
Tjaaaeee och sedan kan ju Ryssland gå med i NATO så är det ju ändå nedläggningsdags hur som helst...
......................................................................
" Vladimir Putins utspel före jul har utlöst en febril aktivitet i västvärlden. USA:s president Joe Biden har varit i kontakt med statsledare i en lång rad Nato-länder i östra Europa och uttryckt sitt stöd. På söndagen inleddes samtal i Genève mellan Rysslands och USA:s vice utrikesministrar – Sergej Rjabkov och Wendy Sherman.
Situationen kom också att prägla Folk och Försvars rikskonferens på måndagen. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) inledde konferensen genom att markera hårt mot de ryska ”säkerhetsförslag”, som innebär att Nato inte får ta in nya medlemmar, tillföra styrkor och vapen till medlemmar från forna östblocket, upprätta militärbaser eller genomföra Nato-insatser i den ryska intressesfären.
”Hela den europeiska säkerhetsordningen hotas av Rysslands agerade”, säger Peter Hultqvist.
Han kallar den ryska kravlistan för oacceptabel.
”Varje stat har rätt att göra självständiga säkerhetspolitiska val.”
I sitt nyårstal markerade den finska presidenten Sauli Niinistö sin nations självständighet i Nato-frågan.
”Till Finlands rörelsefrihet och valmöjligheter hör också möjligheten att alliera sig militärt och ansöka om medlemskap i Nato, om vi själva så beslutar”, sa han.
Men den svenska linjen är inte rubbad, enligt Peter Hultqvist, utan är fortsatt militär alliansfrihet, fördjupat samarbete med Nato och bilaterala och multilaterala samarbeten där det med Finland har en särställning.
”Det är en väl känd linje vi håller fast vid. Vi är inte beredda att i olika situationer svaja eller ändra oss”, säger Peter Hultqvist som pekar på att kontakterna har varit täta med såväl USA som Nato och Finland.
Sverige har i dag har ett tjugotal avtal om försvarssamarbeten där det med Finland gäller bortom fredstida förhållanden, enligt Hultqvist.
”Det föreligger från den finska statsledningen ingen ambition att göra en ansökan om medlemskap i Nato”, säger han.
Statsminister Magdalena Andersson (S) valde att inte delta vid rikskonferensen. När Di vid en pressträff om restriktioner frågar om det inte vore ett bra budskap gentemot Vladimir Putin att dörren till Nato inte är helt stängd blir svaret nekande.
”Regeringens uppfattning är tydlig, vi menar inte att vi bör gå med i Nato”, säger Magdalena Andersson.
Moderaternas partiledare är kritisk.
”Att nu utesluta det som för hela den fria världen är säkerhetsgarantier, det är för mig obegripligt”, säger Ulf Kristersson, vars parti i likhet med övriga tidigare allianspartier vill att Sverige ska ansöka om Nato-medlemskap.
En riksdagsmajoritet gjorde för ett drygt år sedan ett tillkännagivande att Sverige bör uttala en Nato-option.
”Min uppfattning att det vore olyckligt är att i det här läget ändra den säkerhetspolitiska linjen Sverige har haft under lång tid, utan här behövs det stabilitet”, säger Magdalena Andersson om optionen.
Rysslands mobilisering med upp till 100.000 soldater och stora mängder materiel vid den norra och östra gränsen mot Ukraina och på Krim kallas av försvarsministern för en ”militär griptång.” Han menar att det ska tolkas i ljuset av attacken mot Georgien 2008 och annekteringen av Krim sex år senare. Också Ulf Kristersson ser en uppenbar risk för krig.
”Mycket tyder nu på att Ryssland förbereder en invasion i Ukraina”, säger Ulf Kristersson.
Robert Dalsjö, forskningsledare vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) beskriver krigsrisken som ”påtaglig.” Ett svenskt Nato-medlemskap är ett möjligt framtidsscenario, enligt Dalsjö.
”Jag tror att det är troligt för jag fruktar att Ryssland kommer att göra någonting dumt”, säger han.
”Det kommer att orsaka en storkris som puttar Sverige och Finland över kanten, så att vi söker medlemskap”, säger han vidare.
Den kris han syftar på kan vara en invasion i Ukraina.
”Det kan vara det eller mer omfattande.”
Det svenska försvarsbeslutet är ”i praktiken är överspelat”, enligt Dalsjö.
”Vi har inte har de här tio femton åren på oss att bygga upp en egen försvarsförmåga”, säger han.
Men den verklighetsbeskrivningen möter mothugg från regeringen.
”Det finns ingenting som är överspelat”, säger Peter Hultqvist, som menar att det nu gäller att genomföra beslutade förstärkningar.
”Under mina år som finansminister genomfördes mycket stora tillskott till försvaret”, kontrar statsminister Magdalena Andersson.
RYSSLANDS NÄSTA STEG
När Vladimir Putin säger att Ryssland ska vidta ”militärtekniska åtgärder” handlar det om flera möjliga scenarier, enligt Gudrun Persson, som är Rysslandsexpert vid FOI.
Vid sidan om en militär invasion i Ukraina kan det handla om att inkorporera Donetsk och Luhansk (regioner i östra Ukraina).
Det han även handla om att sätta upp nya vapensystem i Kaliningrad (den ryska enklaven mellan Polen och Litauen). "