områden gjorde det lättare för dess chefer och anställda att betala mutor och förfalska dess böcker och register. Vi kommer att fortsätta att driva fall som dessa för att bevara ett globalt handelssystem fritt från korruption.”
Enligt erkännanden från Ericsson, med början 2000 och pågå fram till 2016, konspirerade företaget med andra för att bryta mot FCPA genom att engagera sig i ett långvarigt system för att betala mutor, förfalska böcker och register och att misslyckas med att implementera rimliga interna redovisningskontroller. Ericsson använde tredjepartsagenter och konsulter för att göra mutbetalningar till statliga tjänstemän och/eller för att hantera off-the-books slush-fonder. Dessa agenter anlitades ofta genom skenkontrakt och betalades enligt falska fakturor, och betalningarna till dem redovisades felaktigt i Ericssons böcker och register. Resolutionerna täcker företagets kriminella beteende i Djibouti, Kina, Vietnam, Indonesien och Kuwait.
Mellan 2010 och 2014 gjorde Ericsson, via ett dotterbolag, cirka 2,1 miljoner dollar i mutbetalningar till högt uppsatta regeringstjänstemän i Djibouti för att få ett kontrakt med det statligt ägda telekommunikationsföretaget värt cirka 20,3 miljoner euro för att modernisera mobilnäten system i Djibouti. För att genomföra systemet ingick ett dotterbolag från Ericsson ett skenkontrakt med ett konsultföretag och godkände falska fakturor för att dölja mutbetalningarna. Ericssons anställda färdigställde också ett utkast till due diligence-rapport som inte avslöjade makaförhållandet mellan ägaren till konsultföretaget och en av de högt uppsatta regeringstjänstemännen.
I Kina ledde Ericssons dotterbolag mellan 2000 och 2016 till att tiotals miljoner dollar betalades ut till olika agenter, konsulter och tjänsteleverantörer, varav en del användes för att finansiera ett resekonto i Kina som täckte gåvor, resor och underhållning för utländska tjänstemän, inklusive kunder från statligt ägda teleföretag. Ericsson använde reseräkningskontot för att vinna affärer med kinesiska statsägda kunder. Dessutom, mellan 2013 och 2016, gjorde Ericssons dotterbolag betalningar på cirka 31,5 miljoner USD till tredje parts tjänsteleverantörer i enlighet med skenkontrakt för tjänster som aldrig utfördes. Syftet med dessa betalningar var att låta Ericssons dotterbolag i Kina fortsätta att använda och betala tredje parts agenter i Kina i strid med Ericssons policyer och procedurer. Ericsson har medvetet felkarakteriserat dessa betalningar och registrerat dem felaktigt i sina böcker och register.
I Vietnam, mellan 2012 och 2015, gjorde Ericssons dotterbolag cirka 4,8 miljoner USD i betalningar till ett konsultföretag för att skapa off-the-books slush-fonder, associerade med Ericssons kunder i Vietnam, som användes för att göra betalningar till tredje part som skulle inte klara Ericssons due diligence-processer. Ericsson har medvetet felkarakteriserat dessa betalningar och registrerat dem felaktigt i Ericssons böcker och register. På liknande sätt, i Indonesien, mellan 2012 och 2015, gjorde ett Ericsson-dotterbolag cirka 45 miljoner dollar i betalningar till ett konsultföretag för att skapa off-the-books slush-fonder och dolde betalningarna i Ericssons böcker och register.
I Kuwait, mellan 2011 och 2013, lovade ett Ericsson-dotterbolag en betalning på cirka 450 000 dollar till ett konsultföretag på begäran av en försäljningsagent, och ingick sedan ett skenkontrakt med konsultföretaget och godkände en falsk faktura för tjänster som aldrig var utförs för att dölja betalningen. Försäljningsagenten försåg en Ericsson-anställd med insiderinformation om ett anbud för modernisering av ett statligt teleföretags radioaccessnät i Kuwait. Ett dotterbolag till Ericsson tilldelades kontraktet värt cirka 182 miljoner USD; Ericsson betalade sedan 450 000 dollar till konsultföretaget och registrerade det felaktigt i sina böcker.
Som en del av avtalet om uppskjuten åtal har Ericsson gått med på att fortsätta att samarbeta med avdelningen i alla pågående utredningar och åtal som rör beteendet, inklusive individer; att förbättra sitt efterlevnadsprogram; och att behålla en oberoende efterlevnadsövervakare i tre år.
Avdelningen nådde denna resolution med Ericsson baserat på ett antal faktorer, inklusive företagets underlåtenhet att frivilligt avslöja uppförandet till avdelningen och arten och allvaret av brottet, vilket inkluderade FCPA-överträdelser i fem länder och inblandning av högnivåchefer hos företaget. Ericsson fick delvis beröm för sitt samarbete med avdelningens utredning, vilket innefattade att genomföra en grundlig internutredning, göra regelbundna faktapresentationer till avdelningen, frivilligt ställa utlandsbaserade anställda till förfogande för intervjuer i USA, ta fram omfattande dokumentation och avslöja visst uppförande av som avdelningen tidigare inte kände till.
Ericsson fick inte full kredit för samarbete och åtgärdande eftersom de inte avslöjade anklagelser om korruption med avseende på två relevanta ärenden; det producerade vissa material i förtid; och det åtgärdade inte helt, inklusive genom att inte vidta adekvata disciplinära åtgärder med avseende på vissa anställda som var inblandade i tjänstefelet. Företaget har förbättrat och åtagit sig att ytterligare förbättra sitt efterlevnadsprogram och interna redovisningskontroller. Följaktligen återspeglar den totala straffrättsliga påföljden en 15-procentig minskning från botten av det tillämpliga böteintervallet för USA:s riktlinjer för straffutmätning.
I den relaterade frågan gick Ericsson med på att till SEC betala en ränta på totalt cirka 540 miljoner USD.
Fallet utreds av IRS-CI. Tillförordnad biträdande chef Andrew Gentin och rättegångsadvokat Michael Culhane Harper från Criminal Division's Fraud Section och assisterande amerikansk advokat David Abramowicz från Southern District of New York åtalar fallet. Kriminalavdelningens kontor för internationella frågor gav hjälp.
Avdelningen uppskattar det betydande samarbete som SEC och de brottsbekämpande myndigheterna i Sverige tillhandahåller i detta fall.