"Svenska kyrkan höjer på ögonbrynen genom att protestera mot gruvdrift som "andligt ohållbar"
Svenska kyrkan har betonat sin egen satsning på att bli klimatneutral till 2030 och uppmanat myndigheterna att ta "moraliskt ansvar" och besluta mot gruvan som många sätter sitt ekonomiska hopp till. Som svar kritiserades på sociala medier kyrkan för att bli politisk.
Svenska kyrkan har skrivit ett öppet brev till regeringen och tagit ställning till frågan om blivande gruvdrift i Kallak, Norrbottens län i landets nordligaste del – i ett drag som sociala medier har betecknat som vardagligt och opassande.
I brevet undertecknat av Luleås biskop Åsa Nyström tillsammans med ärkebiskop Antje Jackelén är Kallakgruvan kallad "andligt ohållbart", trots att norra Sverige redan är rikt på gruvgropar.
"Vem ska betala priset för vad regeringen kallar den gröna omställningen?", skriver undertecknarna i sitt brev.
Vidare listar svenska kyrkans representanter olika argument mot gruvan som uppmanar myndigheterna att ta "moraliskt ansvar" för vad de kallade ett hot mot "andlig och folkhälsa".
– Svenska kyrkan har en ambitiös färdplan med målet att uppnå klimatneutralitet för vår egen verksamhet till år 2030. Vi är därför starkt engagerade i en grön omställning. På teologisk grund arbetar vi med ett fyrfaldigt hållbarhetsbegrepp: ekologiskt, ekonomiskt, socialt och andligt-existentiellt. Gruvan i Kallak står i konflikt med alla fyra dimensionerna av hållbarhet", står det i brevet.
Kyrkans representanter betonade också den etniska dimensionen eftersom dagens Jokkmokk kommun, där den blivande gruvan ligger, har varit ett kärnområde för det inhemska samiska folket "långt innan Sverige blev en nation".
På sociala medier var dock många inte imponerade av att Svenska kyrkan hade något att säga till om i sekulära frågor.
"Vem ska betala priset om gruvan inte öppnas?", frågade en användare.
– Så Svenska kyrkan vill hellre att gruvor öppnas i Kongo med barn som arbetskraft? Tyvärr är det alternativet. Men när blev kyrkan så politisk? Skrämmande...",
" Det börjar bli så löjligt när en ärkebiskop är så desperat att bli sedd. Alla vet att det gröna skiftet kommer att kräva mineralbrytning. Det finns inga argument här i den större frågan och definitivt ingenting som kräver kyrklig inblandning", hävdade en annan.
Kallaks järnfyndighet är en av de största i sitt slag i Sverige, som identifierades på 1940-talet och tros innehålla miljontals ton malm. Medan lokala myndigheter 2014 sa nej till ytterligare gruvdrift i Kallak och betecknade den som "förfädersmarker" för ursprungsbefolkningen, körde den svenska statens geologibeslutande organ över länet och lämnade regeringen med sista ordet i frågan. De som är för gruvan säger att det kommer att ge hundratals arbetstillfällen till lokalsamhället som annars präglas av avfolkning och ekonomiska elände."