Inspelat På Holmérs Tjänsterum

2022-02-03

Speciellt.
............................................................................................................
"Även Mårten Palme, Olof Palmes son och vittne i utredningen, medverkar i radioserien och säger där att han från början var kritisk till Hans Holmér som spaningsledare:
– Jag kommer faktiskt ihåg när jag såg att Holmér var spaningsledare, att jag kände att det inte var helt klockrent. Jag var faktiskt skeptisk redan från början.
Han menar i dokumentären att även Olof Palme tidigare hade uttryckt sig kritiskt om Hans Holmér. Det var när denne anklagades för att ha mörkat uppgifter om en dopingskandal i sin tidigare roll som ordförande i Friidrottsförbundet.
– Jag kommer ihåg att min pappa tyckte det var lite konstigt, eller han tyckte det var helt fel av Holmér där att han ljög.
Hans Holmér avled i oktober 2002 vid 71 års ålder."

Hemliga inspelningarna om mötena med Lisbeth Palme

Efter 34 år av ovisshet gav idag chefsåklagare Krister Petersson besked om vem man tror mördade Olof Palme.
Hans Holmér var den förste spaningsledaren för Palmegruppen och tvingades avgå efter misslyckandet med det så kallade PKK-spåret 1987.
Foto: LARS HEDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Lisbeth Palme hade ett flertal samtal och förhör med Hans Holmér.
Foto: MÅRTEN SVEMARK
Journalisten Ann-Marie Åsheden träffade Hans Holmér dagligen under Palmeutredningens inledningsskede i syfte att göra ett reportage om utredningen från insidan.
Foto: THOMAS KARLSSON / DN TT NYHETSBYRÅN

Spaningsledaren Hans Holmér tvivlade på Lisbeth Palmes vittnesmål om Palme-mordet.

I en ny Sveriges Radio-dokumentär – baserad på hemlighållna inspelningar från 1980-talet – berättas om mötena mellan spaningsledaren och statsministerfrun.

Holmér dömer där ut hennes avgörande uppgifter om den påstådda mördaren.

– På två minuter skulle jag kunna knäcka hennes version, säger Holmér på inspelningen.

I slutet av 1986 blev Hans Holmér utsedd till ”Årets svensk”.

Det var en tid när hans hårdkokta stil jämfördes med Clint Eastwood och han hade i vissa kretsar hjältestatus i sin roll som spaningsledare för Palmemordet.

Men bara ett par månader senare föll allt samman och han tvingades lämna jobbet efter fiaskot med PKK-spåret i början av 1987.

Men hela hans tid som spaningsledare finns väl dokumenterad.

I hemlighet, varje dag, träffade han DN-journalisten Ann-Marie Åsheden med sikte på ett kommande reportage som skulle skildra utredningen från insidan.

Palmeutredningen från insidan

Dessa inspelade möten på Holmérs tjänsterum har nu Sveriges Radio tagit del av, vilket utgör grund till en sju delar lång dokumentärserie som heter ”P3 Dokumentär: Palmeutredningen inifrån” som är gjord av reportern Lovisa Lamm Nordenskiöld och producenten Hugo Lavett.

I de tre första delarna berättas, bland annat, om mötena mellan huvudvittnet Lisbeth Palme och Hans Holmér. Statsministerfrun ogillade poliser efter anklagelser om läckor, men lät sig förhöras av Hans Holmér.

Hans Holmér under en av många presskonferenser 1986. Vid detta tillfälle presenterades den så kallade fantombilden.
Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN

– Hon tycker inte om poliser. Den enda hon litar på mig är mig. Det är det väl inte, men det är lätt för henne att komma till mig, berättar Holmér på inspelningarna.

Han beskriver deras samtal som ”terapisamtal” där hon velat prata av sig.

Deras första möte skedde 26 dagar efter mordet och ägde rum hemma hos den omstridde bokförläggaren Ebbe Carlsson, som var Hans Holmérs nära vän.

Holmér var dock tveksam till Lisbeths berättelse om mordet och mördaren hon trodde sig ha sett.

Lisbeth Palme beskriver, med ”skräck” enligt Holmér, att mördaren hade kort hals, uppdragna axlar och stirrande blick.

”Kan knäcka hennes version”

– Här inne känner hon att det är mördaren. Men om det är det. Det vet ingen.

