Av:
Zina Al-Dewany
LEDARE
Hur korrupt är Sverige egentligen? Enligt Transparency International, TI, är vi ett av världens minst korrupta länder. Men deras index mäter inte allt, och de varnar för utvecklingen i Sverige.
"Korruption är att utnyttja sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för egen eller annans vinning". Så definierar TI begreppet, och menar att det även sträcker sig till att handla om ”vänskapskorruption”. Det handlar alltså inte bara om mutor, utan även om tjänster och gentjänster. Är vi verkligen så fredade från det?
På nationellt plan har Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni fått hård kritik för att ha låtit partiets politik styras av näringslivet. Detta efter ett uppmärksammat avslöjande av Svenska Dagbladet.
Och visst minns vi när Folkpartiets dåvarande partiledare Lars Leijonborg fick sitt parti att bli särskilt vänligt inställt till friskolor? Sedan blev han ordförande för Friskolornas Riksförbund.
Nuvarande ordförande är den tidigare centerpolitikern Sofia Larsen. VD för Friskolornas Riksförbund är i dag Ulla Hamilton, som även är folkvald moderat i Stockholms stad. Det är samma partier som alltid rycker ut till marknadsskolans försvar.
I veckan avslöjade tidningen ETC ett avtal för Internationella engelska skolan, IES. De borgerliga partierna har tillsammans med Miljöpartiet gått med på att låta IES köpa en skolfastighet och en sporthall i Gubbängen, Stockholm.
I avtalet står att IES måste betala 25 miljoner kronor till staden om de säljer skolan inom tio år. Men det gäller inte om det fattas politiska beslut i framtiden som gör det ekonomiskt ofördelaktigt för friskolan att äga fastigheten.
”De är ekonomiskt helgarderade mot lag- och regeländringar gällande friskolor och skolpeng. Då får de göra vad de vill med fastigheten utan att behöva betala 25 miljoner”, skriver Dagens ETC.
Varför det borgerliga styret jobbar så hårt för friskolan, och så lite för skattebetalarna är oklart.
För många personifieras bilden av vänskapskorruption av högerstyret i Region Stockholm. Som när Irene Svenonius (M) satte stopp för granskningen av upphandlingarna för Nya Karolinska, och det sedan visade sig att hennes make samtidigt var upphandlingschef på sjukhuset.
Eller när Filippa Reinfeldt var regionråd och privatiserade så mycket av sjukvården hon kunde, för att sedan börja jobba för Aleris.
Men all svensk korruption sker inte i Sverige. Svenska storbolag som Ericsson och Telia har dömts till sanktioner från amerikanska myndigheter. Och svenska banker brister i arbetet mot penningtvätt.
Vi har helt enkelt outsourcat en del av korruptionen till andra länder, utan att behöva ta ansvar.
”Sveriges senaste handlingsplan mot korruption gör varken till eller från eftersom den saknar konkreta åtgärder”, säger Ulrik Åshuvud, styrelseordförande i Transparency International Sverige till Dagens Nyheter. Han varnar för ökad korruption i både privat och offentlig sektor.
För Sveriges del är det dags att ta de varningarna på allvar, för det är själva demokratin som hotas.
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.