För den som är sjuk kan tillgången på ett nytt organ bli en fråga om liv och död, och bristen på organ ställer till det inom sjukvården. Möjligheten att använda sig av organ från djur, som exempelvis grishjärtan, öppnar för helt nya möjligheter.
Och det här är precis vad kirurger i USA gjort. Under förra veckan lyckades ett team transplantera ett hjärta från en genmodifierad gris till en människa i en så kallad xenotransplantation.
– Det var antingen att dö eller göra den här transplantationen, sa 57-åriga patienten David Bennett till New York Times i samband med operationen.
Operationen har väckt stor uppmärksamhet – och faktum är att ett svenskt bolag har ett finger med i spelet.
Göteborgsföretaget, med namnet Xvivo Perfusion, har utvecklat teknik för att bevara och transportera donerade hjärtan inför transplantationer. Lösningen innebär att hjärtat bevaras vid 8 grader och förses med näringsrik och syresatt lösning inför operation. Bolaget har samarbetat med forskare och operationen uppges ha varit lyckad.
För Xvivos del har framgången även gett en ordentlig skjuts på börsen där aktien vid 11-tiden var upp med över 13 procent.
”Vi har alltid legat i framkant när det gäller teknologier och innovation för bevarande av organ. Därför är det inget annat än en sann ära att få vara en del av denna första framgångsrika xenotransplantation någonsin från en gris till en människa som kan ge ytterligare hopp för patienter på väntelistan”, säger Dag Andersson, vd för Xvivo, i ett pressmeddelande.
Muhammad M. Mohiuddin är professor i kirurgi vid University of Maryland School of Medicine, där ingreppet skedde.
– Patienten vi har utfört transplantationen på hade ett livshotande tillstånd utan någon tillfredsställande alternativ terapi. Patientens återhämtning går enligt plan och han är vid mycket gott mod. Utan Xvivos nya hjärtteknologi hade denna transplantation aldrig hänt, säger han.