Vi undrar verkligen violblygt om det möjligen kan vara så att den geopolitiska omvärldsutvecklingen kan - eller inte kan - komma att påverka någonting i detta...
" Det är medvind för Ericsson. Bolaget starka position i den växande 5G-marknaden blir tydlig i den nya kvartalsrapporten. Lönsamheten ökar och kursen stiger brant, med över 7 procent, på Stockholmsbörsen.
Länge har läget varit det omvända. När börsfesten pågick som bäst under 2021 tillhörde Ericsson de bortglömda aktierna med en kurs som lyfte bara några enstaka procent.
Nu talar Börje Ekholm om en ”fundamental” förändring av bolaget. En förändring som ska ta lönsamheten till nya nivåer.
– Hittills har vår kärnaffär varit mobil infrastruktur, säger Börje Ekholm.
Han berättar om affären i grund och botten har varit konsumentdriven, det vill säga hur de enskilda konsumenterna har använt sina mobiltelefoner.
Framöver blir det något helt annat, enligt Ericssons vd.
– Det är ett helt nytt segment som handlar om företag. Där ser vi en enorm efterfrågan på olika 5G-tjänster. Det kan handla om allt, från att digitalisera fabriker, gruvor, hamnar och logistikcenter.
Börje Ekholm fortsätter:
– Det här innebär faktiskt en fundamental förändring av vår affärsmix på ett par års sikt. Det betyder också att våra intäkter i mycket större utsträckning kommer komma från företagssidan och inte från operatörerna.
Kommer förändringen även påverka lönsamheten?
– Ja, det är det vi ser. Vi säger att om två–tre år kommer Ericsson att ha en lönsamhetsmarginal på 15–18 procent och dessutom en avsevärt högre tillväxt, säger Börje Ekholm.
I dagens bokslut för helåret 2021 var rörelsemarginalen strax under 14 procent.
Det var utan tvekan en stark rapport som vd Börje Ekholm levererade tidigt på tisdagsmorgonen.
Det fanns flera utropstecken. Ett var lönsamheten för Networks (nät), det överlägset största affärsområdet. Rörelsemarginalen landade på hela 24 procent.
Ericssons samlade rörelseresultat för fjärde kvartalet var också starkt, 11,9 miljarder kronor. Analytikerna hade räknat med en betydligt lägre siffra, 9,3 miljarder.
Även försäljningen för helåret steg till drygt 71 miljarder kronor. Det kan jämföras med förväntade 68 miljarder.
Försäljningsutvecklingen i Kina har hängt som ett orosmoln över bolaget. Svenska Post- och Telestyrelsens beslut att stänga ute kinesiska leverantörer från den svenska 5G-utbyggnaden har lett till stora problem för Ericsson i Kina.
Den svenska telekomjätten fortsätter att tappa mark under det fjärde kvartalet, men inte i samma utsträckning som tidigare. Det här kvartalet stannade tappet på 1,8 miljarder kronor.
Det går att ana en revanschsugen Börje Ekholm i hans försiktiga kommentarer om utvecklingen där.
– Vi är fortsatt beslutsamma om att försöka komma tillbaka i Kina. Det är vårt mål, sedan får vi se hur länge det tar. Skam den som ger sig, säger Ericssons vd.
Ericssons styrelse föreslår en utdelning till aktieägarna på 2:50 kronor per aktie för 2021, vilket kan jämföras med utdelningen på 2 kronor per aktie för 2020. "