Långbro & Göring

2022-02-09

Göring.
Östergötland.
Von Rosen.
Svastikan.
Svensk lufttrafik.
SAS.
Ölkällarkuppen.
SA.
Connect the dots….
" ”Långbro och dess monument över mentalvårdens elefantiaepok förknippas med Elisabeth, som blev utnämnd till Sveriges farligaste kvinna och som blev Långbros sista patient där hon vistades i en inhägnad bunkerliknande byggnad – och med Göring. Hermann Görings första hustru var den fem år äldre svenskan Carin von Kantzow. En tid efter att de hade träffats inträffade den så kallade ölhallskuppen i München (8 november 1923),en av de händelser som ingick i förspelet till nazisternas herravälde.
Efter att kuppen misslyckats ekade skotten på Odeonsplatz. Göring blev skjuten i ljumsken. Kulan, som rikoschetterade mot gatan, tog med sig smuts in i kroppen. Komplikationerna blev stora; Görings smärtor lindrades med morfin.Så föddes det morfinmissbruk som gjorde att han lades in på sjukhus när han och Carin bodde i Stockholm. Först blev han inlagd på Aspuddens sjukhus. Därifrån förde polis och brandmän honom i tvångströja till Långbro. Våldsamme abstinente Göring hade brutit upp medicinskåpet på Aspudden.
Detta hände den 2 september 1925, och finns refererat i Björn Fontanders spännande och detaljerade biografi Göring och Sverige (Rabén & Sjögren, 1984). Den nazistiske flygaren låg först på ”Stormen”, sedan på en privat manlig avdelning. 1926 och 1927 var han åter inlagd på Långbro. ”Brutal hysteriker med mycket svag karaktär”, löd en läkares omdöme enligt journalerna.”
" Herman Göring – morfinisten på Långbro
Nazisten Hermann Göring var vid upprepade tillfällen intagen på Långbro sjukhus. Läs mer om varför han tillbringade perioder på ett svenskt mentalsjukhus.
Hermann Wilhelm Göring föddes 1893 i den bayerska staden Rosenheim. Hans far var militär, Hermann går i sin fars fotspår och som sextonåring lämnade han kadettskolan Berlin Lichterfelde som kursetta och tog värvning i den preussiska armén. Några år senare blev han en av Tysklands första stridspiloter och befälhavare över den ökända Richthofeneskadern, Röda baronens flygskvadron.
Vykort med Hermann Göring i stridsplan. Första världskriget.
Sverige
Efter första världskrigets slut fortsatte Göring att flyga, nu som pilot på nystartade Svensk Lufttrafik AB i frihamnen utanför Stockholm. Och det är här som han får uppdraget att flyga Eric von Rosen till Rockelsta slott vid sjön Båvern i Södermanland. På Rockelsta träffade han Carin som besökte sin syster Mary von Rosen. De fann varandra direkt och mötet resulterade i att Carin några år senare skilde sig från sin man Nils von Kantzow. Det nya paret gifter sig i Stockholm 1923.
Tyskland
I november 1923 flyttade Carin och Hermann till Tyskland, samma år deltar Göring i det som kom att kallas ölhallskuppen i München. Kuppen skulle tvinga bort den sittande regeringen och uppviglarna skulle överta makten. Det hela misslyckades och Göring tvingades, trots skottskador efter kuppförsöket, fly till Italien. För sina skador behandlades han med höga doser morfin, något som blev en inträdesbiljett till ett eskalerande missbruk.
Carin Göring. Fotograf: Okänd.
Paret flyttade tillbaka till Stockholm 1924, där hans missbruk fortsatte. Finansierat genom pantsättning av Carins smycken och delar av deras hem på Odengatan.
Intagen
Det går så långt att Göring hotade Carin med våld och det var till sist det som gjorde att hon såg till att han skrevs in för avgiftning på ett privat sjukhem i Aspudden utanför Stockholm. Man påbörjade avgiftningen genom att sakta sänka hans morfindos, men Göring vägrade att genomföra den tänkta behandlingen. Han ser istället en möjlighet att fortsätta sitt missbruk. Nu med full tillgång till sjukhemmets morfinförråd och fick han inte som han ville blev han rasande. Vid flera tillfällen bröt han upp medicinskåp och blev våldsam mot personalen som försökte hindra honom.
Sjukhemmets chefen Anna Törnquist insåg snart att Göring inte kunde vara kvar. Hon skrev i en daganteckning:
Söndagen den 30 augusti blev Kapten Görings krav på större Eukodal-dos mycket starkt, han fordrade absolut få den kvantitet, som han själv bestämde. Vid 17-tiden på em uppbröt han medicinskåpet och tog själv två sprutor 2 % Eukodallösning. Sex sköterskor kunde intet förmå, och han uppträdde mycket hotfullt. Kapten Görings hustru, som var närvarande, anhöll på det bestämdaste, att han skulle få vad han begärde. Hon fruktade, att Kaptenen i sitt raseri t o m skulle kunna döda någon. Efter tillåtelse av överläkare Eneström fick han dels 0,10 Luminal x 4 dels 0,75 (enheten oläslig) x 2 morfin.
Måndagen den 31 augusti… Efter upprepade injektioner förblev patienten i bädden, ständigt begärande mera. Då polis och brandmän vid 6-tiden infann sig vägrar han medfölja. Efter långt parlamenterande måste patienten tagas med våld. Visserligen försökte han göra motstånd, men fann det snart lönlöst.
Aspuddens sjukhem. Fotograf: Okänd.
Katarina sjukhus
Sjukhemschefen kallade alltså på polis, som med assistans av flera brandmän och ambulanspersonal, eskorterade den nu fastspända och högljutt protesterande Hermann Göring till Katarina sinnessjukhus. Här placerades han på en låst avdelning för våldsamma patienter.
Katarina sjukhus. Foto: Stockholms Stadsmuseum.
På Katarina sjukhus får mentalvårdaren Ruben Zetterlund ansvaret för den nya patienten och i en intervju på 1970-talet beskrev han sina upplevelser av mötet: ”Efter ankomsten till sjukhuset kräver Hermann Göring en advokat, han gör häftigt motstånd, samtidigt som han upprepade gånger vrålar: ”Jag är inte vansinnig!”
Journalanteckningar beskrev Göring som ”besvärlig, missmodig, hysterisk”. Han tröttar ut personalen med ständiga krav. Han tror sig vara utsatt för en konspiration där alla i hans närhet är mutade av judarna. Göring uttryckte även en stark oro för att tyskarna skulle få reda på att han var intagen på ett sinnessjukhus i Sverige.
Stora Mans vid Långbro sjukhus. 1930-talet. Foto: Stockholms Stadsmuseum
Långbro sjukhus
Göring förflyttas från Katarina sjukhus till Långbro sjukhus i september 1925, och han skriver själv på sin ansökan om att bli intagen. Han placerades på Stora Mans avdelning sju där enbart välbärgade patienter vårdades, i en miljö som beskrevs som ”en gammaldags herrklubb; skinnfåtöljer, tjocka mattor och en doft av cigarr.”
Ruben Zetterlund 1930-talet. Fotograf: Sven Petterson.
Epilog
När Göring återvänt till Tyskland och nazisterna tagit makten bestämde sig hans tidigare vårdare, Ruben Zetterlund, att i hemlighet överlämna journaler från Görings tid på Katarina sjukhus till svenska Clarté-förbundet, en socialistisk organisation som motarbetar nazisterna på alla fronter. Förbundet kopierade journalerna som sedan publicerades i tidningar över hela världen."
Hermann Göring
LANGBROSJUKHUS.SE
Hermann Göring

Hermann Göring

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram