I klippet berättar ovaccinerade om hur de upplever motståndet i samhället.
Några lägger på luren direkt. Andra är rädda för att prata eftersom frågan är infekterad. Vid flera tillfällen har SVT Nyheter Halland försökt intervjua personer som av olika anledningar valt att inte vaccinera sig mot covid-19, bland annat personer som gjort anmälningar till Justitieombudsmannen, JO.
Nu berättar några ovaccinerade personer anonymt om varför de inte vågar uttrycka sina åsikter.
Att de inte vaccinerat sig handlar om oro för biverkningar och tveksamhet till vaccinets effekt. Flera av dem vi pratat med anser också att media har bidragit till att öka människors rädsla för coronaviruset och att rapporteringen varit för ensidig.
12 000 JO-anmälningar
Det som förenar flera av dem som SVT pratar med i klippet är att de JO-anmält införande av vaccinbevis. Totalt har JO tagit emot omkring 12 000 anmälningar som gäller vaccinbevisen.
– Man hade kunnat ha snabbtester eller att man har antikroppar eller andra saker än bara specifikt ett vaccinationspass, säger en vi pratar med.
Även Diskrimineringsombudsmannen har fått in runt 800 anmälningar, tips och klagomål som handlar om vaccinering. Inget av ärendena har hittills tagits vidare.
Ovaccinerade överrepresenterade på iva
Enligt Svenska intensivvårdsregistret har nästan sju av tio (68 procent) som intensivvårdats för covid-19 sedan i oktober i fjol varit ovaccinerade. Det är en överrepresentation jämfört med hur det ser ut i samhället i stort där färre än två av tio är ovaccinerade.
Se statistiken här: Vaccinerade och ovaccinerade på IVA – så ser det ut
Drygt en procent rapporterade biverkningar
Fram till årsskiftet 2021/2022 hade över 7,7 miljoner svenskar fått minst en dos covidvaccin. Av dessa har drygt en av hundra (1 procent) rapporterat en misstänkt biverkning, visar data från Läkemedelsverket.
– Det handlar framför allt om lindriga biverkningar som ofta går över på en eller ett par dagar, säger Veronica Arthurson på Läkemedelsverket.