Svenskt Mitt I Dopning

2022-02-15

https://www.dn.se/sport/sa-hamnade-det-svenska-dopningslaboratoriet-mitt-i-os-skandalen/?fbclid=IwAR1cHpC5Z7oNzdX60h0jaSGnS5Kh5u18xWzWWuoioYiwZwmyrFstPuk6AFQ

Dopningslaboratoriet i Stockholm har hamnat mitt i Peking-OS största nyhetshändelse.

Idrottens skiljedomstol Cas kritiserar den sena analysen av 15-åriga Kamila Valievas dopningsprov – men antidopningsbyrån Wada lägger ansvaret på Ryssland och inte på det svenska labbet.

– Om det hade stått i labbets papper att den här personen skulle åka till OS, då hade man kanske agerat annorlunda, säger Magnus Ericsson som är labbchef i Paris.

Varför tog det så lång tid att analysera 15-åriga konståkningsstjärnan Kamila Valievas dopningsprov?

Dopningslaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge svarar samma sak till DN som till alla andra medier i världen som undrar: de får inte kommentera pågående fall.

Provet togs vid ryska mästerskapen den 25 december. Den 8 februari rapporterade labbet i Sverige att det innehöll den förbjudna substansen trimetazidin. Tajmingen hade knappast kunna vara mer oläglig, då 15-åringen dagen före hade varit med och vunnit OS lagtävling, vars medaljceremoni nu sköts upp. Veckan efter skulle hon tävla individuellt.

Enligt den ryska antidopningsbyrån Rusada beror förseningen på att personal på laboratoriet i Stockholm var i covid-19-karantän.

När Cas på måndagen beslutade att tillåta ryskan att fortsätta tävla, ville panelen understryka att det fanns ”allvarliga problem” med den senfärdiga rapporteringen av analysresultatet mitt under OS, och påpekade att det inte var hennes fel.

Frågan är vems fel det är.

Internationella antidopningsbyrån Wada skriver i ett uttalande att provet inte var flaggat som ett prioriterat fall när det kom till laboratoriet i Stockholm, enligt den information som byrån har. På Karolinska visste de därför inte om att det fanns anledning att låta det gå före.

Wada förväntar sig att antidopningsbyråer kommunicerar med laboratorier för att försäkra sig om att de påskyndar prover med idrottare som ska till OS, skriver byrån.

Trots att provet togs i Ryssland analyserades det i Stockholm. Dopningslaboratoriet i Moskva har förlorat sin licens i kölvattnet av den stora korruptionsskandalen kring Sotji-OS 2014. Karolinska är ett av laboratorierna som har Rusada som kund.

Kamila Valievas positiva dopningsprov analyserades i Stockholm, eftersom det ryska laboratoriet i Moskva har förlorat sin licens.
Kamila Valievas positiva dopningsprov analyserades i Stockholm, eftersom det ryska laboratoriet i Moskva har förlorat sin licens. Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Den svenska antidopningsbyrån skickar också sina prover till Karolinska. Jenny Schulze som har hand om hanteringen hos Antidoping Sverige säger att det har hänt enstaka gånger att laboratoriet har varnat för att provsvar har blivit försenade.

– Då har de sagt att det på grund av covid har blivit försenade leveranstider på mycket. Men det har verkligen inte hänt ofta. Någon gång om året, kanske.

Har det hänt just på senare tid, under den här covidvågen?

– Kanske lite mer att det har varit på gränsen till sent nu, framför allt tror jag på grund av sjukfrånvaro och att det tar lång tid att få sådana saker som man beställer.

När prover har varit sena har det svenska laboratoriet alltid meddelat det, säger Jenny Schulze.

Enligt Wadas laboratoriestandard ska analysresultat meddelas inom högst tjugo dagar. Klarar man inte det måste man varna den som har beställt analysen.

Pandemin, med sjukfrånvaro och långa leveranstider på komponenter, har påverkat antidopningslabben, säger Magnus Ericsson, tidigare chef för laboratoriet på Karolinska, som nu leder antidopningslaboratoriet i Paris.

Man brukar sikta på att svara inom tio dagar, är det ett positivt prov tar det längre tid.

– Förseningar kan hända, då måste man alltid vara öppen och kommunicera. Då har man gjort rätt. Som Wada skriver så har inte labbet gjort fel, sedan är det olyckligt att det var ett prov som betydde väldigt mycket, säger Magnus Ericsson.

Travis Tygart, chef för den amerikanska antidopningsbyrån Usada, har kallat det ”oförlåtligt” att analysen kunde ta sex veckor att göra.

– Att inte kunna rapportera ett prov från december förrän efter lagtävlingen på spelen är ett katastrofalt misslyckande av systemet, har han sagt till AFP.

Det blir alltid sådana här spekulationer och konspirationsteorier.

Ordföranden för den ryska olympiska kommittén, Stanislav Pozdnjakov, har också ifrågasatt förseningen. New York Times skriver att en icke namngiven IOK-ledamot skickat en video till flera journalister där Pozdnjakov ”sågar” det svenska laboratoriets hantering.

– Det verkar som att någon har hållit inne med provet fram till slutet av lagtävlingen, har han sagt till ryska nyhetsbyrån RIA Novosti, enligt AFP.

Magnus Ericsson har ingen insyn i fallet, men är övertygad om att det svenska laboratoriet har gjort rätt, och varnat Rusada om förseningen.

– Analyssvaret har fokus, det måste vara rätt. Sedan om det tar några dagar eller någon vecka extra, då får det vara så. För det är det som vi i slutändan måste kunna stå för juridiskt. Men det blir alltid sådana här spekulationer och konspirationsteorier.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram