DEBATT. Sverige bjuder på en mängd upplevelser. Allemansrätten ger dig möjlighet att vandra i vår vackra natur samtidigt som vi är skyldiga att ta hänsyn till naturen och markägarna. Långt upp i norr strålar midnattssolen dygnet runt och om vintern kan du bo på ishotell. Och Skåne längst ned i syd erbjuder kulinariska möjligheter.
Demokrati och yttrandefrihet
Men något av det jag som svensk är mest stolt över, och rekommenderar dig att utforska extra noga under dina år här, är vår demokrati och yttrandefrihet.
Här är vi stolta över möjligheten att ställa ut obekväm fotokonst och skriva samt publicera böcker som provocerar och manar till eftertanke. Här kan vi dela ut priser till fängslade svenska medborgare utomlands och regimkritiker av andra nationaliteter.
Vi deltar i debatten utan att kränka motståndares mänskliga rättigheter eller utan att mer eller mindre förtäckta hot förs fram.
I Sverige är man fri att tro på vilken religion som helst och byta trosuppfattning eller att inte alls ha någon. Här kan vi fritt demonstrera och debattera utan att kartläggas eller straffas med interneringsläger. Vi kan låta tankar löpa fritt och våra åsikter gå isär. Olikheterna är vår styrka – inte ett tecken på svaghet!
Det betyder också att en ambassadör har rätt och möjlighet att yttra sina åsikter och i debatten begära replik. Men samtidigt som allemansrätten innebär rättigheter och skyldigheter innebär yttrandefrihet rättigheter och skyldigheter. Vi deltar i debatten utan att kränka motståndares mänskliga rättigheter eller utan att mer eller mindre förtäckta hot förs fram.
För att tala klarspråk
För vi behöver tala klarspråk. Kina tillsammans med övriga världens länder måste fokusera och försöka lösa de gränsöverskridande svåra problem som vår tid står inför. Klimatförändringar, en hotad frihandel, frihet på internet och regionala konflikter behöver gemensamma överenskommelser, inte en försvagad internationell världsordning.
Att bli uppkallad till UD för att motta formella protester är ingen merit och absolut inget som ökar någons anseende i svenska folkets ögon.
Kinas agerande i Hongkong med skärpta omstridda säkerhetslagar och fängslande av demokratianhängare och på senare tid kinesiska stridsflyg runt Taiwan sänder mycket oroande signaler.
Vidare står Kina för en tredjedel av världens utsläpp. Det är här det avgörs om klimatomställningen lyckas och landet måste därför axla ett större ansvar. Det hoppfulla är att det finns företag och tekniska landvinningar som kan medverka till detta.
Protester från UD är ingen merit
Samtidigt som Kina under lång tid har censurerat sina medborgare har man gått över till att försöka censurera kritik över hela världen. Med detta vill jag ändå önska Cui Aimin välkommen till Sverige och att ta del av debatten och vårt öppna demokratiska samhälle, med de rättigheter och skyldigheter som följer med det.
Värt att komma ihåg: Att bli uppkallad till UD för att motta formella protester är ingen merit och absolut inget som ökar någons anseende i svenska folkets ögon.
Av Hans Wallmark
Vice ordförande Utrikesutskottet
Utrikespolitisk talesperson (M)