Bulletins ekonomiska situation har länge varit pressad. Tidningen fick presstöd i december, men har både skulder och svårigheter att kunna täcka sina kostnader.
I september berättade Tino Sanandaji i en intervju i DN att Bulletin då hade 11 300 prenumeranter. Under hösten har antalet prenumeranter dock mer än halverats, KantarSifos mätning för presstödet uppgick till 5027 prenumeranter.
Tino Sanandaji skriver i ett mejl till Expressen att Bulletin i skrivande stund har 7972 prenumeranter, men att av dessa är 2006 friex/gåvoprenumerationer som i vissa fall inte är aktiverade. Enligt honom ingick även 2000 friex/gåvoprenumerationer i de 11300 han tidigare uppgivit.
Beräknat resultat för Bulletins första år uppgår till minus 30 miljoner kronor.
Samtidigt har antalet personer med krav på tidningen ökat. Hos kronofogden finns just nu minst sex pågående ärenden, med sammanlagt krav om 650 000 kronor.
Ombudet: ”På obestånd”
Nu tillkommer Pia Ribbhammars ansökan om konkurs, inlämnad av hennes juridiska ombud i måndags. ”Bolaget är på obestånd och ska därför försättas i konkurs” skriver affärsjuristen Liselott Martynenko Agerlid i ansökan.
”Eftersom samtliga styrelseledamöter i Bolaget är stadigvarande bosatta utomlands utanför EU/EES (trots att de är folkbokförda i Sverige) och bolagets vd har sitt egentliga hem på Åland, har det visat sig vara svårt att få bolaget delgivet på vanligt sätt”, skriver Agerlid, som också påtalar att ”bolaget har för närvarande stora betalningssvårigheter och har minst sex pågående ärenden om betalningsföreläggande hos Kronofogden.”
Lånet från Ribbhammar förföll i december, och har inte återbetalats trots upprepade försök. Enligt uppgifter till Expressen har det sedan flera veckor pågått ansträngningar att nå Bulletins styrelse med en delgivningsperson från Intrum Justitia för att överlämna krav på återbetalning. Den 18 januari lyckades delgivningspersonen överlämna kravet till vd Jannik Svensson. Svensson lämnade 31 januari in ansökan om utträde ur Bulletins styrelse till Bolagsverket: ”på egen begäran efter överenskommelse med styrelsen”. Ansökan har daterats 25 januari, men är inkommen samma dag som konkursansökan från Ribbhammar.
Jurist och skogsägare
Pia Ribbhammar kommer från en släkt som varit en av södra Sveriges största skogsägare. Hon har drivit företag framgångsrikt i 50 år och är utbildad jurist och ekonom.
Vänskapen med Bulletins grundare och styrelseordförande Tino Sanandaji, 41, går tio år tillbaka. Ribbhammar deltog med många andra namnkunniga konservativa på releasefesten för en av Tino Sanandajis bästsäljande böcker.
I juni förra året var Ribbhammar en av många framgångsrika personer som deltog i ett Bulletinevent på hotell Kung Carl, där bland andra Tino Sanandaji höll tal. Efter det lånade hon ut en miljon kronor. Enligt uppgifter till Expressen hamnade Ribbhammar och Sanandaji i december i en konflikt om innehållet i Bulletin. Kort därefter förföll skulden till Ribbhammar.
Bulletins styrelseordförande menar att Pia Ribbhammar skänkt en miljon till tidningen.
”Förra året skänkte Pia en miljon kronor till Bulletin, det var först otydligt om hon skulle köpa aktier eller en konvertibel, någon dokumentation upprättades inte utan pengarna skickades in och det bekräftades inför vittnen vara en donation” skriver Tino Sanandaji.
”Senare bad hon om pengarna tillbaka. Vi svarade att Bulletin kan tänkta sig att omvandla donationen till skuld och återbetala, men att det måste ske med korrekt upprättade skuldebrev. Det tackade hon nej till, i stället fick vi ett konkurskrav på basis av ett absurt dokument där tidigare styrelseordförandes namn står printat och osignerad, men där före detta CFO Pontus Tholin på tomt papper fyllt i sitt namn långt efter att han lämnade Bulletin” fortsätter han.
Varför avgår Jannik Svensson från styrelsen? Slutar han även som vd?
”Jannik är fortsatt vd. Han valdes in som styrelsesuppleant i en turbulent period när Bulletin utsattes för försök av en minoritetsägare att kapa styrelsen. Jannik är ingen delägare och det var inte meningen att han skulle sitta permanent. Vi bad honom sitta tills bråken lugnade ned sig, och nu när vi har ett stabilt läge kunde han lämna styrelsen och få lite ro” skriver Tino Sanandaji.
Expressen har varit i kontakt med Jannik Svensson, som avböjer att kommentera.
Fakta/Bulletins skulder
Bulletins förre vd Robert Löfgren kräver via fackförbundet DIK 381 270 kronor
Skribenten Margaret von Platen kräver 112 500 kronor
TT nyhetsbyrå AB kräver 88 124 kronor
Bulletins förre vd och delägare Pontus Tholin kräver 73 278 kronor (Bulletin bestrider kravet)
Entreprenören Pia Ribbhammar kräver 1000 000 kronor