Expressens avslöjande i helgen om den efterlysta städerskan från Nicaragua som levt illegalt i Sverige och frihetsberövades på Magdalena Anderssons adress strax före jul blev för mycket för städfirman, Säpo och statsministerns stab. Omedelbart inleddes ansträngningar att återbeslöja det som avslöjats. Det fungerade ganska bra – ända tills den förvarstagna nicaraguanska kvinnan själv bestämde sig för att berätta i Expressen hur det ligger till.
Det första beskedet i helgen från Säpos kommunikationschef var att det inte ingår i myndighetens uppdrag att kontrollera personal som anlitas för arbete i skyddspersonernas privatbostäder.
Det lät ju inte bra, insåg man snart, och den nytillträdda Säpochefen Charlotte von Essen återkom med nya besked som visserligen öppnade för en översyn av regelverket men som annars mest gick ut på att misstänkliggöra budbäraren, nämligen Expressen.
– Som det är ibland, så ställs det frågor i en kontext och rapporteras i en annan. Så som det blev rapporterat kan jag säga att det blev inte bra, sa von Essen i olika medier. Något rakt svar på den enkla frågan om Säpo kontrollerar personer som arbetar hemma hos skyddspersonerna gav hon inte.
Von Essen förklarade att myndigheten nu skulle ”omhänderta” händelsen utifrån ”de faktiska omständigheterna”, och antydde att dessa var andra än de som rapporterats av Expressen.
Vd:n för städfirman, som Andersson säger sig ha anlitat i många år, brydde sig inte om att linda in argumenten. Han hävdade att den efterlysta kvinnan, som jobbade åt en av hans underleverantörer, inte hade med det aktuella städuppdraget att göra. Hon satt bara i bilen och väntade på att få skjuts någon annanstans. Dessutom påstod han att hans personal legitimerat sig för Säkerhetspolisen varje gång de varit på plats hemma hos statsministern, tidigare finansministern.
Andersson själv var inte heller riktigt nöjd med rapporteringen:
”Det är inte säkert att det som hänt är exakt som det speglas i media just nu”, sa hon till GP men helgarderade genom att inte berätta vad som skulle ha varit felaktigt. Hennes tillförordnade pressekreterare undrade till en början vad gripandet hade med Magdalena Andersson att göra.
Nu har kvinnan, som sitter på Migrationsverkets förvar på grund av sitt utvisningsbeslut, gått med på att prata om händelsen.
Hon var på plats för att städa. Hon har tidigare varit inne i villan och städat. Det förekom ingen kontroll, vare sig från Säpo eller någon annan.
Kvinnan berättar också hur tufft det är att leva i Sverige utan tillstånd, hur man blir utnyttjad av arbetsgivare som billig eller gratis arbetskraft.
Sveriges statsminister, Socialdemokraternas partiledare, har hög svansföring i frågor om det personliga ansvaret för att motverka kriminalitet och utnyttjande av illegal arbetskraft. För partiet är krav på kollektivavtal en självklar käpphäst.
Magdalena Andersson har inte bemödat sig om att kontrollera ordentligt att städföretaget hon anlitar har ett sådant avtal, vilket föranlett en mild självrannsakan. Det finns ”anledning till reflektion”, sa hon på måndagens presskonferens.
– Naturligtvis måste man fundera på hur ofta man återkommande, löpande, ska kontrollera om ett företag har kollektivavtal.
Den kontroll Andersson säger sig ha gjort är att hon frågat firman i samband med anlitandet om de hade kollektivavtal. De svarade ja, hävdar hon.
– Nu har de inte kollektivavtal längre, och därmed har jag avslutat att använda tjänster från det företaget, sa hon på presskonferensen.
Helena Gissén är politikreporter och kommentator på Expressen.