– När chocken slår ner. Hon själv är träffad. Hon ser Olof förblöda på gatan. När tittar hon upp? Den här mannen som tittar på henne kanske är en skräckslagen åskådare som drar sig undan. Mannen från firmafesten.

– På två minuter skulle jag kunna knäcka hennes version.

Holmér berättar också om konflikten inför öppen ridå med åklagaren i Palmeärendet, K G Svensson. Det har framgått att åklagaren under de första månaderna vägrade att ens stiga in i det så kallade Palme-rummet varifrån Holmér styrde utredningen.

Hans Holmér, tillsammans med sin advokat Bengt H Nilsson, vid en utfrågning i riksdagens konstitutionsutskott 1988.
Foto: HANS T DAHLSKOG / TT

Holmér beskriver åklagaren som ”hysterisk”, att han ”tappar besinningen” och berättar om hur han utan framgång försökte få åklagaren avsatt genom att gå till dennes chef.

I ”Palmeutredningen inifrån” beskrivs också vilka 40 spår som Hans Holmér inriktade sig på i utredningens inledande skede.

Överst på listan fanns uppgifter om en flyktbil, PKK-spåret och signalementsuppgifter.

En som inte alls fanns med på listan är Stig Engström, känd som Skandiamannen, som på senare år pekats ut som misstänkt gärningsman av polisen.

– En elefant som inte blivit uppbjuden, säger Holmér om Skandiamannen.

Holmérs brinnande ljus

Holmér beskriver med bildspråk sina spaningsuppslag som ”40 ljus som brinner”, vilket skulle signalera hopp om att någon av dem kunde leda till lösningen.

– Jag tänker alltid på det här. Något annat existerar inte.

– Vart och ett av de där ljusen kan faktiskt tändas till en raket och vara det slutliga. Så kan det vara.

Det blev aldrig någon raket av Hans Holmérs ljus. I stället tvingades han kort därefter lämna jobbet. I dokumentären framgår dock hur han redan under sommaren 1986 övervägde att själv lämna posten som spaningsledare sedan spåret med 33-åringen, Victor Gunnarsson, fallit samman.

– Fruktansvärt. Vilket liv, säger han på inspelningarna om den kritik som då riktades mot honom.

– Det är egentligen första gången sen det här började som jag tänker: ”Nu skiter jag i allting”.

Istället, kort efter detta, inriktade han utredningen på PKK-spåret vilket slutligen skulle bli hans fall.

Ann-Marie Åshedens intervjuer med Hans Holmér på 1980-talet ligger till grund för dokumentären. Inspelningarna förvaras på Riksarkivet där de fortfarande skyddas av sekretess.
Foto: FABIAN AF PETERSENS
Mårten Palme medverkar i dokumentären och berättar att han var kritisk till Hans Holmér som spaningsledare.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Ann-Marie Åsheden, vars intervjuer ligger till grund för dokumentärserien, har tidigare skildrat samtalen med Holmér i två böcker. Under ungefär ett års tid träffade hon spaningsledaren Holmér nästan dagligen, vilket slutade i 90 inspelade kassettband med intervjumaterial. Allt hemlighölls för utomstående och på redaktionen var det endast chefredaktören och initiativtagaren Christina Jutterström som kände till projektet medan det pågick.

Åsheden vill i dag för Expressen inte närmare kommentera mötena med Holmér men säger generellt om radioserien:

– Jag har noterat att det verkar finnas en våg av intresse för Palmemordet just nu. Tiden tycks mogen.

– Jag tycker att Lovisa Lamm och Hugo Lavett (journalisterna bakom dokumentärserien) har gjort ett jättebra jobb. De skildrar helheten på ett spännande sätt.

Mårten Palme kritisk

Även Mårten Palme, Olof Palmes son och vittne i utredningen, medverkar i radioserien och säger där att han från början var kritisk till Hans Holmér som spaningsledare:

– Jag kommer faktiskt ihåg när jag såg att Holmér var spaningsledare, att jag kände att det inte var helt klockrent. Jag var faktiskt skeptisk redan från början.

Han menar i dokumentären att även Olof Palme tidigare hade uttryckt sig kritiskt om Hans Holmér. Det var när denne anklagades för att ha mörkat uppgifter om en dopingskandal i sin tidigare roll som ordförande i Friidrottsförbundet.

– Jag kommer ihåg att min pappa tyckte det var lite konstigt, eller han tyckte det var helt fel av Holmér där att han ljög.

Hans Holmér avled i oktober 2002 vid 71 års ålder.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram