" Brottslingar från utlandet slog in på oroligheterna som utspelade sig i Kazakstan förra månaden, när protester som deltog i tusentals senare blev våldsamma och lämnade över 200 människor döda, har Rysslands president Vladimir Putin påstått.
När han talade inför samtalen med Kazakhs ledare Kassym-Jomart Tokayev, tidigare i veckan, hans första besök utomlands sedan massprotesterna, redogjorde Putin för sin syn på händelserna som ägde rum i den centralasiatiska nationen i början av året.
"Detta är vårt första möte efter händelserna i januari, då Kazakstan, utan någon överdrift, blev ett offer för några internationella gäng som utnyttjade den svåra situationen i landet", sade den ryske presidenten.
Officiell dödssiffra i Kazakstan meddelade oroligheter
Läs mer Officiell dödssiffra i Kazakstan meddelade oroligheter
Enligt Tokajev attackerade dessa så kallade "terrorister och banditer" från utlandet den före detta sovjetrepubliken "i syfte att undergräva den konstitutionella ordningen och, naturligtvis, att begå en statskupp."
Putin sa att "likväl har situationen återställts, som ni vet, Ryssland, eftersom ett av CSTO-länderna ... satte axeln till Kazakstan."
Oroligheterna sporrade Tokyaev att uppmana den ryskledda organisationen för kollektiva säkerhetsfördrag, som förenar de väpnade styrkorna från sex före detta sovjetrepubliker, för hjälp med att "övervinna terroristhotet". CSTO drog sig därefter tillbaka från landet efter att ha avslutat sitt fredsbevarande uppdrag.
Protester bröt ut över hela Kazakstan i början av januari när stora grupper av mestadels fredliga demonstranter steg ut för att motsätta sig avskaffandet av priskontroller på gasol, ett bränsle som används av många för att driva sina bilar.
Protesterna blev mer våldsamma under de följande dagarna, med kazakiska tjänstemän som hävdade att beväpnade brottslingar kapade rörelsen och attackerade brottsbekämpande tjänstemän. Enligt dem deltog upp till 20 000 "terrorister" i våldet.
Det har dock inte lagts fram några bevis för att stödja detta uttalande. Påståenden om att angriparna kunde ha tagit sig in i bårhus för att stjäla kropparna av sina medbrottslingar och "täcka deras spår" fick istället hån från analytiker.
I mitten av januari krävde FN:s kontor för mänskliga rättigheter en opartisk utredning av demonstranters död under demonstrationerna. Serik Shalabayev, en högste polistjänsteman i Kazakstan, sa att 225 människor miste livet i oroligheterna, med mer än 4 300 som tros ha skadats."