Experter I Expressen Om Bränsleprisutvecklingen

2022-02-08

Priset på drivmedel fortsätter nå nya rekordnivåer.

I dag får en bilägare som tankar 50 liter betala 310 kronor mer för diesel och 212 kronor mer för bensin jämfört med samma tid förra året, rapporterar TT.

Men hur länge kommer priserna öka – och hur dyr kommer bensinen egentligen bli?

Experterna förklarar här situationen och ger sin prognos för framtiden.

Priserna på drivmedel fortsätter stiga till nya rekordnivåer. Under måndagen höjde bensinbolagen priserna på diesel och bensin med 20 öre – vilket innebär att kostnaden i dag uppgår till 21,62 respektive 19,14 kronor per liter.

Detta innebär att priserna för en tankning på 50 liter har ökat med 310 kronor för diesel och 212 kronor för bensin – på bara ett år.

Pandemieffekt

Enligt Jessica Alenius, vd för branschorganisationen Drivkraft Sverige, beror utvecklingen främst på att priset på råolja har rusat med 60 procent under 2021 – något som i sin tur kan kopplas till pandemin.

– Det har att göra med Coronapandeminoch att väldigt många länder har haft lockdowns. I och med att restriktionerna successivt har lyfts har efterfrågan ökat – och även konjunkturen har förbättrats. Det gör att priset på bland annat transporterna har ökat och därmed efterfrågan på olja.

– I takt med att restriktionerna hävs runtom i världen och att vi allt mer återgår till ett normalläge så kan man också tänka sig att att råoljepriserna stabiliseras något. Men det är inget som jag har ett facit på.

Jessica Alenius, vd för branschorganisationen Drivkraft Sverige.
Foto: Pressbild. / Susanne Kronholm, Bil Sweden.

Jessica Alenius betonar också att skatterna på drivmedel i Sverige fortsätter pressa priserna uppåt i synnerhet på grund av den så kallade reduktionsplikten.

– 60 procent av priset på bensin är skatt och motsvarande för diesel är 40 procent. Även omställningen, där vi nu ökar andelen biodrivmedel i bensin och diesel, gör att priserna ökar eftersom det finns en lägre tillgång på biodrivmedel.

– I dag beskattas biodrivmedel som de fossila drivmedel de ersätter. Men här skulle vi behöva en förändring. Det är avgörande att vi får långsiktiga politiska beslut som gör det möjligt att för drivmedelsbranschen att investera i ökad produktion, säger Jessica Alenius.

Experten: ”Det värsta scenariot”

Lennart Olsson, ansvarig för prissättning på Circle K, menar också att en ökad reduktionsplikt kommer fortsätta öka priserna långsiktigt.

– Regeringens, och även vår egen analys, pekar på en ökning mellan 60 och 70 öre om året som som bara reduktionsplikten ger – allt annat lika.

En annan faktor som påverkar priserna på drivmedel är det geopolitiska läget i världen – och just nu är konflikten mellan Ryssland och Ukraina särskilt betydande.

Lennart Olsson, prissättare på Circle K.
Foto: Circle K/Pressfoto

Vad skulle vara det värsta scenariot för priserna ur ett konsumentperspektiv?

– Det skulle möjligtvis vara ifall det utbryter ett krig i Ukraina med stopp på import av ryska produkter.

– För det är ju så att Europa är väldigt beroende av rysk energi. Naturgas och olja. Det är inte så att Sverige köper väldigt mycket från Ryssland, men det gör man i Europa. Det är det värsta scenariot skulle jag säga, säger Lennart Olsson

https://www.expressen.se/dinapengar/experter-darfor-stiger--bensinpriset-kraftigt/?fbclid=IwAR3KQAPU7tVlXBIyQnLpLhePzsEqAhyjnVJKEplueq4XoITRfkD8k7D6iag

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram