Brottsligheten inom näringslivet har seglat upp som det överlägset största orosmolnet bland landets företag.
Därför förstärker vi Dagens industris redaktion med den prisbelönte kriminalreportern Lasse Wierup.
”Det är inte så många steg mellan Vårby-nätverket och det etablerade näringslivet”, säger Lasse Wierup om sitt nya uppdrag.
För Di:s läsare har en fråga tydligt seglat upp som den allra hetaste frågorna: Brottsligheten i det svenska samhället.
I den återkommande Di Barometern där Dagens industri regelbundet frågar näringslivets toppchefer om de viktigaste politiska prioriteringarna har åtgärder mot brottsligheten återkommande legat i topp. I den senaste Di Barometern svarar hela 80 procent av toppcheferna att brottslighet och lag och ordning är den viktigaste frågan att prioritera fram till riksdagsvalet 2022.
Tillsammans med Dagens industris undersökande reportrar kommer Lasse Wierup att fördjupa bevakningen av brottsligheten i och omkring näringslivet. Han har bevakat kriminaliteten i det svenska samhället i över 20 år, allt ifrån ekobrottslighet, mc-gäng till den framväxande gängbrottsligheten som på senare år trängt djupt in i delar av det svenska samhället. Lasse Wierup kommer närmast från Dagens Nyheter där han jobbat som kriminalreporter. Han har även skrivit en rad böcker inom området, senast Guldspadebelönade Gangsterparadiset och tidigare Svensk maffia tillsammans med Matti Larsson, en bok som satte ljuset på den organiserade brottsligheten i det svenska samhället långt innan det hade samma fokus från samhälle, politik och näringsliv som det har i dag.
”I grunden är jag en nyhetsreporter som råkade börja jobba när de kriminella nätverken började etablera sig i Sverige i början av 2000-talet. Under två decennier har jag följt utvecklingen från mc-gängen till de gäng vi har nu som influeras av den amerikanska gängbrottsligheten. I arbetet med att förstå och kartlägga dessa har mycket kommit att handla om hur myndigheterna i Sverige arbetar och hur de brister.
Vad är ditt mål när du du börjar skriva för Dagens industri?
”Jag vill bygga på Di:s bevakning av näringslivet med det jag kan. Det ska bli roligt att förnya mig och ge mig in på att bevaka den brottslighet som slår mot näringslivet och indirekt oss alla i egenskap av kunder och konsumenter. Jag vill även berätta om hur den grova brottsligheten agerar i bolagsform. Det är ett viktigt, men underbevakat område”, säger Lasse Wierup.
Hur ser du på kriminaliteten i samhället och hur den har kommit att påverka även näringslivet?
”Det är inte så många steg mellan våldsamma grupperingar som Vårby-nätverket och det etablerade näringslivet”, säger Lasse Wierup och tillägger:
”Det handlar mycket om att följa pengarna. Många polisutredningar, inte minst efter Frankrikes Encrochat-operation, blottlägger hur pengarna flödar och då är exempelvis de företag som står under FI:s tillsyn intressanta att granska”, säger Lasse Wierup.
Samtidigt ser han att den digitala brottsligheten slår hårt mot näringsliv och företag, samtidigt som den har varit betydligt mer snabbfotad i allt från krypterat information till hur kryptovalutor används.
Innan du börjar på Dagens industri ska du avsluta en ny bok, kan du avslöja vad den ska handla om?
”Utan att avslöja några detaljer så kommer den att handla om just den enorma informationsbank som fransk polis lämnade över till svenska myndigheter efter att ha hackat mobiltjänsten Encrochat. Där finns information om hur brottsligheten inom vissa områden var mycket mer omfattande än vad någon kunde tro”.
För Dagens industri är kriminaliteten i samhället och hur den i allt högre utsträckning påverkar företagen, dess verksamhet och medarbetare en högprioriterad fråga de kommande åren.
”Dagens industris journalistik handlar om att granska de svenska företagens och entreprenörernas förutsättningar. Med den ökade kriminaliteten och den situation det medför vill vi komma närmare ämnet för att granska området och de dunkla delarna av näringslivet där brottsligheten breder ut sig”, säger Dagens industris chefredaktör Peter Fellman och tillägger:
”Det handlar både om den traditionella brottsligheten och hur den påverkar näringslivet, men också hur brottsligheten breder ut sig digitalt i form av hackerattacker och annan påverkan på de svenska företagen. Få företag vill i dag tala om den dagliga kampen mot alla hackerattacker av rädsla för att verka svaga, men det här är en fråga jag tror företagen måste börja bli öppna med om samhället ska komma till rätta med problemen.”