
Ja det är ju lite märkligt det där med radioaktivitet och att ha kärnkraftverk i tätbebyggelse...
Ågestaverket, också kallat R3 eller Adam, var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk. Det producerade främst fjärrvärme (verket kallades därför "Ågesta kärnkraftvärmeverk" eller "Ågesta atomkraftvärmeverk") till stadsdelen Farsta i Stockholm men även en del elenergi som matades ut i elnätet. Det var en tryckvattenreaktor med tungt vatten som moderator, med naturligt uran som bränsle.
Anläggningen ligger cirka fyra kilometer söder om Farsta och ägs fortfarande av Vattenfall. Verket, som stängdes 1974, är till stora delar intakt och är idag (2018) ett övningsfält för Stockholms brandförsvar. Under 2020 påbörjade Vattenfall en demontering som planeras vara klar till 2024.
.................................................................................................................................
" ”Det är otroligt roligt och viktigt för hela regionen att Northvolt och Volvo Cars lägger sin nya batterifabrik i Göteborg. Det har varit en lång process och intensiv dialog där bland annat det faktum att vi tillsammans med bland andra Vattenfall kunnat säkra en tillräckligt stark lösning för energiförsörjningen starkt bidrog till att fabriken kan byggas här”, säger Alf Engqvist, vd för Göteborg Energi.
Det kommunalägda energibolaget är bland de som jublar efter beskedet att Göteborg gick vinnande ur kampen om Northvolts och Volvo Cars nya gemensamma batterifabrik. Samtidigt trycker Göteborg Energi på larmknappen.
”Min signal är att vi står inför ett krisläge där Göteborg redan runt 2025 kan slå i kapacitetstaket för elnätet. Då är risken stor att vi tvingas säga nej till de nya stora elintensiva investeringar som vi vet finns på gång”, säger Alf Engqvist.
Redan för snart ett år sedan slog han larm en intervju i Di.
”Vi har gjort nya analyser som tydligt visar att elnätskapaciteten i Göteborgsregionen måste byggas ut kraftigt. Om vi inte agerar nu genom att i tid bygga ut elnätet kommer den nödvändiga omställningen av transportsektorn och industrin bli omöjlig att genomföra. Detsamma gäller framtidsinvesteringar i till exempel vätgas”, sa Alf Engqvist då.
Fordonsindustrin, där både Volvo Cars och även AB Volvo som står inför omställning mot elektrifiering, rederiet Stena Lines planer på eldrivna färjor och drivmedelsbolagen Preems och St1:s övergång till förnybara drivmedel är bland storföretagen som väntas behöva växande mängder el i Göteborgsregionen framöver. Även Göteborgs Hamn, Sveriges viktigaste transportnav räknar med ökat elbehov i samband med att sjöfarten ska klara klimatkraven.
”Northvolts och Volvo Cars etablering ryms inom den nuvarande kapaciteten för elnätet. Men därefter finns det en uppenbar fara att vi kommer att tvingas säga nej på grund av otillräckligt med elnätskapacitet”, säger Alf Engqvist.
”Det vore oerhört allvarligt eftersom vi då skulle riskera att gå miste om stora investeringar som är av stor betydelse för både regionen och hela Sveriges ekonomi.”
Den nya batterifabriken som nu hamnar i Göteborg och som ger tusentals nya jobb visar vilka enorma möjligheter som nu finns tack vare den historiska omställningen mot fossilfrihet.
Vad krävs då att trygga elförsörjningen i Göteborg?
”Som vi ser det är det bland annat helt nödvändigt att statliga Svenska kraftnät kraftigt förstärker Göteborgs förbindelse till stamnätet, alltså det nationella högspänningsnätet”, säger Alf Engqvist.
Göteborg Energi lämnade redan i fjol ett konkret förslag om att en ny 18 kilometer lång 400 kilovolts-stamnätsledning byggs mellan Ingelkärr i Älvängen och Hisingen. Kostnaden uppskattades till 3 miljarder kronor.
”Svenska Kraftnät har förstått behovet, men vi saknar fortfarande de konkreta åtgärderna . Vi vill nu tydligt signalera att det är helt nödvändigt att från nationellt håll stärka elförsörjningen till Göteborg”, säger Alf Engqvist.
I klartext vädjar nu Göteborg Energi till både regeringen och Svenska kraftnät om att omgående agera för att trygga elförsörjningen, uppger han.
”Och det är oerhört bråttom. Gemensamt för många de stora jobbskapande framtidssatsningar som nu planeras är att det kräver enorma mängder el, och då måste elnätskapaciteten ökas.”