Namnet Von Essens utrikespolitiska analys sätter ånyo sin prägel på folkbildningen...
" De båda presidenterna träffades i samband med OS-invigningen i Peking på fredagen. Utöver krav om Natostopp fördömde de bildandet av säkerhetspakter i Asien och Stillahavsregionen.
Hugo von Essen, som är analytiker på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, menar att Putin och Xi har ett gemensamt intresse av att få bort USA som enda supermakt och införa en ”ny världsordning”.
”De ser den nuvarande ordningen som ett verktyg för USA:s makt och inflytande och vill få större inflytande över ramverket med internationella regler. Det kan handla om allt från handelsfrågor, vapen, nedrustning och global uppvärmning till FN-resolutioner om mänskliga rättigheter. Men även cyberfrågor, AI och regelverk om rymden och satelliter. I dag tycker både Ryssland och Kina att de missgynnas”, säger Hugo von Essen.
Enligt honom har vänskapen mellan ledarna i Moskva och Peking förbättrats successivt sedan kalla krigets slut och fick ytterligare ett lyft av västliga sanktioner till följd av Rysslands annektering av Krim år 2014.
Men att nya sanktioner skulle föra länderna samman på ett sätt som får säkerhetspolitiska konsekvenser är osannolikt, menar Hugo von Essen.
”De har närmat sig varandra under väldigt lång tid och kommer antagligen fortsätta att göra det oavsett, så ytterligare sanktioner spelar nog inte så stor roll. Men det är oklart hur Kina kommer att reagera om Ryssland stängs av från det internationella betalningssystemet Swift. Ryssland har utvecklat ett alternativt betalningssystem som endast en kinesisk bank är ansluten till i dagsläget”, säger han.
Till fredagens möte tog ledarna med sig 15 kontrakt som var redo att undertecknas, enligt tidningen The Guardian. Den utökade gasleveransen från Ryssland till Kina är betydelsefull för båda länderna, men att nyheten offentliggjordes direkt efter mötet kan ses som ett sätt att spela ned betydelsen av Nord Stream 2 (en i det närmsta färdigbyggd ledning som ska förse Tyskland med rysk gas), menar Hugo von Essen. Att inte koppla in gasledningen har nämnts som en tänkbar sanktion mot Ryssland från västländernas sida, så tajmningen är nog ingen tillfällighet.
Förutom ökad handel mellan länderna har uttalanden där de ger varandra stöd i säkerhetspolitiska frågor fått uppmärksamhet på senare tid.
”De planerar allt fler militära övningar. Men att Ryssland skulle hjälpa Kina vid en konflikt i Taiwan eller att kinesiska trupper skulle gå in i Ukraina är otänkbart. Det handlar inte om militärt samarbete på det sättet”, säger Hugo von Essen.
Trots att länderna uppvisar enighet finns också möjliga konfliktytor. Dit hör centralasiatiska länder som tidigare ingick i Sovjetunionen och nu tillhör Rysslands intressesfär, exempelvis Kazakstan.
”Kina vill bygga en handelskorridor mellan öst och väst. Så i dessa länder pågår många kinesiska infrastrukturprojekt samtidigt som Kina har ett starkt behov av ländernas naturresurser. Tidigare har det funnits en tydlig uppdelning att Ryssland står för säkerheten och stabiliteten i dessa länder och Kina för ekonomin. I takt med att Kinas inflytande har ökat har det blivit viktigare att inte trampa Ryssland på tårna.”