Investors Väg Till Goda Baltstatsaffärer

2022-01-22

''Vägen till goda affärer i de baltiska staterna går via lagar.''
Det säger Peter Wallenberg, som är beredd att genom Knut och Alice Wallenbergs stiftelse ge långtgående stöd till en juridisk högskola i Riga.
''Vägen till goda affärer - och demokrati och välstånd - i de tre baltiska staterna går via lagar. Men det räcker inte med lagarna. De måste tillämpas också. Och de måste sätta sig i ryggmärgen på medborgarna.''
Den viktigaste investeringen som Peter Wallenberg ser är utbildning av jurister i de tre baltiska länderna.
''Hur lång tid tar det inte att utbilda en domare? Som det ser ut i dag har han ju ingen möjlighet att studera den lag som ännu inte finns. Kommer det exempelvis till stånd en juridisk högskola i Riga är vi genom Knut och Alice Wallenbergs stiftelse beredda att göra långtgående insatser.''
När det gäller Wallenbergarnas engagemang i demokratifrågorna vet vi t.ex. att ett antal domare från olika utvecklingsländer besökt Sverige och Institutet för Mänskliga Rättigheter i Lund som ett led i deras utbildning.
Vi vet att Sveriges bistånd till Kina på 40 miljoner kronor (1998) koncentrerades till tre områden; miljö, jämställdhet och mänskliga rättigheter/demokrati. En del av biståndspengarna har sedan 1996 gått till Raul Wallenberg-institutet i Lund, som har hållit flera kurser i mänskliga rättigheter för utvalda kinesiska tjänstemän. En sista kurs för poliser och domare är planerad under 1998. Dessa kurser har blivit omdiskuterade sedan den kinesiska dissidenten Wei Jiangsheng uppgett att fler övervakningskameror sattes upp på hans fängelse sedan kriminalvårdsdirektören varit på kurs i Sverige där de bland annat besökt Hall-anstalten. (not 391) Vidare har det framgått att kurserna snarare går ut på att lära eleverna hur långt de kan gå utan att kunna bli rannsakade för brott mot de mänskliga rättigheterna än att lära dem att ha respekt för dessa rättigheter och tillämpa en human grundsyn. Se appendix 17 om Sveriges bistånd till Kina.
Genom den till USA utflyttade kinesiske regimkritikern Wei Jiangsheng känner vi till Wallenberginstitutets utbildning av inte bara kinesiska utan även yrkesverksamma från Afrika, Vietnam och Indonesien. Deltagarna är t.ex. från regeringskanslier, polischefer, åklagare, domare och journalister.
Först nu blir S-E-Bankens chefsjurists uttalande till Tryggve Karlsten, när Karlsten stämde bankerna begripligt: ''Du ska veta att vi äger domstolarna och tidningarna här i landet. Vi ska krossa Dig som en liten lus''. (not 380)
Vi vet genom pressen att Dagens Industri skapat dottertidningar i alla de forna öststaterna, efter Berlinmurens fall.
Vi vet av egen erfarenhet hur styrda de svenska medierna är. (not 381)
Vi vet av egen erfarenhet hur styrda de svenska domarna är. (not 382)
Av artikeln i Dagens Industri om Wallenbergs satsningar i Riga blir det uppenbart att det är så här familjen har arbetat i Sverige under generationer. Genom att ge bidrag till olika institutioner genom Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (som är befriad från skatt i Sverige och handlar med aktier, utan insyn) så har familjen byggt sig in i systemet. Det är därför det är omöjligt att få en talan prövad mot t.ex. S-E-Banken. Lojalitetsbanden till de som skapat samhället - köpt sig rätten - blir så stark att S-E-Bankens chefsjurist helt enkelt kan uttala hotet som han gjorde till Tryggve Karlsten: ''Du ska veta att vi äger domstolarna och tidningarna här i landet. Vi ska krossa Dig som en liten lus'' för det är nämligen sant för chefsjuristen - det är bara det att vi vanliga medborgare inte är informerade om att det är så här det fungerar i verkligheten. Vi vanliga medborgare lever i tron om att vi lever i en demokrati. Nu vet vi vad demokrati är för familjen Wallenberg, bankerna och den socialdemokratiska eliten.
I samband med Nordbankens introduktions - prospekt inför börsintroduktionen - fick Nordbankens chefsjurist frågan om banken i prospektet inte måste ta hänsyn till alla de rättsliga processer som banken har vid svenska domstolar. Då svarade chefsjuristen att det var bara ''rättshaverister'' som drev processer mot banken så banken räknar med att vinna processerna.'' (not 383)
Nu förstår vi bättre varför chefsjuristen kan ha den inställningen till processerna mot banken. (Undertecknad är en av ''rättshaveristerna'' i bankens värld).
David Bartal skriver i sin bok Imperiet:
''Peter Wallenberg har tidigare varit dörröppnare nummer ett med kontakter på alla nivåer över hela världen'' ''Han är tex vän med USA:s tidigare president och med Kinas President Jiang Zemin och ekonomiske tsaren Zhu Rongji''.
För första gången redogjorde IB-chefen Birger Elmér om IB:s uppkomst och verksamhet och det framgick bland annat:
''att Gunnar Sträng uppmanade Elmér att hålla kontakt med Marcus Wallenberg. Två av Wallenbergs direktörer arbetade med underrättelsetjänst.
Vi vet genom Thede Palms anteckningar (not 387) lite om Jacob Wallenbergs roll. Thede Palm skriver följande i sina anteckningar:
''Denne var utbildad i marinen där han var på stat. Han hade blivit tvungen att lämna flottan efter något ekonomiskt trassel - när jag nu skriver ner vad jag hört är det absolut okontrollerat av mig nämligen att han som chef på en svensk u-båt på officiellt besök i holländsk hamn hade spelat bort den medförda kassan på en natt och, då han inte hade mera pengar och ville fortsätta spelet, han hade satt u-båten som pant. Hur detta reddes upp vet jag inte, men sannolikt ingrep Jakob Wallenberg, som kände OL från deras utbildning i flottan. OL:s äktenskap gick sönder och han hamnade i rena förfallet. Då skall Wallenberg ha ingripit och skaffat OL arbete i Svenska Amerikalinjen.'' (not 388)
Om Thede Palms relation till Marcus Wallenberg skriver han följande:
''Enskilda Banken åtog sig att sköta riksbanken och annat, om det behövdes. Jag kände inte Marcus Wallenberg då han träffade mig första gången, och jag kan förstå att jag verkade obekant. Dit kunde jag helt enkelt inte skicka någon annan. Han ordnade också utan att jag bett om det att en direktör tog sig an mig när jag ville. Vid några få tillfällen behövde jag träffa en VD i något företag - det kunde röra sig om personfrågor. Det var enkelt att då få både tid och gott resultat. Men det var uteslutet att skicka någon annan. Jag måste göra sådant själv.''
1921 blev en annan bror, Axel Wallenberg, Sveriges minister i Washington. Marcus - häradshövdingen spelade bridge med Per Albin Hansson i Amaryllisklubben. Sonen Marcus - Dodde spelade regelbundet tennis med först kung Gustav V och sedan Gustav VI Adolf. Wallenbergarna har i alla år haft god kontakt med utrikesdepartementet och militären; de har varit med och finansierat det mesta, som Saltsjöbaden, Saltsjöbadsbanan som krävde att man byggde en tunnel genom Stadsgårdsberget, Atlas-området, Operan, Stadshuset, på senare år har de finansierat Operakällaren och Riche och Stallmästargården i Stockholm, när Tore Wretman behövde uppbackning, och Grand Hôtel i Stockholm''
Vid sekelskiftet startade Knut Wallenberg Handelshögskolan som nu drivs med både skattemedel och pengar ur Knut och Alice Wallenbergs stiftelse; men det är Wallenbergsfären som har makten över skolan.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram