Ryska Pengar I London

2022-02-09

"Nämen har man sett vad som kommer här 🙂"
...........................................................................................................................
" London uppges länge ha använts för penningtvätt, i syfte att locka dit ryska pengar. Nu beskrivs ryska oligarkers inflytande i staden som en orsak till att Storbritannien har svårt att tackla krisen i Ukraina.
LONDON. Anklagelserna riktas nu direkt mot Boris Johnson. I en artikel i The Guardian skriver Skottlands förste minister Nicola Sturgeon att premiärministerns misslyckande med att tackla oligarkernas inflytande i London bidragit till rysk aggression.
”Vi kan inte fortsätta vara blinda för orsakerna till den nuvarande krisen. Det handlar om en situation där rikedomar kopplade till Putins inre krets har spridits i Storbritannien utan att vi brytt oss om varifrån de kommit eller hur de påverkar vårt samhälle”, skriver hon.
Nicola Sturgeon är inte den enda som uppmärksammat oligarkernas och ryska pengars inflytande i London.
Staden har i både brittisk och amerikansk press fått smeknamnet Londongrad. Det handlar alltså om att bland annat lyxbostadsmarknaden i London uppges användas för penningtvätt av bland andra ryska kriminella ligor, men även personer med kopplingar till Kreml.
Fenomenet är så välkänt att det uppmärksammas i en guidad rundtur med namnet ”kleptocracy tours”. Besökare åker runt centrala London i en buss för att se lyxlägenheter och villor som ägs av välbärgade ryska medborgare med inflytelserika politiska vänner.
Graeme Biggar, chef för organet som övervakar ekonomiska brott i Storbritannien, har även han uttryckt sin oro över penningtvätten. Under en frågestund i parlamentet säger han att närmare 50 procent av alla pengar som lämnar Ryssland för penningtvätt hamnar i London.
I The Times beskriver journalisten och säkerhetsexperten Edward Lucas hur det kan gå till:
"Pengarna flödar in genom ett ogenomträngligt nät av offshore- och onshorebolag, fonder och partnerskap som garanterar anonymitet. Grävande journalister möts med förödande hot av advokater (jag skriver utgående från egna erfarenheter). Det skyddar kleptokrater och gör att vårt eget system ruttnar."
Det är Storbritanniens lagar som enligt experter gjort detta möjligt. Det är till exempel enkelt att grunda ett företag i Storbritannien och få identitetsbevis behövs.
Anrika skolor, finansiella institutioner och en adel som är villig att umgås med välbärgade utlänningar beskrivs som ytterligare möjligheter, för dem som har råd med det, att köpa sig ett gott anseende.
Även underhusets säkerhetsutskott har varnat för ryskt inflytande i Storbritannien.
Utskottet skriver i en rapport att ivern att locka ryska pengar till Storbritannien gjort London till en bas för penningtvätt. Rapporten uppger att alla från brittiska revisorer till mäklare och jurister därför agerat som agenter för den ryska staten.
Den tillägger att många medlemmar i överhuset har ekonomiska kopplingar till Ryssland och att britterna får räkna med att Rysslands försök att påverka politiken i Storbritannien är det ”nya normala”.
Rapporten släpptes för två år sedan och rekommenderade flera grundliga reformer. Trots rekommendationerna och flera uppmärksammade mord på ryska medborgare i Storbritannien har inte mycket hänt.
Landet får nu även i samband med krisen i Ukraina kritik av USA. Källor i Washington säger till the Times att den brittiska regeringens misslyckande med att tackla pengaflödet från Ryssland till London kan påverka eventuella framtida sanktioner mot Ryssland.
Boris Johnson och den brittiska regeringen har lovat tuffare tag. Utrikesminister Liz Truss har meddelat att landet är redo att införa nya sanktioner mot personer och företag i Storbritannien med kopplingar till Kreml. Som svar på frågan om den nya lagen skulle ge Storbritannien rätt att beslagta fastigheter som ägs av ryska oligarker sade Liz Truss:
– Inget är omöjligt.
Samtidigt menar säkerhetsexperter att ett sådant drag knappast skulle påverka Kremls agerande eftersom Vladimir Putin sedan länge uppmanat oligarkerna att flytta sina pengar tillbaka till Ryssland.
Underhusets utrikesutskott har nu dragit igång en ny utredning över ryska pengar och ryskt inflytande i Storbritannien. Enligt utskottets ordförande, den konservativa politikern Tom Tugendhat, har den brittiska regeringens oförmåga att göra något åt penningtvätten påverkat landets förmåga att tackla Vladimir Putin.
En tidigare rapport av utrikesutskottet från 2018 varnar att ”strategin att använda London som bas för tillgångar som tillhör personer med kopplingar till Kreml hör ihop med en större plan som kan få följder för vår nationella säkerhet”.
Rysslandkännare som journalisten Edward Lucas anser att det stora problemet för Storbritannien är att landet håller på att korrumperas. Det krävs enligt honom större förändringar än bara sanktioner – han efterlyser en ny kultur där det upplevs som fel att handskas med svarta pengar."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram