Att Estland bett om att få fler Nato-soldater till sitt land – och Sveriges aktivitet i Östersjön – talar för att det i själva verket är väst som står för den allt mer allvarliga situationen i Europa, säger Peskov, enligt Interfax.
– När det gäller Estlands begäran, och så vidare, att placera ytterligare kontingenter på sitt territorium är just det ett bevis på grunden av våra farhågor. Och det är bevis på att vi inte är anledningen till den upptrappade stämningen, säger Dmitrij Peskov.
Ryssland har de senaste månaderna mobiliserat 100 000 soldater längs gränsen med Ukraina och ställt krav på Nato och USA, bland annat om att militäralliansen inte ska expandera. Samtidigt har Ryssland hotat med ”militärtekniska åtgärder”.
New York Times rapporterar också att Ryssland börjat tömma sin ambassad i Kiev på personal. Den 5 januari ska 18 anhöriga till ryska diplomater förts hem enligt uppgifter, och de följande dagarna reste 30 fler personer hem.
Det är oklart hur man ska tolka utvecklingen, konstaterar tidningen.
Ryssland skickade landstigningsfartyg
Inom loppet av en månad har Ryssland skickat fem landstidningsfartyg till Östersjön. Innan dess, i december, fanns bara ett av de offensiva fartygen på plats. På måndagen uppgav Försvaret att flera fartyg var på väg att lämna Östersjön igen.
– Vi har noterat att tre har lämnat Östersjöområdet genom Stora Bält. Tre är kvar i området, säger Michael Claesson, insatschef på Försvarsmakten.
– Man har haft kapacitet utöver de delar som normalt uppträder i Östersjöområdet.
– I och med att det är landstigningsfartyg är det en offensiv komponent. Jag ser inte att det finns en överhängande risk, utan jag förhåller mig till det faktum att när förmågan att landstiga ökar i mitt område, då behöver jag vidta åtgärder.
Försvaret: Ganska allvarlig situation
I helgen har Försvarsmakten gjort flera truppförflyttningar. Flera transporter har gjorts till Gotland. Michael Claesson kallar situationen i Europa ”ganska allvarlig”.
– Jag vill inte kalla det ett konkret hot. Det handlar om att det finns en förändrad normalbild. Sammantaget är situationen ganska allvarlig, utan att peka ut den direkt nära förestående attack.
Hur ser du på säkerhetsläget för svensk del?
– Ett faktum att ta på allvar är hela utvecklingen som sker. Den spända relationen mellan Ryssland och väst, och kopplingen till Ukraina. I ett regionalt perspektiv måste det ses som ett närliggande land. En konflikt i Ukraina kan mycket lätt spilla över och få följdeffekter i andra delar av Europa.