Covid & Syrgas

2022-01-21

Läkare: ”Många ovaccinerade patienter önskar att de tagit sprutan”

Infektionsläkaren Magnus Paulsson har vårdat covidsjuka i snart två år. Mycket har förändrats under pandemin men inte kriteriet för en sängplats på sjukhuset: Den som inte får luft kan inte friskna till hemma.

Bild: Johan Bävman

Drygt åttatusen personer med covid har vårdats på ett skånskt sjukhus under pandemin. Sjutusen av dem har lämnat sjukhuset levande – nästan alltid efter samma undergörande behandling: syrgas.

– Behöver man syrgas så blir man inlagd. Det går inte att lösa hemma, säger Magnus Paulsson som är forskare och läkare vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund.

För ett år sedan var tillströmningen 483 nyinläggningar med covid under en vecka på Skånes sjukhus. Nu ligger siffran kring femtio. Har ribban för inläggning höjts?

– Nej. Kriterierna för inläggning på sjukhus för covid har inte ändrats på hela tiden, säger Magnus Paulsson. Det handlar om blodets syremättnad.

Luften vi andas innehåller syre som kroppen behöver. Blodet transporterar syre från lungorna till kroppens celler och vävnader. När viruset Sars-Cov-2 angriper lungorna försämras syresättningen av blodet.

Magnus Paulsson är infektionsläkare vid Sus i Lund och forskare vid Lunds universitet. Foto: Tove Smeds.

– Väldigt många har åkt in till sjukhuset för att för att de har känt sig sjuka och haft det jobbigt med andningen, säger Magnus Paulsson.

Vad gör ni då?

– Vi mäter hur mycket syre de har i blodet. Det är enkelt.

Redskapet heter pulsoximeter. Sensorn finns i en klämma som sätts fast på fingret. Det gör inte ont och går på under en minut.

– Syrehalten i blodet anges i procent. Värdet hos en frisk person bör ligga mellan 95 och 100 procent. Det är ingen exakt gräns, men har man under ungefär 90 så behöver man syrgas, säger läkaren.

En grimma i näsan är enklaste sättet att ge extra syre.

Bild: Hussein El-Alawi

En liten ”grimma” i näsan. En syrgasmask. Ett ”högflöde” som trycker syresatt luft in i näsan. Eller i de svåraste fallen en respirator. Det är fyra stadier i behandlingen beroende på hur allvarligt patientens tillstånd är.

– Visst ger vi andra behandlingar också, som kortison och blodförtunnande medel, men syresättningen är den i särklass viktigaste enskilda åtgärden i behandlingen av covidpatienter, säger Magnus Paulsson.

Bild: Patrick Persson

Förbättringen i syresättning går i regel ganska snabbt efter att man tillsatt extra syrgas. På avdelningen följer man syremättnaden i blodet. Så fort det inte behövs extra syrgas tar man bort den.

– När de klarar sig utan extra syrgas väntar vi en dag och om allt är väl så får patienten gå hem.

Hur lång tid detta tar beror förstås på den covidsjukas tillstånd. Den genomsnittliga vårdtiden för den som inte behöver intensivvård är sju dagar, men några patienter drar upp genomsnittet och det vanligaste är att lämna sjukhuset efter tre eller fyra dagars vård, enligt Socialstyrelsens statistik.

– Innan vaccinationerna satte igång var den absoluta majoriteten av våra inneliggande patienter äldre personer, säger Magnus Paulsson.

– De var den grupp som vaccinerades tidigast. Och där har detta haft väldigt god effekt. Den gruppen har blivit oerhört mycket mindre.

Idag är den vanligaste covidpatienten en person som inte är vaccinerad, ofta i medelåldern.

Bild: Johan Nilsson/TT

Två av tre patienter som vårdats med covid i Skåne de senaste fem veckorna hade inte vaccinerats med två doser, visar Socialstyrelsens statistik. Den omfattar dock även personer som lagts in för något annat och först på sjukhuset testat positivt.

De som läggs in på grund av covid är nästan aldrig vaccinerade, säger Magnus Paulsson.

– Den absoluta majoriteten av de patienter vi lägger in för covid nu är inte vaccinerade. Att inte vara vaccinerad är en viktig riskfaktor för att drabbas av svår covid.

Vad säger dessa patienter när de ligger med syrgas i sjukhussängen?

– Många säger att de önskar att de hade vaccinerat sig. Det är några enstaka som fortfarande har en stark övertygelse om att vaccin skulle vara dåligt för dem, men de allra flesta önskar att de hade gjort annorlunda.

– Och det kan man förstå. Det är skitjobbigt att inte få luft.

https://www.sydsvenskan.se/2022-01-20/lakare-manga-ovaccinerade-patienter-onskar-att-de-tagit-sprutan?fbclid=IwAR3DMCxgxZKFjLM_d-7h46uVJpP-jZuYrdnUk0EaeA7YCyfvV9CrQ6IGN5Y

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram