“Slava Ukraina” – ära till Ukraina. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan stämde upp till ukrainsk salut när han anlände till Kiev för att träffa Ukrainas preident Volodymyr Zelenskyj i Kiev idag, torsdag.
Från ukrainskt håll är man förtjusta över besöket och många uttrycker att man ser ett engagemang från Ankara man hade önskat se från väst. Turkiet säljer beväpnade drönare till Ukraina som används i attacker mot ryska separatister, till Putins stora förtret.
Unik relation
Men samtidigt är Turkiet en aktör som har täta band till Moskva, vilket Ankara hoppas kunna utnyttja för att undvika ett krig i Ukraina.
“Inget land, förutom Turkiet, har makten att medla mellan de två sidorna.”
Så lyder försäljningsargumentet i Turkiets regeringsvänliga tidning Sabah. Naturligtvis handlar det om att framhäva Turkiets position på den internationella arenan.
Men visst ligger det något i att Turkiet har en unik relation med både väst och Putin. Under många års tid har Turkiet spelat ut stormakterna mot varandra i ett triangeldrama.
”En besvärlig lagspelare”
Som Natomedlem har Erdogans nära band till Putin väckt kritik från väst, inte minst för köpet av ryska luftvärnsrobotar.
“Jag må vara en besvärlig lagspelare, men ni vill väl heller inte förlora mig till motståndarsidan?“.
Så kan Turkiets strategi sammanfattas. Även om det stundtals har mötts av bestraffningar från både väst och Putin så har strategin också rönt framgångar för Turkiets utrikespolitiska ambitioner.
Det är mot den bakgrunden som Erdogan självsäkert påbörjat en kampanj för att få parterna till att lösa konflikten på diplomatisk väg. Efter dagens besök i Kiev väntas Erdogan och Putin mötas inom en snar framtid enligt turkiska källor, men det har inte bekräftats av Moskva.
Så räcker Erdogans täta band i båda läger för att säkra en fred i Ukraina? Tveksamt. Frågan är framförallt hur mycket inflytande Erdogan kan utöva på Putin.
Potentiellt mardrömsscenario
Trots att Turkiet och Ryssland strider på olika sidor i Syrien och Libyen har länderna i och för sig lyckats förhandla fram bräckliga fredsuppgörelser. Men det råder ingen tvekan om vem som är den starkare parten mellan Erdogan och Putin.
Turkiet har nyligen försäkrat Ryssland att man inte kommer tillåta större krigsskepp från Nato att passera Bosporen till Svarta Havet.
Som Natoland har Turkiet tagit tydlig ställning mot en rysk invasion av Ukraina. Men i skarpt läge kommer Turkiets position utsättas för hårda prövningar av såväl Nato som Ryssland.
Med tanke på att Turkiets bedrövliga ekonomi är Ankara i en utsatt position för den som vill dra åt tumskruvarna. Ett mardrömsscenario för Ankara är att en eskalering i Ukraina leder till att både väst och Ryssland straffar Turkiet.