Facebooks ägarbolag Meta bygger en superdator som enligt företaget ska bli en av världens mest kraftfulla, skapad för avancerade AI-beräkningar. Och den ska använda riktiga data från vanliga Facebookanvändare.
En första version av superdatorn är enligt Meta redan byggd och tagen i bruk, men det dröjer till mitten av året innan den är fullt utbyggd. Då ska den, enligt Meta, vara en av världens snabbaste superdatorer.
Anläggningen kallas RSC, research supercluster, och ska användas för beräkningar inom maskininlärning och artificiell intelligens. Det är mjukvara som ”tränas” till förmågor som påminner om mänsklig tankeförmåga. Exempelvis kan ett sådant program lära sig att känna igen en hund genom att titta på och analysera tusentals bilder av andra hundar.
Men ju mer komplicerade uppgifterna är, desto kraftfullare dator och mer information behövs. Det är här RSC kommer in i bilden. Fullt utbyggd ska den ha en beräkningskapacitet på 5 exaflop, vilket motsvarar en miljard miljarder beräkningar i sekunden, vilket skulle placera den i den absoluta toppen av världens superdatorer.
Superdatorn ska också kunna hantera svindlande datamängder, enligt Meta upp till en exabyte, vilket är lika mycket som 36 000 år av högupplöst video.
Meta, som Facebooks ägarbolag bytte namn till i höstas, uppger att RSC redan används för att utveckla mjukvara för att förstå mänskligt språk. Den ska också användas för att utveckla datorsyn, alltså analys av bilder och video – ett område dit ansiktsigenkänning brukar räknas.
Många exempel på maskininlärning bygger på datakällor som är öppna och okontroversiella, till exempel kan allmänt tillgängliga bilddatabaser användas för att träna ett AI-system att tolka fotografier. Men det gäller inte Meta. Den nya superdatorns beräkningar ska bygga på data från riktiga människor och deras konton på Facebook, Instagram och andra tjänster inom koncernen.
”För att bygga nya AI-modeller”, skriver Meta i ett blogginlägg som ska publiceras på måndagen, ”måste vi träna dem med verkliga data”. Med andra ord, om du har ett konto på Facebook eller någon annan av företagets appar och tjänster, så kan dina data utgöra en liten del materialet som används för att vässa Metas och Facebooks AI-system.
Facebook har i flera år skakats av skandaler för hur känslig personlig information har hanterats. Att ett nytt superdatorsystem ska utföra sina beräkningar med data från helt vanliga användare kan därför skapa nya kontroverser, något som Meta försöker adressera redan när planerna presenteras.
Bland annat ska anläggningen vara isolerad och sakna egen uppkoppling mot internet. Det enda sätt för den att ta emot information ska vara via anslutningar till Facebooks andra system. Meta lovar också att informationen ska anonymiseras och hållas krypterad ända tills själva beräkningen ska ske.
Arbetet med RSC har pågått sedan i början av 2020.
Läs mer: