Magnus Gisslén, professor på Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgenska Universitetssjukhuset, tycker att Folkhälsomyndigheten och regeringen i stort hanterat pandemin på ett bra sätt.
– Det är naturligt att ta till åtgärder för att försöka begränsa smittan. Men med tanke på omikron-variantens extremt goda förmåga att sprida sig och när den pågående smittspridningen är så stor som den är just nu kommer restriktioner knappast ha någon påtaglig betydelse, säger han till SVT Nyheter Väst.
Överläkaren beskriver omikronvarianten som så smittsamt att en stor del av befolkningen blir smittad – oavsett vad vi gör. Därmed blir de nya restriktionerna något av ett slag i luften.
– De fyller ingen större funktion. I sjukvården är det oerhört tydligt att det är de ovaccinerade som blir svårt sjuka. För övriga är det, ur medicinsk synvinkel, inget stort problem att få en lindrig infektion.
Men de nya restriktionerna slår oerhört hårt mot vissa branscher. Är det helt i onödan då?
– Jag vill inte säga helt i onödan, men effekterna kommer nog tyvärr inte bli så stora som man önskar. Det allra viktigaste nu är att alla som ännu inte vaccinerat sig ser till att bli vaccinerade.
Magnus Gisslén tror inte att hans åsikter är kontroversiella bland infektionsläkare.
Tanken med de nya restriktionerna är förstås att minska belastningen på sjukvården.
– Men då ska man veta att långt ifrån alla som registreras som covidpositiva på sjukhus ligger inne på grund av smittan, påpekar han.
De ligger inne på grund av annat, men råkar också ha covid. Därför, menar han, blir statistiken lite missvisande.
”Många som vårdas på sjukhus nu har sökt för andra åkommor”, säger han.
Redaktionen