
Ja vad skall man säga, det är nu ljusår bortom att kunna kallas för annat än rent löjeväckande...
.......................................................................................................
" I början av september 2019 tog FI emot alarmerande uppgifter som förmedlats från en visselblåsare, erfar Di. Informationen gjorde gällande att Swedbank SWED A -0,50% systematiskt hade manipulerat det material som överlämnats till myndigheten med anledning av undersökningen av penningtvättskandalen i Baltikum. Originalversioner av alla dokument påstods finnas sparade på usb-stickor som förvarades i ett specifikt kassaskåp på huvudkontoret i Sundbyberg.
Uppgifterna var detaljerade. Enligt dem skulle Swedbank, på order av en namngiven chef, ha gått igenom alla dokument som FI ville ta del av och tagit bort delar som bedömdes extra graverande, sett till både innehåll och vilka chefer som stod som mottagare. Det påstods handla om allt från rapporter från internrevisionen och avdelningen för regelefterlevnad till protokoll från lednings- och styrelsemöten, och uppgifterna från visselblåsaren innehöll konkreta exempel på saker som raderats i specifika dokument innan de överlämnades till FI.
Förutom att manipulera handlingar påstods Swedbank även ha förstört och gömt undan handlingar som bedömdes vara särskilt känsliga, däribland dokument om tidiga interna varningar angående penningtvättsriskerna i Baltikum.
När visselblåsarens uppgifter nådde FI hade undersökningen om penningtvättskandalen i Swedbank pågått i nästan ett halvår och avstämningsskrivelserna – där FI redogör för sina preliminära slutsatser – var redan skickade till banken. Nu påstods att dessa slutsatser nåtts på ett manipulerat underlag och att banken dessutom gömt undan relevanta dokument.
FI tog uppgifterna på allvar och planerade en gryningsräd, det vill säga ett ej föranmält platsbesök, på Swedbanks huvudkontor för att titta i det utpekade kassaskåpet. Låg usb-stickorna där skulle manipulationen avslöjas, om inte kunde trovärdigheten i visselblåsarens uppgifter på god grund ifrågasättas.
Den 19 september 2019 begav sig därför en skara FI-tjänstemän till Sundbyberg, och de togs emot med all den respekt som en sådan situation kräver. Men när Swedbank fick klart för sig vad FI var ute efter, och vilket kassaskåp som myndigheten ville titta i, tog det plötsligt stopp. FI:s insatsstyrka blev stående att vänta, utan möjlighet att hålla kassaskåpet under uppsikt, erfar Di.
Hur länge de tvingades vänta är oklart, men det var i alla fall tillräckligt länge för att FI:s generaldirektör Erik Thedéen skulle bli så förbannad att han enligt Di:s uppgifter ringde upp och skällde ut minst en toppchef på Swedbank.
Men förutom att försöka ta till brösttoner har FI få verktyg att hantera en situation där motpartens samarbetsvilja sviktar. Myndigheten har inte tillgång till några tvångsmedel och har därmed inte rätt att genomföra en polisiär husrannsakan. FI:s personal får enkelt uttryckt inte sparka in några dörrar, utan bara knacka på i hopp om att bli insläppta.
Till slut fick FI visserligen titta i kassaskåpet, men värdet av det kan ifrågasättas. Eftersom FI först berättade att de ville titta i skåpet, och sedan tvingades vänta en längre tid utan uppsikt över det, går det inte att utesluta att någon under tiden plockade ut sådant man inte ville att FI skulle hitta.
FI:s dokumentation om vad som hände under platsbesöket den 19 september 2019 är mycket mager. Det upprättades dock en handling som redogör för innehållet i det aktuella kassaskåpet vid platsbesöket, och en rubrik i handlingen lyder:
”Dokument som SwB plockat ut ur skåpet och visat FI innan FI fick titta i skåpet”.
Det stödjer uppgifterna om att det dröjde innan FI fick titta i kassaskåpet och indikerar dessutom att företrädare för Swedbank rotade runt i skåpet innan FI fick tillgång till det.
Den 10 september 2019, alltså en dryg vecka före platsbesöket, höll FI även ett extra förhör med Swedbanks dåvarande tillförordnade vd:n Anders Karlsson, som i dag är finanschef i banken. FI:s undersökning var egentligen avslutad, men mötesanteckningar visar en möjlig förklaring till det plötsligt uppkomna behovet att kalla Anders Karlsson till en ny intervju: Myndigheten misstänkte att Swedbank hade manipulerat, förstört och gömt undan handlingar.
”Har du kännedom om dokument förändrats/manipulerats innan de överlämnats till FI?”, frågade myndigheten enligt anteckningarna.
Anders Karlsson nekade till det.
”Har du kännedom om dokument har raderats/förstörts och därmed inte lämnats till FI?”, frågade myndigheten.
Anders Karlsson svarade ”att det inte ska förekomma”. Hans svar är dock längre än så, men fortsättningen har FI maskerat med hänvisning till sekretess.
FI vill inte berätta vad som hände vid platsbesöket den 19 september 2019.
”Det vi kan säga om det oanmälda platsbesöket är att det syftade till att hämta in material till den pågående undersökningen. Materialet förvarades i ett skåp. Utöver det så hänvisar vi till sanktionsbeslutet”, skriver Victoria Ericsson, biträdande kommunikationschef på FI, i ett mejl till Di.
Det är i dag oklart om det aktuella kassaskåpet någonsin innehållit de usb-stickor med originalhandlingar som visselblåsaren nämnde, eller om några sådana usb-stickor över huvud taget existerat. Det finns inga kända belägg för att Swedbank skulle ha manipulerat handlingar.
Men vad gäller trovärdigheten i visselblåsarens uppgifter kunde FI konstatera att de stämde i andra delar. Enligt uppgifterna fanns det i början av september 2019 handlingar om penningtvättsskandalen som Swedbank inte hade redovisat, och det visade sig vara korrekt, vilket framgår av FI:s sanktionsbeslut mot Swedbank från mars 2020.
”Under undersökningens gång har Finansinspektionen emellertid på olika sätt, genom intervjuer och ett platsbesök, fått kännedom om handlingar som Swedbank har haft, men som banken inte har lämnat till Finansinspektionen”, står det i sanktionsbeslutet.
FI skriver vidare i beslutet att myndigheten fick del av sådana handlingar under ”september, oktober, november och december 2019”, det vill säga efter att myndigheten fått ta del av visselblåsarens uppgifter.
Om även påståendet om usb-stickorna var korrekt innebär det att FI:s sanktionsbeslut mot Swedbank bygger på manipulerade handlingar. Men den chans som fanns att med säkerhet kontrollera uppgiften försvann medan FI:s personal stod och stampade inne på Swedbanks huvudkontor.
Di har sökt Swedbank med anledning av uppgiften om att FI:s generaldirektör Erik Thedéen ringt och skällt på banken när hans personal inte blev insläppta dit de ville.
”Jag har ingen kommentar till det du beskriver. Principiellt är det ju så att banken inte kommenterar de kontakter eller samtal som förs med tillsynsmyndigheter eller andra myndigheter”, skriver Unni Jerndal, senior rådgivare på Swedbank, i ett mejl till Di.
”Den historiska situationen i Swedbank har utretts av finansinspektionerna i både Sverige och Estland samt av Clifford Chance. Swedbank har betalat en bot för historiska tillkortakommanden på 4 miljarder kronor till Finansinspektionen. Vi väntar fortfarande på utredningarna från amerikanska myndigheter, men i takt med att utredningar kring banken blivit klara stänger vi frågorna från förr. Bankens främsta fokus ligger på kunderna och affären”, fortsätter hon.
ALLA JAGAR SWEDBANK – DI:S GUIDE TILL TRE ÅR MED PENNINGTVÄTTSHÄRVAN
19 september 2018: Danske Bank presenterar en extern utredning om penningtvätthärvan, vilket tvingar vd:n Thomas Borgen att avgå.
20 februari 2019: SVT:s Uppdrag granskning rapporterar om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Avslöjandet visar hur 50 kunder i Baltikum mellan 2007 och 2015 slussat över 40 miljarder kronor genom den svenska storbanken.
27 mars 2019: Ekobrottsmyndigheten genomför en razzia på Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg angående en nystartad förundersökning om obehörigt röjande av insiderinformation och grovt svindleri.
28 mars 2019: Styrelsen meddelar att Birgitte Bonnesen får sparken en timme före Swedbanks årsstämma. Finanschefen Anders Karlsson utses till tillförordnad vd.
5 april 2019: Swedbanks ordförande Lars Idermark, som under årsstämman fick ansvarsfrihet och förnyat förtroende, meddelar att han avgår med omedelbar verkan.
19 juni 2019: Göran Persson väljs till ny ordförande i Swedbank.
15 juli 2019: FI skickade två avstämningsskrivelser till Swedbank med sina preliminära slutsatser i undersökningen av penningtvättskandalen.
Första veckan i september: FI tar del av uppgifter från en visselblåsare om att Swedbank dels gömt undan dokument och dels ändrat i dokument som överlämnats till FI. Originalhandlingarna påstås finnas på usb-stickor förvarade i ett kassaskåp i Swedbanks huvudkontor.
10 september 2019: FI genomför en extra intervju med den tillförordnade vd:n Anders Karlsson där han får frågan om Swedbank manipulerat handlingar innan de överlämnats till myndigheten.
16 september 2019: FI genomför ett oanmält platsbesök på Swedbanks huvudkontor för att titta i det kassaskåp som visselblåsaren nämnt.
1 oktober 2019: Jens Henriksson tillträder som ny vd för Swedbank.
September-december 2019: FI får ta del av ett 20-tal handlingar som Swedbank dittills inte lämnat över, vilket var i linje med visselblåsarens uppgifter – även sett till handlingarnas innehåll.
19 mars 2020: FI straffar Swedbank med 4 miljarder kronor i böter.
15 december 2020: Di avslöjar att USA:s justitiedepartement, FBI och en federal åklagare utreder penningtvättshärvan i Swedbank samt motsvarande härvor i SEB och Danske Bank.
25 februari 2021: Swedbanks styrelse beslutar att inte kräva skadestånd från tidigare vd:n Birgitte Bonnesen.
5 maj 2021: Nasdaq straffar Swedbank med ett vite om tolv årsavgifter, motsvarande 46,6 miljoner kronor, för överträdelser av börsreglerna kopplat till penningtvättskandalen.
4 januari 2022: Ekobrottsmyndigheten, EBM, väcker åtal mot Birgitte Bonnesen för grovt svindleri, eller i andra hand grov marknadsmanipulation, samt obehörigt röjande av insiderinformation."